І знижує ризик діабету. Як вживання кави допомагає схуднути — дослідження

Переглядів: 232

7 лютого 2024 18:15

І знижує ризик діабету. Як вживання кави допомагає схуднути — дослідження фото

У чому користь та ризик для вашого здоров’я від кофеїну (Фото:Lood Goosen/pexels.com)

Кількість спожитої кави може впливати на кількість жиру в організмі. Такими є результати дослідження 2023 року зі встановленням чіткого зв’язку між рівнем кофеїну, індексом маси тіла та ризиком розвитку діабету 2 типу.

Дослідницька група з Каролінського інституту у Швеції, Брістольського університету у Великій Британії та Імперського коледжу Лондона у Великій Британії заявила, що безкалорійні кофеїновмісні напої можна дослідити як потенційний засіб для зниження рівня жиру в організмі. Потрібно врахувати, що мова саме про чисті напої, адже додані цукри та жири з вершків чи молока нівелюють ефект.

«Генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі крові були пов’язані зі зниженням ІМТ (індекс маси тіла) та загальної жирової маси», — пишуть дослідники у своїй статті, опублікованій у березні 2023 року. «Крім того, генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі крові були пов’язані з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.» У дослідженні були використані дані трохи менше 10 000 осіб, зібрані з існуючих генетичних баз даних, з акцентом на варіації в певних генах або поблизу них, які, як відомо, пов’язані зі швидкістю розщеплення кофеїну. .Кофеїн посилює термогенез (вироблення тепла) та окислення жиру (перетворення жиру на енергію) в організмі, які відіграють важливу роль у загальному метаболізмі.

Дослідження пов'язує вищий рівень кофеїну в крові з меншим ризиком розвитку діабету та збільшенням жирових відкладень. / Фото: cottonbro studio/pexels.com

Обабіч попередніх результатів, не було виявлено зв’язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, включаючи фібриляцію передсердь, серцеву недостатність та інсульт. Однак, помірне і відносне збільшення споживання кофеїну пов’язують з поліпшенням здоров’я серця і зниженням індексу маси тіла, а нове дослідження додає більше деталей до того, що ми вже знаємо про вплив кави на організм.

Важливо також пам’ятати, що вплив кофеїну на організм не завжди є позитивним, а це означає, що потрібно бути обережним, зважуючи користь від його вживання. Ось це останнє дослідження є важливим кроком в оцінці того, яка кількість кофеїну є ідеальною. До 400 міліграмів (мг) кофеїну на день є безпечним для більшості здорових дорослих людей. Приблизно така кількість кофеїну міститься в чотирьох чашках завареної кави, 10 банках коли або двох енергетичних напоях. Майте на увазі, що фактичний вміст кофеїну в напоях сильно варіюється, особливо серед енергетичних напоїв.

Попередні дослідження показали, що щоденне вживання трьох-п'яти чашок кави, які містять в середньому 70-150 мг кофеїну, пов'язане зі зниженням ризику розвитку діабету 2 / Фото: Cup of Couple/pexels.com

Однак для підтвердження причинно-наслідкового зв’язку потрібні додаткові дослідження. Хоча це дослідження включало велику вибірку, використаний метод не є безпомилковим. Є інші фактори, які не були враховані в цьому дослідженні.

«Враховуючи широке споживання кофеїну в усьому світі, навіть його невеликі метаболічні ефекти можуть мати важливі наслідки для здоров’я», — пишуть дослідники. Науковий атеріал опублікований у виданні BMJ Medicine.




Схожі новини: