На скільки українцям можуть підвищити тариф на світло

Переглядів: 288

5 лютого 2024 19:33

На скільки українцям можуть підвищити тариф на світло фото

У лютому тариф на електроенергію для українців буде таким же, як і раніше – 2,64 грн за кіловат-годину. При цьому обсяг споживання не береться до уваги. Ба більше, в Міністерстві енергетики запевняють, що принаймні до закінчення опалювального сезону не підвищуватимуть тарифи на електроенергію побутовим споживачам (тобто в будинках та квартирах).
Таким чином, за споживання, наприклад, 300 кВт*год сума у платіжках українців за лютий становитиме 792 грн. Проте на оплаті рахунку за електроенергію можна серйозно заощадити – понад 260 грн. Причому це буде легально і без будь-яких порушень.

Для цього достатньо звернутися до постачальника струму та встановити двотарифний лічильник "день-ніч". І за спожиту вночі електрику потрібно буде платити вдвічі менше.

Наприклад, троє людей живуть у квартирі з електроплитою і бойлером і споживають ті ж 300 кВт*год електроенергії на місяць. Якщо у них немає двотарифного лічильника, весь цей обсяг оплачується за денним тарифом (2,64 грн) – на 792 грн.

Однак якщо частина цієї електроенергії витрачатиметься вночі (наприклад, лише в цей час включатиметься бойлер, пральна та посудомийна машини, хлібопічка та інші енерговитратні прилади), то 200 кВт будуть оплачуватись за нічним тарифом (1,32 грн).

Таким чином, за споживання з 23:00 до 7:00 у такому разі доведеться заплатити 264 грн. І стільки ж за денне. Тобто у сумі – 528 грн.

Відповідно, лише за один місяць можна заощадити понад 260 грн. Окупність двозонного лічильника ціною 3000 грн за такого споживання складе близько року, після чого почнеться чиста економія.

Втім, слід також враховувати, що тарифи можуть підвищити. І тоді термін окупності скоротиться.

Скільки буде діяти тариф 2,64 грн за кіловат-годину

Загалом поточний тариф точно діятиме до закінчення опалювального сезону. Про що раніше повідомили:

Міністерство енергетики.
"До кінця опалювального сезону 2023/24 підвищення тарифів для населення не планується", – зазначили там.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
"Цієї зими Уряд не планує зміни жодні тарифи для населення", – сказав він.

На скільки можуть підвищити тариф

Втім, розмови про підвищення вартості електроенергії для побутових споживачів все ж ведуться. Як розповів раніше член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк ("Слуга народу"), розцінки можуть зрости вдвічі – але при цьому зберігатимуться субсидії для всіх, хто не зможе платити за новою ціною.

"Можна говорити, що ціна зросте приблизно вдвічі від сьогоднішніх цифр. Тобто трохи менше 6 грн (зараз 2,64 грн/кВт*ч. – Ред.). Втім, важливо залишити субсидування для тих категорій осіб, хто не має можливості платити. Держава разом із нашими партнерами має в такому разі підставити плече людям! Але нам потрібно розуміти, що держава не може дотувати всіх без винятку", – пояснив Нагорняк.

При цьому він запевнив: таке рішення потрібне не лише партнерам, а й самій Україні. Зокрема, за словами Нагорняка, зростання тарифів на електроенергію дозволить державним компаніям припинити дотування населення і за рік акумулювати кошти на:

початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС;
будівництва Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється у 1,2 млрд доларів.




Схожі новини: