Йога та силові тренування допомагають полегшити депресію: психолог пояснює чому

Переглядів: 245

17 лютого 2024 10:48

Йога та силові тренування допомагають полегшити депресію: психолог пояснює чому фото

Ці види фізичної активності були ефективними для подолання депресії, якщо їх використовувати окремо або разом із традиційними методами лікування

Нове дослідження виявило, що певні види фізичних вправ, зокрема ходіння, біг підтюпцем, йога та силові тренування, найефективніше полегшують симптоми депресії, пише Healthline.

Відповідно до результатів дослідження, ці види фізичної активності були ефективними для подолання депресії, якщо їх використовувати окремо або разом із такими традиційними методами лікування, як психотерапія та медикаменти.

Крім того, науковці заявляють: хоча вправи низької інтенсивності є корисними, але що інтенсивніша активність, то більшою буде користь.

Дослідники проаналізували 218 досліджень за участю 14 170 учасників, в яких порівнювали фізичні вправи як лікування депресії з відомими методами лікування, як-от антидепресанти та когнітивно-поведінкова терапія.

Помірне зниження депресії виявили під час ходіння або бігу підтюпцем, йоги, силових тренувань, змішаних аеробних вправ і тай-чи або цигун. Водночас науковці також виявили позитивний вплив, коли фізичну активність поєднували з антидепресантами або з психотерапією. Це свідчить про те, що спорт може принести додаткову користь поряд з усталеними методами лікування.

На думку фахівців, таку ефективність можна пояснити поєднанням соціальної взаємодії, усвідомленням та зануренням у простір, наповнений зеленими насадженнями.

Клінічна психологиня Шарлотта Рассел не здивована цими висновками й каже, що існує кілька механізмів, які пояснюють вплив фізичних вправ на настрій.

Одним із них є вплив нейрохімічних речовин, зокрема дофаміну, серотоніну та ендорфінів, які виділяються під час фізичних вправ. Серотонін стабілізує настрій, дофамін сприяє відчуттю щастя, а ендорфіни можуть забезпечити природний кайф.

За словами психологині, переваги ходіння та бігу полягають у тому, що ці вправи часто виконуються на вулиці. А це створює відчуття зв’язку з природою, яке позитивно впливає на психіку людини.

"Тим часом йога вчить зосереджуватися на своєму диханні, а це зменшує почуття тривоги, а також допомагає створити усвідомлення нашого внутрішнього стану. Останнє — це навичка, яка може бути дуже корисною для керування важкими думками та почуттями", — зазначає вона.

Силові тренування допомагають людині відчути себе сильнішою у своєму тілі та легше виконувати повсякденні завдання. "Це має захисний вплив на самопочуття та настрій", — додала Рассел.




Схожі новини: