Гендиректор МАГАТЕ оцінив ситуацію на Запорізькій АЕС

Переглядів: 345

8 лютого 2024 16:00

Гендиректор МАГАТЕ оцінив ситуацію на Запорізькій АЕС фото

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі вчергове відвідав окуповану Запорізьку АЕС та оцінив ситуацію станції й рівень її ядерної і фізичної захищеності.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Х,

«Під час мого 4-го візиту на ЗАЕС я оцінював дотримання 5 принципів захисту станції та стан поточних систем енергопостачання та охолодження, рівень кваліфікації персоналу, серед іншого. Це життєво важливі оцінки для безпеки та захищеності об'єкта – немає місця для самозаспокоєння", – заявив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ додав, що ця поїздка дозволила отримати повну оцінку щодо нинішньої ситуації на ЗАЕС та її ядерної й фізичної захищеності.

Нагадаємо, що перед поїздкою в окупований Енергодар Рафаель Маріано Гроссі зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським.

Більш конкретну інформацію про ситуацію на окупованій рашистами ЗАЕС повідомив під час своєї першої пресконференції голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров.

- Ситуація на Запорізькій атомній станції продовжує залишатися більш напруженою, ніж раніше, - розповів очільник ОДА. - Це пов“язано з тим, що з 1 лютого приблизно 120 працівників не допустили до виконання їхніх обов’язків безпосередньо на станції. Тому що вони відмовляються оформлювати паспорти країни-ворога.. І саме з цієї причини вони не допущені до роботи.

Це є вкрай небезпечна ситуація, тому що кількість людей для виконання обов’язків на АЕС є недостатньою.

Іван Федоров нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення рф АЕС вже 8 разів повністю залишалася без енергоживлення.

- Це аварійно небезпечно, - зазначив голова ЗОДА. - Чим менше людей контролює технологічний процес - тим більша небезпека. Завдяки допомозі міжнародних органів і МАГАТЕ нам поки що вдається контролювати ситуацію. Але ми маємо чітко розуміти, що повністю забезпечити безпеку роботи АЕС можливо лише після повернення станції під контроль уряду України та повернення на АЕС співробітників українського “Енергоатому”.




Схожі новини: