Генсек НАТО відповів Трампу: Досить підривати нашу систему стримування

Переглядів: 223

14 лютого 2024 22:10

Генсек НАТО відповів Трампу: Досить підривати нашу систему стримування фото

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг натякнув на те, що кандидат у президенти США Дональд Трамп своїми заявами шкодить безпеці Альянсу, і заявив, що чекає на зміну його риторики.

Про це він заявив перед зустріччю міністрів оборони Альянсу, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Відповідаючи на запитання журналістів про останні скандальні заяви Дональда Трампа, в яких той поставив під сумнів намір захищати інших союзників у разі нападу РФ, Столтенберг нагадав, що досі успіх Альянсу ґрунтувався на непорушності цього зобов’язання: "НАТО був здатний запобігати атаці на Альянс протягом 75 років".

За словами Столтенберга, головною силою Альянсу є принцип стримування, який ґрунтується на тому, що противники впевнені у спільній відповіді НАТО у разі нападу на будь-якого члена. Відмова від цього принципу руйнує силу Альянсу.

"Ідея і фокус НАТО – запобігти війні... Будь-які припущення про те, що ми не будемо захищати одне одного, підривають нашу безпеку", – наголосив генсек, зазначивши також, що наразі усі чинні уряди членів НАТО підкреслюють непорушність принципу спільної оборони.

Столтенберг також підкреслив, що всі ці пояснення адресовані особисто Дональду Трампу після його заяв: "Мій сигнал (Трампу) – що не треба підривати нашу систему стримування. У нас нема сумніву в готовності захищати союзників".

Нагадаємо, Дональд Трамп на передвиборчому заході розповів, як погрожував союзникам "заохотити Росію" до агресії проти них, щоб змусити їх збільшити внески у колективну безпеку. 

Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав слова Трампа безвідповідальними.

Тим часом у Польщі Дональд Туск і міністри уряду та президент Анджей Дуда розійшлися у своїх реакціях на слова Трампа та розкритикували одне одного. 




Схожі новини: