Виготовлений зі сталі "Азовсталі": у Запоріжжі на Хортиці встановили тризуб

Переглядів: 265

19 лютого 2024 18:45

Виготовлений зі сталі Азовсталі: у Запоріжжі на Хортиці встановили тризуб фото

Сьогодні, 19 лютого, в День Державного Герба України, у Запоріжжі в Національному заповіднику "Хортиця" встановили меморіальний знак українського тризуба.

Він виготовлений з довоєнної партії сталі металургійного комбінату “Азовсталь” та важить 300 кг.

Про подію  Національний заповідник "Хортиця" повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

"Сьогодні, у День Державного Герба України, на острові Хортиця з’явився ще один важливий символ української державності і української ідентичності – відбулося урочисте відкриття встановленого у північній частині острова Хортиця Сталевого Тризуба.

Саме 19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю Постановою Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті. Малий Державний герб – один із державних символів України нарівні з Конституцією, Прапором і Гімном.

"Цей Тризуб має хоч і поки що недовгу, але вже сильну свою історію. І ми вирішили, щоб його історія продовжилась саме тут, на острові Хортиця, біля віковічних скель - у символічному місці не тільки для Запоріжжя, а і для всієї України" - каже директорка ВКП "Композитсталь Інна Сакорська.

Тризуб має тисячолітню історію, починаючи з Київської Русі. Вже багато століть цей символ єднає українців та надає сил, уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності. І сьогодні він на наших знаменах і зброї – як символ незламності і звитяжної боротьби проти окупанта.

Цей Малий Державний Герб України на острові Хортиця присвячений усім живим і загиблим захисникам та захисницям української державності, незалежності та суверенітету, національних цінностей, теперішнього та майбутнього нації. Саме в ці дні ця подія має для співробітників Заповідника особливе значення. Адже 13 наших колег зараз на війні, і на жаль, ми вже знаємо прізвища тих, хто віднині захищатиме нас тільки з неба.

Ця подія стала можливою завдяки патріотичним меценатам - ТОВ «Виробничо-Комерційне підприємство «КОМПОЗИТСТАЛЬ», які виготовили цей Tryzubazovstal із довоєнної партії сталі виробництва МК «АЗОВСТАЛЬ» і передали Національному заповіднику «Хортиця».

На знак подяки колективу ТОВ «Виробничо-Комерційне підприємство «КОМПОЗИТСТАЛЬ» та на згадку про цю подію Заповідник подарував директорці пані Інні Сакорській український прапор з підписами своїх працівників.

Заповідник планує продовжити роботи з облаштування Сталевого Тризуба", - говориться у повідомленні.

За словами завідувачки інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника "Хортиця" Альони Петрікей, підприємство "Композитсталь" "з початком натяків на повномасштабне вторгнення змогло евакуювати   сталь, вироблену на "Азовсталі". Зробили з неї тризуб, і захотіли, щоб він був встановлений саме на острові Хортиця".

"Місце обирали символічне, щоб він був поряд з віковічними скелями. На початку Тарасової стежини та навпроти прапора України. Згодом територія навколо нього та він сам будуть трошки приведені до ладу. Він буде виглядати більш естетично", - зазначила Альона Петрікей.
 

Встановлений на Хортиці пам'ятний знак українського малого герба  - вже другий у Запоріжжі. Нагадаємо, рік тому пам'ятний знак відкрили у Шевченківському районі, на трасі Харків-Симферопіль.

 

 

 

 

 

 

 

 




Схожі новини: