Рада ЄС зробила крок до використання російських активів на користь України

Переглядів: 187

13 лютого 2024 08:50

Рада ЄС зробила крок до використання російських активів на користь України фото

Європейські депозитарії мають вести окремий облік заморожених цінних паперів та доходів від них.

Рада Європейського Союзу зробила крок до використання російських активів на користь України. 12 лютого вона ухвалила рішення, яким зобов'язала європейські депозитарії вести окремий облік заморожених цінних паперів та доходів від них. Депозитаріям також заборонено розпоряджатися отриманим прибутком від операцій з цими активами, сказано на сайті Ради ЄС.

"Сьогоднішнє рішення, відповідно до позиції G7, роз'яснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії цінних паперів (ЦДЦП) у зв'язку з володінням замороженими російськими активами, та встановлює чіткі правила для осіб, які володіють ними", – йдеться у повідомленні.

23 січня стало відомо, що ЄС планує застосувати податок на надприбуток від заморожених активів Центрального банку Росії, проте без конфіскації коштів. Група країн, зокрема й Німеччина, дали зрозуміти, що вони проти арешту російських активів з юридичних міркувань. 

Однак 29 січня посли ЄС досягли "принципової" згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. 

6 січня 2024 року президент Володимир Зеленський оцінив доступні для конфіскації закордонні активи Росії у $300 млрд і закликав використати ці кошти для підтримки України.

Після масованої ракетної атаки 7 лютого Зеленський заявив, що одне із завдань України на 2024 рік – завдати Росії максимальних системних втрат. Зокрема, за його словами, це стосується заморожених російських активів – як держави-терориста, так і осіб, які з нею пов’язані.

Джерело: Ліга




Схожі новини: