На 50 і 10 років: зрадники з Енергодару внесені в підсанкційний список

Переглядів: 371

13 лютого 2024 21:45

На 50 і 10 років: зрадники з Енергодару внесені в підсанкційний список фото

В Україні віднедавна запрацював Державний реєстр санкцій. 

Сьогодні, 12 лютого 2024 року, Президент України Володимир Зеленський своїм указом  увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 лютого 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

У величезному списку  є і високопоставлений зрадник з Енергодара -  Юрій Черничук. Раніше в реєєстр внесений Андрій Шевчик. Про це повідомляє Енергодарський міський голова Дмитро Орлов.

"В Україні віднедавна запрацював Державний реєстр санкцій. 

До нього внесені суб'єкти, на яких накладено санкції  за підтримку або здійснення дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.  Серед них - російські військові злочинці, керівники компаній, організацій, колаборанти та пособники окупантів.

Наразі у реєстрі - понад 17 тисяч фізичних та юридичних осіб, які вважаються підсанкційними. Його ведення забезпечує Апарат Ради національної безпеки та оборони України. Джерелами інформації реєстру є рішення РНБО, а також судові рішення про застосування санкцій.

В переліку осіб, які потрапили під санкції, є і енергодарські зрадники - гауляйтер Андрій Шевчик та Юрій Черничук, якого окупанти призначили "директором" Запорізької АЕС.

Нагадаємо, що Андрій Шевчик 27 березня 2022 року, коли Енергодар вже був під окупацією російських загарбників, публічно заявив про створення "ради самоорганізації міста", що мала виконувати функції міської влади у співпраці з російськими окупантами. Згодом погодився на пропозицію окупантів очолити самопроголошену окупаційну раду.

19 жовтня 2022 року Указом Президента України Андрія Шевчика внесено до санкційного списку РНБО щодо осіб, які прямо або опосередковано підтримали військову агресію росії проти України

Серед покладених на гауляйтера санкцій - блокування всіх активів, обмеження торговельних операцій, повне припинення будь-яких пересувань територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання всіх ліцензій та інших дозволів, заборона участі у приватизації та оренді держмайна, набуття у власність землі, заборона здійснення фінансових операцій, інвестицій, розміщення валютних цінностей на рахунках іноземної держави, позбавлення державних нагороди тощо.

Згідно з даними Державного реєстру, термін дії санкцій, покладених на Шевчика - 10 років.

Що стосується Юрія Черничука, 12 лютого 2023 року Указом Президента України  його також внесено до Державного реєстру санкцій.

Черничук, який під час війни виконував обов'язки головного інженера ЗАЕС, 8 жовтня 2022 року був призначений окупантами на посаду директора станції. 1 грудня 2022 року НАЕК "Енергоатом" звільнив зрадника, який до теперішнього часу продовжує співпрацювати з ворогом та своєю злочинною діяльністю сприяє створенню небезпечних умов на ядерному об'єкті.
Санкції на Юрія Черничука накладено терміном на 50 років.

Впевнені, що ці санкційні списки будуть поповнюватися, в тому числі і колаборантами з Енергодара. Всім зрадникам та прибічникам окупантів варто завжди памʼятати: кожен з вас обов'язково буде притягнутий до відповідальності за скоєні злочини та понесе заслужене покарання відповідно до законодавства України та норм міжнародного права", - зазначив Дмитро Орлов.




Схожі новини: