Як Україна нищить нафтобази Росії і наскільки це ефективно

Переглядів: 288

9 лютого 2024 15:45

Як Україна нищить нафтобази Росії і наскільки це ефективно фото

Географія ударів по російських нафтопереробних заводах та нафтосховищах шириться. З початку року щонайменше шість великих російських підприємств паливної промисловості зазнали атак безпілотників.

Російська влада звинувачує у нальотах Україну. Київ офіційно причетність до ударів по російських паливних підприємствах не підтверджує, проте неофіційно спецслужби підтверджують журналістам завдання ударів.

Українські конструктори анонсували створення ударних дронів дальністю 1000 км і більше, і якщо країні вдалося освоїти їхнє масове виробництво, то нинішні удари по російських нафтобазах можуть бути лише початком.

Росія з 2022 року регулярно атакує українську інфраструктуру іранськими дронами-камікадзе, але тепер, схоже, стикається з аналогічною загрозою у відповідь. Чи готова російська армія її відбити і як поява в України "довгої руки" змінює військові розклади?

Хвиля атак на нафтопереробку

У ніч проти 18 січня вперше з початку війни ударні БПЛА долетіли до Ленінградської області. Про спробу удару по Петербурзькому нафтовому терміналу повідомив його співвласник - за словами Михайла Скігіна, робота ППО в Ленінградській області "дозволила запобігти жахливій катастрофі". Очевидці повідомляли про звуки вибухів. Від українського кордону до Петербурга – близько 900 км.

19 та 20 січня дрони двічі атакували нафтобазу в Клинцях Брянської області, після другої атаки пожежу гасили два дні.

Удар по нафтобазі в Клинцях. Чому це одна з найбільших пожеж у Росії від рук ЗСУ

Чому удар по Петербургу є важливим для перебігу війни Росії проти України

Вночі на 21 січня в Усть-Лузі Ленінградської області дрони влаштували наліт на морський нафтовий термінал компанії "Новатек", пожежу гасили добу.

Вночі на 25 січня загорілася нафтобаза у Туапсе, очевидці повідомляли, що бачили перед пожежею кілька безпілотників.

29 січня російські ЗМІ повідомили про перехоплення безпілотника над нафтопереробним заводом "Славнафта-ЯНОС" в Ярославлі, дрон впав на території НПЗ.

31 січня повідомляли про падіння безпілотника з вибухівкою в Кстовському районі Нижньогородської області. У Кстово розташований великий нафтопереробний завод "Лукойлу". Можливо, це збіг, але 12 січня компанія оголосила про тимчасове призупинення роботи технологічної установки на НПЗ "у зв'язку з інцидентом", не наводячи подробиць.

У ніч проти 3 лютого міноборони Росії заявило про два збитих безпілотники у Волгоградській області. Результатом "збиття" стала сильна пожежа на НПЗ "Лукойл-Волгограднафтопереробка" - найбільшому виробнику нафтопродуктів у Південному федеральному окрузі з потужністю у 14,8 млн тонн.

Як і раніше, Україна офіційно не бере на себе відповідальність за удари по російській території, проте українські ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах пишуть, що всі ці атаки організувала СБУ та ГУР Міноборони.

"Дуже-дуже вразливе місце"

Удари безпілотників можуть призвести до зниження виробництва пально-мастильних матеріалів. За інформацією Bloomberg, тижневі показники переробки нафти в Росії впали до найнижчого рівня майже за два місяці. Причиною стало зупинення двох великих нафтопереробних заводів після ударів українських безпілотників, пише видання.

Про скорочення виробництва бензину в Росії на тлі українських ударів і не завжди пояснених аварій на підприємствах пише і російське видання "Комерсант". За даними джерел газети, "знайомих з галузевою статистикою", у січні випуск продукції знизився на "не дуже значні, але все ж помітні 2%".

"Нафтопереробка - дуже вразливе для Росії місце, - заявив українському 24 каналу російський опозиціонер, у минулому заступник міністра енергетики Росії Володимир Мілов. - Десь це удари безпілотниками. Судячи з того, що багато ударів виявляються успішними, є велика проблема просто прикрити всі ці об'єкти, адже засоби обмежені".

"Незручність може перетворитися на проблему"

Небезпеку від невеликих дронів не варто перебільшувати, вважає науковий співробітник Фонду Карнегі Сергій Вакуленко.

"Нефахівцеві може здатися, що НПЗ з їх величезною кількістю горючих рідин і газів можуть перетворитися на море вогню від будь-якої іскри, але в реальності це не так. Стандарти, за якими побудовані та модернізовані російські НПЗ, походять від ГОСТів часів холодної війни, а тоді їх проєктували так, щоб забезпечити життєстійкість заводів навіть за умов авіаційних бомбардувань 1000-кілограмовими бомбами. Отже, атаки дронів вагою в кілька кілограмів можуть викликати на НПЗ пожежу, але не знищити завод", - зазначає експерт.

За його словами, найбільшу небезпеку становить влучання дрона в газофракційну установку - найвразливіший вузол виробництва, заповнений гарячими етаном, пропаном і бутаном: "При такому влучанні є шанс влаштувати вибух більше і завдати значної шкоди цій установці, але решта заводу все одно лишиться недоторканою".

Пожежі на НПЗ можуть мати пропагандистський ефект і впливати на настрої в суспільстві, як російському, так і українському, але поки що не мають серйозного ефекту на економіку.

"Інша річ, що якщо атаки продовжаться з теперішньою інтенсивністю, незручність може перетворитися на проблему", - пише Сергій Вакуленко.

Але й применшувати небезпеку ударів по НПЗ російська влада, схоже, не схильна. Відразу після повідомлень про атаку на нафтовий термінал в Усть-Лузі в соцмережах з'явилися кадри розгортання зенітно-ракетних комплексів С-400 навколо Петербурга.

Минулого тижня міненерго Росії запропонувало встановити безпольотну зону над об'єктами паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) - як "спеціальний захід захисту" таких об'єктів.

У грудні 2023 року президент Володимир Путін підписав федеральний закон, який дозволив приватним охоронним організаціям, які охороняють об'єкти ПЕКу, збивати безпілотники, у тому числі із застосуванням засобів радіоелектронної боротьби.

UJ-22 Airborne - мабуть, найбільш відомий, але далеко не єдиний ударний безпілотник дальньої дії, який перебуває на озброєнні ЗСУ

Чому атаки дронів в глибині російської території складно відбивати?

На відміну від Росії, яка для ударів по українських стратегічних об'єктах використовує однотипні безпілотники-камікадзе - іранські "шахеди" під російською маркою "Герань", українська військова промисловість розробляє та експериментує з дронами різних конструкцій.

За даними з численних відкритих джерел, при атаках на російські об'єкти застосовують різноманітні БПЛА, які працюють як на звичайних двотактних бензинових двигунах, так і реактивні; виконані як за традиційною схемою, так і за схемою "качка"; з різною електронною начинкою, системами наведення та бойовою частиною.

При відбитті атак безпілотників різних типів одні системи ППО і РЕБ можуть виявитися ефективними, інші ні. Так, на російській авіабазі Хмеймім у Сирії сучасний російський ЗРК "Панцир-С1" виявився безсилим проти дронів, а більш старий "Тор-М2" досить успішно з ними справлявся.

"У Сирії з'ясувалося, що "Панцир" практично "не бачить" малошвидкісні та малорозмірні цілі, до яких відносять військові БПЛА. При цьому комплекс регулярно фіксував хибні цілі - великих птахів, що літали навколо бази і збивали операторів з пантелику", - писав російський військовий експерт Віктор Мураховський.

Універсальних засобів ППО не існує.

Наприклад, ЗРК С-400, які розгортають в Ленінградській області, розраховані на інший сценарій війни. Вони покликані насамперед відбивати атаки великих високошвидкісних цілей - літаків, крилатих і балістичних ракет. І хоча ці комплекси мають на озброєнні відносно легкі антидронові ракети, їхній вогневий вплив часто надмірний і не гарантує успішного враження цілі.

Так, ракета 9М96М, яка входить у боєкомплект С-400, важить 420 кг і має 26 кг бойової частини, при цьому її ефективність становить приблизно 80%. Це досить хороший показник, проте для ураження дрона з гарантією, близькою до 100%, потрібно випустити як мінімум дві таких ракети. Вартість запуску ракети ППО значно вища за ціну дрона-камікадзе. Сучасний боєкомплект витрачається, його треба поповнювати, а це прямі військові витрати.

З аналогічною проблемою свого часу зіткнулася й Україна. Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповідав, що найвищий відсоток влучення по іранських "шахедах" забезпечує ЗРК С-300 - попередник С-400, розроблений на тому ж підприємстві "Алмаз-Антей".

В ідеалі було б добре збивати тихохідні цілі на кшталт дронів зі звичайної стрілецької зброї на далеких підступах, а не стріляти по них з важких дорогих ракет вже у повітряному просторі об'єкта, який захищають.

Але для цього необхідно розгортання додаткових військових підрозділів і засобів стеження на всіх потенційних маршрутах польоту ударних БПЛА. Стільки військ та техніки у Росії, втягнутої в бойові дії в Україні, зараз немає. Дрони дальньої дії застосовують в основному вночі, тому їх важко відстежити візуально.

До того ж, як заявляють українські військові експерти, ЗСУ не збираються обмежуватися атаками на об'єкти російського нафтогазового комплексу, а мають намір бити і по інших важливих цілях у російському тилу.

У чому складність атак дронами?

Україні складніше виконувати безпілотні рейди вглиб російської території, ніж Росії вглиб української, через значну відстань до російських стратегічних об'єктів від українського кордону.

На дрон, який летить на далеку відстань, впливає багато чинників, у тому числі й такі непередбачувані, як погода. Але тут важливіше не питання, чи вистачить пального - зрештою розрахувати співвідношення палива і бойової частини не так складно, краще взяти перше із запасом, - а система наведення.

Оскільки ні російська, ні українська сторона не розкривають типи БПЛА, якими атакують заводи та нафтобази на території Росії, складно сказати, як вони наводяться на ціль.

Інерційні системи наведення, якими оснащені іранські "шахеди" (дрон заходить на ціль за заздалегідь закладеними координатами і самостійно коригує політ), захищені від впливу РЕБ, але мають невисоку точність.

Як Україна будує свою імперію дронів

У дронів, що атакують міста центральної та південної України на відносно короткому плечі - 500-600 км при запуску з Краснодарського краю і 300-400 при запуску з однієї з прикордонних північних областей, імовірне відхилення нижче, ніж у БПЛА, які летять на вдвічі більшу дистанцію і використовують таку саму інерційну систему.

Плюс-мінус десяток метрів - істотне відхилення, якщо ціль удару, приміром, газофракційна установка на НПЗ.

Інші системи наведення, такі як супутникові, мають високу точність, але не захищені від засобів радіоелектронної протидії. Та й засікти їх легше, оскільки вони ведуть обмін сигналами.

Оцінити результати атак також нелегко - сторони, які воюють, завжди намагаються максимально приховати або спотворити інформацію про наслідки ворожого нальоту.

Крім того, у разі підготовки до масованого пуску, як це робить російська армія, українцям потрібно враховувати небезпеку превентивного удару по місцях виробництва та зосередження БПЛА та пускових установок.




Схожі новини: