У Латвії від сьогодні почнуть конфіскувати машини з російськими номерами

Переглядів: 215

15 лютого 2024 11:00

У Латвії від сьогодні почнуть конфіскувати машини з російськими номерами фото

Від сьогодні, 15 лютого 2024 року, на території Латвії почали діяти поправки до Закону про дорожній рух, що дозволяють конфіскувати автомобілі з російськими номерами. Їх планують передавати Україні.

Про це повідомляє литовське видання Delfi.

Власники автомобілів, зареєстрованих у Росії, повинні були або зареєструвати свій транспортний засіб у Латвії до 14 лютого, або вивезти його з території країни. Згідно з поправками до Закону,транспортні засоби, зареєстровані в Росії, можуть брати участь у дорожньому русі на території Латвії лише за умови транзиту Латвії, який може транзитувати територію Латвії лише раз.

Перед тим, як в'їхати до Латвії, необхідно надати інформацію про транспортний засіб, його водія та період часу, протягом якого автомобіль курсуватиме країною. Цей період не повинен перевищувати 24 годин. Це потрібно зробити в електронному вигляді.

Якщо транспортний засіб не зареєстрований у Латвії або не виїжджає за межі Латвії, а також виявлено несанкціоноване використання в дорожньому русі, влада має право на конфіскацію автомобіля.

Крім того, за незаконне водіння на автомобілі з російськими номерами передбачено штраф у розмірі від 750 до 2000 євро.

Планується, що конфісковані автомобілі будуть передані Україні, тим самим підтримуючи Україну в боротьбі з державою-агресором. У анотації до Закону про дорожній рух Мін'юст вказав, що з огляду на повномасштабний напад Росії на Україну та агресію, присутність зареєстрованих у Росії транспортних засобів на території Латвії неприпустима. Зміни в законодавстві ґрунтуються на роз'ясненні Єврокомісії, в якому йдеться про те, що санкції, введені ЄС проти Росії в 2022 році, поширюються і на особистий транспорт з російською реєстрацією громадян РФ. Подібні правила, які забороняють громадянам Росії перебувати на території ЄС зі своїм транспортним засобом, застосовуються і в інших країнах. Від 12 вересня 2023 року в Латвії вже діє заборона на в'їзд автомобілів з російськими реєстраційними номерами.

Джерело: Суспільне




Схожі новини: