Мешканець села Малі Щербаки: Два місяці під обстрілами просиділи у погребі, а потім виїхали

Переглядів: 317

21 лютого 2024 13:40

Мешканець села Малі Щербаки: Два місяці під обстрілами просиділи у погребі, а потім виїхали фото

Мешканців чотирьох сіл Василівського району підтримує Благодійний фонд «Зерно допомоги ЮA»

Фонд створений у 2022 році, його очолив житель села Малі Щербаки Сергій Черних. З самого початку волонтерам стали допомагати (і не тільки інформаційно) головний редактор Всеукраїнської газети «Горожанин Інформ» Андрій Бартиш і директор цього видання Любов Стародворська. Про співпрацю керівники  розповіли медійникам в Центрі журналістської солідарності Запоріжжя.

Малі Щербаки з початком широкомасштабного вторгнення ворожої орди опинилося на лінії вогню.

«Зараз від села залишилися одні руїни, практично там немає нічого, - каже Сергій Черних. - Два місяці ми жили у погребі, а потім, у кінці травня 2022 року, зібралися за 40 хвилин, повкидали речі в машину і під обстрілами з дружиною виїхали. Я займався промисловим виробництвом, шкода верстатів, які там залишилися. Багато що там залишилося. Важко про це говорити».

За словами Сергія Станіславовича, люди до останнього не хотіли їхати з села, все чекали, що ЗСУ в першу чергу звільнять Василівський район. Зараз в Малих Щербаках нікого немає, усі покинули рідні домівки. Це 58 сімей, приблизно 300 осіб.

Більшість мешканців перебралися до Запоріжжя. Для підтримки жителів Малих Щербаків і був створений Благодійний фонд «Зерно допомоги ЮA». Згодом почали опікуватися і мешканцями сусідніх П'ятихаток, де вже також нікого немає.

А станом на зараз фонд також допомагає виживати жителям Павлівки, у селі залишається 23 особи, і Лук’янівки, там  17 людей. Усі ці села практично щодня фігурують у щоденних зведеннях Запорізької ОВА про населені пункти регіону, які атакував ворог.

Якщо у Запоріжжі з видачею продуктових наборів проблем немає - людей сповіщають через групи в соцмережах чи просто обзвонюють, то мешканцям сіл на лінії вогню допомогу, як розповів Сергій Станіславович, передають через поліцейських офіцерів громад.

- Їм дуже важко. Так, днями Павлівка залишилася без зв’язку і електроенергії, бо попали на підстанцію в Степногірській громаді. Виїхати з села проблематично. Дрони постійно висять — побачили машину, починається обстріл. Але люди якось виживають. Хтось не хоче їхати з села, бо немає до кого, у когось немає грошей, різні причини, - каже Сергій Черних.

Як зазначив головний редактор газети “Горожанин  Інформ” Андрій Бартиш, коли Сергій Черних звернувся за підтримкою, то вони почали допомагати чим могли.

- Спочатку займалися волонтерством - шукали благодійні організації, які могли чимось допомогти. Потім прийшли до висновку, що треба створювати свою організацію. Весною 2023 року зареєстрували фонд. Неочікувано навіть для нас він почав потужно працювати - через фонд вже пройщло понад 10 тонн гуманітарної допомоги, - розповів Андрій Бартиш. - Це дуже складно, затратно як по часу так і по коштам, але потреба у такому напрямку діяльності величезна!

Для успішної роботи БФ «Зерно допомоги ЮА» потрібні немалі кошти. Один із шляхів їх отримання - гранти. Як розповів Андрій Бартиш, вже виграли один, сім їхніх заявок знаходяться на розгляді.

Керівники фонду не обмежуються видачею людям продуктових наборів і речей повсякденного вжитку. По можливості допомога поширюється і на військових. Серед планів  - участь у проектах і програмах з відбудови знищених ворогом сіл. Поки що ця справа просувається дуже повільно, однак пошук інвесторів ведеться.

Посприяти фонду у розширенні його діяльності можуть і журналісти, вважає Любов Стародворська.

- У нас в редакції журналісти є волонтерами. Пишемо багато грантів. Реанімували ГО “Журналісти за свободу вибору”, яка була створена ще в 2010 році, подаємо від неї гранти, написали вже три. Нам потрібні будуть журналісти, тож сподіваємось на плідну співпрацю, - наголосила Любов Стародворська.

З цією метою було підписано угоду про співпрацю між фондом «Зерно допомоги ЮA» і Запорізькою обласною організацією НСЖУ. Голова БФ Сергій Черних та голова Запорізької обласної спілки Наталія Кузьменко підписали Меморандум про взаємодопомогу та постійний інформаційний контакт.




Схожі новини: