Україна оголосила про збиття унікального російського літака А-50У. Що відомо?

Переглядів: 216

24 лютого 2024 09:15

Україна оголосила про збиття унікального російського літака А-50У. Що відомо? фото

Командувач Військово-повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив про збиття унікального російського літака радіолокаційного виявлення А-50У над Азовським морем.

"Вітаю окупантів "С Днем защитника отечества!" Святкувати треба вдома...", - написав він у телеграмі.

Олещук подякував військовослужбовцям ВПС та Головного управління розвідки Міноборони, які брали участь в операції.

У ГУР вже підтвердили інформацію про збиття літака А50У. За даними української розвідки, збито нову модернізовану версію літака, його вартість становила 350 млн доларів.

"Різке падіння швидкості та висоти підбитого літака А-50У зафіксовано поблизу міста Єйськ", - повідомляють у телеграм-каналі ГУР, де також опубліковано маршрут польоту літака.

Раніше повідомлення про збиття невідомого літака в районі Азовського моря з'явилися у соцмережах.

Російські ЗМІ наразі повідомляють про падіння двох літальних апаратів в Краснодарському краї поблизу узбережжя Азовського моря.

"Два літальні апарати впали на території Канівського району Краснодарського краю, почалася пожежа, загрози житловим будинкам немає, повідомляє оперативний штаб регіону", - повідомило офіційне інформагентство ТАСС.

Міністерство оборони Росії інформацію ще не коментувало.

Найбільша втрата авіації Росії на війні? Як і чим збили російські А-50 та Іл-22

А-50 - це радянський та російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Його мета - виявляти та відстежувати повітряні та морські цілі, а також управляти діями протиповітряної оборони. У Росії є лише кілька таких літаків.

"Це повітряний командний пункт, який держава-агресор використовувала для дальнього радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації", - пояснюють в ГУР Міноборони України.

Автор фото, Головне управління розвідки Міноборони

Підпис до фото,

ГУР Міноборони України опублікувало мапу маршруту польоту літака

Якщо інформація про збиття літака А-50 підтвердиться, це буде вже другий збитий українськими військовими подібний літак. Ще один літак був пошкоджений на аеродромі в Білорусі у лютому 2023 року.

Про перше знищення А-50 ввечері 14 січня 2024 року повідомили спочатку українські, а потім і російські блогери, а вранці 15 січня про це офіційно заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Тоді ж зазнав суттєвих пошкоджень російський літак Іл-22, проте речник ВПС України Юрій Ігнат наголосив, що саме літак А-50 був першочерговою ціллю.

Чим цінний літак А-50

Розповідає кореспондент ВВС Павло Аксьонов

А-50 - особливо цінний літак. Їх набагато менше, ніж винищувачів. У Росії існували лише дев'ять одиниць літаків ДРЛО А-50 і чотири модернізовані версії - А-50У.

Такий літак – дуже важлива військова мішень. Це "очі та вуха" авіаційного угруповання, а заразом і її "нервовий центр".

Літак далекого радіолокаційного виявлення, як називається А-50, потрібен для того, щоб контролювати повітряний простір, в якому діє авіація, виявляючи цілі, координувати та спрямовувати свої бойові літаки.

Він може відстежувати не лише повітряні, а й наземні цілі, наприклад, радари.

Це найважливіший елемент будь-якої сучасної авіаційної операції. Такий радар розширює можливості контролю повітряного простору там, де не вистачає потужних наземних станцій та центрів керування.




Схожі новини: