Російська влада повідомила про смерть Навального в колонії

Переглядів: 248

16 лютого 2024 21:00

Російська влада повідомила про смерть Навального в колонії фото

Російський опозиціонер Олексій Навальний після прогулянки в колонії відчув себе погано, практично відразу знепритомнівши, повідомляє російська федеральна служба виконання покарань.

Лікарі швидкої медичної допомоги констатували його смерть, зазначено в повідомленні.

"Проведено всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого. Причини смерті встановлюються", - йдеться у повідомленні відомства (цитати за "Інтерфаксом").

Навальному було 47 років.

Захисник Навального повідомив, що поки що від коментарів утримується.

"За рішенням сім'ї Олексія Навального, я взагалі нічого не коментую. Зараз розбираємося. Адвокат у Олексія був у середу. Все тоді було нормально", - повідомив адвокат Навального Леонід Соловйов "Новій газеті".

Матір Навального Людмила сказала, що "не хоче чути ніяких співчуттів".

"Бачили сина в колонії 12 числа, були на побаченні. Був живий, здоровий, життєрадісний", - сказала жінка.

Прессекретарка Навального Кіра Ярмиш сказала російським ЗМІ, що в неї немає ніяких підтверджень інформації про смерть опозиціонера.

Навальний відбував термін у колонії особливого режиму у селищі Харп за полярним колом.

Представники Суспільної споcтережної комісії Ямало-Ненецького автономного округу заявили, що Навальний на здоров'я не скаржився, хоч його донька розповідала в інтерв'ю американським ЗМІ, що були випадки, коли батько втрачав свідомість у в'язниці.

Він також оголошував голодування і за роки у в'язниці помітно схуд.

Федеральна служба виконання покарань РФ повідомила, що направляє комісію до колонії, де помер Навальний.

Причини смерті Навального мають з'ясувати медики, заявив представник Кремля Дмитро Пєсков.

"Наскільки ми знаємо, зараз з усіма чинними правилами федеральна служба виконання покарань займається всіма перевірками, з'ясуванням і так далі. Тут не потрібні якісь доручення, тому що з цього приводу є певне зведення правил", — сказав Пєсков журналістам.

Він додав, що Володимир Путін вже знає про смерть Навального.

"Так, йому повідомили. Розбиратимуться медики", - сказав представник Кремля.

Лікарі швидкої допомоги кажуть, що у Навального обірвався тромб.

Медики, з якими поспілкувалася ВВС, кажуть, що "тромб - це стандартне формулювання у працівників швидкої".

"Такий діагноз і після розтину важко поставити. А що сталося насправді - невідомо. Написати можна все, що завгодно", - сказав анестезіолог із Ізраїля Міаіл Фремдерман.

10 січня Навального вперше після довгої перерви підключили по відеозв'язку з нової колонії на Ямалі для участі в засіданні суду. Це була перша поява політика на екрані з початку грудня, коли його етапували в колонію за полярним колом.

14 лютого Навальний опублікував своє останнє повідомлення в інстаграмі, воно було для дружини до Дня Святого Валентина: "Між нами міста, злітні вогні аеродромів, сині хуртовини і тисячі кілометрів. Але я відчуваю, що ти поруч кожну секунду і люблю тебе все сильніше".

Сім'я найвідомішого російського опозиціонера зараз живе у США, де намагалася привернути увагу до становища і умов, в яких утримували Олексія Навального в Росії.

Спроба отруєння і в'язниця

У серпні 2020 року Навального пробували вбити. Політик втратив свідомість на борту літака, який летів до Москви. Після екстреної посадки літака його госпіталізували з ознаками токсичного отруєння.

Він був у комі більш ніж два тижні, а коли з труднощами його перевели в берлінську клініку, там з'ясували, що політика отруїли речовиною на кшталт отрути "Новичок", якою у Великій Британії отруїли ексспівробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

У січні 2021 року, через 5 місяців після отруєння, Навальний оголосив, що відчуває себе "майже здоровим" і повертається в Росію.

17 січня 2021 року головний опозиціонер Росії приземлився в Москві. Це було востаннє, коли він був на свободі.

Його затримали в аеропорту за обвинуваченням нібито в шахрайстві, за що в подальшому засудили до 3 років в'язниці.

Під час перебування за ґратами Навальному постійно пред'являли нові обвинувачення, у результаті чого його тюремний термін збільшувався.

Згідно з останнім рішення суду влітку 2023 року, Навальний мав відсидіти у в'язниці додаткові 19 років за "екстремізм".

Своєї вини він не визнав.

Реакція України і світу

"Очевидно, він убитий Путіним", - відреагував на смерть Навального президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з німецьким канцлером Олафом Шольцом у Берліні.

"Як і тисячі закатованих, замучених через одну цю істоту. Путіну все одно, хто загине, аби тільки він зберіг свої позиції. Саме тому він не повинен отримати нічого. Він все повинен програти, все повинен втратити і відповідати за скоєне", - додав Зеленський.

Російські політичні та громадські діячі вражені.

"Якщо це правда, то незалежно від формальної причини відповідальність за передчасну смерть несе особисто Володимир Путін, який спочатку санкціонував отруєння Олексія, а потім посадив його в тюрму", - каже Михайло Ходорковський.

Катерина Шульман каже, що тільки минулого вівторка слухала аудіозапис голосу Навального, "це був голос здорової, енергійної, невиснаженої людини". "Ніяких версій, крім вбивства, у нас не залишається".

Таку думку підтримують інші відомі росіяни.

"Я не можу в це повірити. Якщо все це підтвердиться, то смерть Олексія – це вбивство. Організоване Путіним. Навіть якщо Олексій помер від "природних" причин, вони були викликані його отруєнням і подальшими тюремними тортурами. Кров – на Путіні. Ще одна на додачу до сотень тисяч вбитих – теж ним – на війні", - написав Дмитро Гудков.

Звісно ж, вбивця не він – "але всі його підручні, всі ці патрушеви, бастрикіни і далі, аж до останнього тюремника", додав громадський діяч.

На його думку, сьогодні в Росії "відкрилися ворота в смертну кару для політв'язнів. А потім - і для всіх".

У світі висловлюють співчуття родині Навального і всім тим росіянам, які боролися за зміни в Росії.

Президент Франції Еммануель Макрон звинуватив в загибелі найвідомішого критика Кремля російську владу. Він додав, що відчуває гнів та обурення.

"У сьогоднішній Росії вільних духом відправляють до ГУЛАГу і засуджують до смерті", - сказав Макрон.

Смерть Олексія Навального є величезною трагедією для російського народу, заявив прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

"Це жахлива новина. Найзатятіший захисник російської демократії, Олексій Навальний протягом усього свого життя демонстрував неймовірну мужність. Мої думки – з його дружиною та народом Росії, для якого це величезна трагедія", – заявив він.

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте сказав, що смерть Навального "ілюструє безпрецедентну жорстокість російського режиму".

"Навальний боровся за демократичні цінності та проти корупції. За свою боротьбу його довелося заплатити життям".

Німецький канцлер Олаф Шольц каже, що спілкувався з Навальним, коли його лікували в Берліні, і вони говорили з ним про "відвагу, якої вимагало його рішення повернутися в Росію. Зараз він заплатив за це життям".

"Це просто жахливо. І це знак, як змінилася Росія. На жаль, процес почався дуже давно".

Голова литовського МЗС Ян Ліпавський каже, що як "Росія ставиться до своєї зовнішньої політики, так вона ставиться і до своїх громадян. Вона перетворилася на жорстоку державу, яка вбиває людей, які мріють про її краще майбцтнє, таких як Нємцов і тепер Навальний".

На думку прем'єр-міністра Бельгії Александра де Кро, смерть Навального "ще раз підкреслює, чому ми будемо продовжувати підтримувати Україну. Росія не переможе в Україні".

Про те, що російський режим відповідальний за смерть опозиціонера, сказав і голова Європейської Ради Шарль Мішель.

"Я висловлюю найглибші співчуття його сім'ї і тим, хто бореться за демократію по всьому світі у найпохмуріших умовах. Бійці помирають. Але боротьба за свободу ніколи не закінчується".

Джерело: ВВС




Схожі новини: