Що робити в саду та на городі в лютому: корисні поради

Переглядів: 243

20 лютого 2024 17:00

Що робити в саду та на городі в лютому: корисні поради фото

В останній місяць зими город, сад та квітники вже можна готувати до нового сезону.

Роботи, поки що, небагато, але вона закладає основу майбутнього врожаю. Про те, що роблять в саду та на городі в лютому.

Що робити в лютому в саду

Якщо випав сніг, у лютому якраз час подумати про його затримання в саду. Окрім того, контролюють надійність зимових укриттів та займаються боротьбою зі шкідниками.

В останній місяць зими відлиги трапляються частіше. Тому, як тільки температура наближається до нульової позначки, потрібно подбати про дерева. Слід, зокрема, вилікувати морозобоїни - усі морозні тріщини необхідно ретельно очистити і залити садовим варом. Варто також побілити дерева. Якщо захисний шар змився, можна нанести новий. Це дозволить захистити сад і від сонячних опіків, і від морозобоїн, а також від шкідників, які селяться під корою.

Потрібно також провести обрізку дерев. Поки вони сплять, обрізати дерева можна досить успішно, адже у березні при різкому початку сокоруху можна пропустити влучний момент.

Можна також пересадити дорослі дерева та чагарники. Сплячі рослини переносять цю процедуру найменш болісно.

Зрештою, можна в саду влаштувати кілька пташиних будиночків. Коли в них оселяться пернаті, у вас буде менше клопоту зі шкідниками.

Що роблять у лютому на городі

На городі у лютому потрібно перевірити підзимні посіви, грядки з суницею. Слід простежити, щоб на цих ділянках був достатній сніговий покрив, а за його відсутності - альтернативне укриття. У місцях застою талої води треба зробити канавки для її відведення.

Що роблять у лютому в теплицях

У теплицях в останній місяць зими слід, зокрема, оглянути конструкцію - перевірити, чи немає пошкоджень. Проводять також знезараження ґрунту і стін. Окрім того, варто розпушити ґрунт і видалити всі залишки торішніх рослин. Грунт можна рясно полити, щоб підготувати до висадки культур.

Наприкінці лютого в теплицю можна вже висівати насіння листової зелені, редиски, цибулі або капусти.

Як підготуватися до весняних посадок

У лютому потрібно ретельно перевірити сховища. Сухі та підгнилі плоди слід викинути, а також проконтролювати, як зберігаються живці та саджанці та за необхідності – їх полити або обробити фунгіцидами.

Варто також перевірити насіння, особливо те, що лишилося з попереднього сезону. Більшість насіння, наприклад, помідорів, буряків, огірків, кабачків та дині може добре зберігатися по 7-8 років або й довше. Капуста, фенхель та редиска зберігаються до 5 років. Натомість морква, перець, цибуля та баклажани через три роки можуть втратити свої посівні якості. Тому краще все насіння відкалібрувати і перевірити на схожість, а за необхідності докупити потрібні сорти.

У лютому також слід подбати про наявність якісної ґрунтосуміші, перевірити цибулинні рослини, проростити бульби і кореневища для ранньої посадки. Можна також посіяти насіння на розсаду, а за потреби відремонтувати або ж придбати новий інвентар.

Щоб на початку літа отримати ранній урожай овочів, взимку городники починають висівати розсаду.

Щоб вона виросла міцною і дала гарний урожай, її слід підживлювати. Для цього досвідчені господарі часто використовують йод.

Джерело: Gazeta.ua




Схожі новини: