Неврологічні пошкодження спричиняють не віруси, а імунна відповідь на них – вчені

Переглядів: 231

8 лютого 2024 16:51

Неврологічні пошкодження спричиняють не віруси, а імунна відповідь на них – вчені фото

Протягом багатьох років медики були переконані, що гострі вірусні інфекції, такі як Зіка або COVID-19, є причинами неврологічних пошкоджень. Але вчені виявили, що насправді їх спричиняє імунна відповідь організму. 

Про це йдеться у результатах дослідження науковців з Університету Макмастера, опублікованих у журналі Nature, пише MedicalXpress.

"Наші дані свідчать про те, що не сам вірус спричиняє пошкодження, а унікальна популяція Т-клітин, які є частиною імунної системи та  відповідають за пошкодження", – пояснила докторка філософії Елізабет Балінт.

Команда вчених досліджувала вірус Зіка. Під час лабораторних досліджень вони виявили Т-клітини, які були специфічними до цього вірусу та знищували їх.

Але водночас у крові було й багато неспецифічних Т-клітин, які вбивали здорові клітини.

Агресивна реакція виникала в результаті вироблення організмом великої кількості запальних білків – цитокінів. У помірних кількостях вони допомагають у боротьбі з інфекцією або травмою.

"Якщо імунні клітини організму надмірно реагують та виробляють надто багато запальних цитокінів, цей стан призводить до неспецифічної активації імунних клітин", — пояснив професор кафедри медицини Алі Ашкар.

Він додав, що такі зміни можуть спричинювати розвиток супутнього пошкодження. Наприклад, якщо це станеться у мозку, то, ймовірно, матиме серйозні наслідки для здоров'я в цілому.




Схожі новини: