Схуднення та підвищення імунітету. Шість причин включити пастернак у щоденне меню та що з нього готувати

Переглядів: 218

5 лютого 2024 13:28

Схуднення та підвищення імунітету. Шість причин включити пастернак у щоденне меню та що з нього готувати фото

Свіже коріння пастернаку, яке багате на вітаміни та поживні речовини (Фото:NewAfrica/depositphotos)

Це вид коренеплодів, близький до моркви та кореня петрушки. Він багатий на кілька важливих поживних речовин та антиоксидантів, які можуть покращити імунітет, здоров’я травлення та сприяти схудненню

Вирощують і люблять пастернак у всьому світі протягом тисячоліть. Він має довгі бульбоподібні коренеплоди кремового кольору з солодким, злегка горіховим смаком. Окрім того, що пастернак надає унікального смаку стравам, в які його додають, ще він неймовірно поживний і має багато переваг для здоров’я.

Шість переваг пастернаку для здоров’я та харчування

1. Насичений важливими поживними речовинами

Пастернак є чудовим джерелом багатьох важливих поживних речовин, адже в кожній порції міститься велика кількість клітковини, вітамінів і мінералів. Коренеплід багатий на вітаміни С і К, а також кількох інших важливих мікроелементів.

133 грами пастернаку забезпечує 100 г калорії на добу. А також 24 г клітковини, 6.5 г білка, 1,5 г жиру, 0,5 грама вітаміну С (25% від добової норми). Крім перерахованих поживних речовин, пастернак містить невелику кількість кальцію, заліза, рибофлавіну та інше.

2. Багатий на антиоксиданти

Окрім високої поживності, пастернак також містить багато антиоксидантів, тобто корисних для здоров’я сполук, які допомагають запобігти окислювальним процесам та зменшенню пошкодження клітин. Збільшення споживання антиоксидантів може також захистити від хронічних захворювань, таких як рак, діабет і хвороби серця.

Пастернак містить багато аскорбінової кислоти (вітаміну С), тобто водорозчинного вітаміну, який є потужним антиоксидантом. Ще в коренеплоді є поліацетилени. Це сполуки, які, згідно з деякими дослідженнями, можуть мати протиракові властивості.

3. Високий вміст розчинної та нерозчинної клітковини

133 грами пастернаку містить 6,5 г цієї поживної речовини, а це 26% добової потреби. Клітковина проходить через шлунково-кишковий тракт неперетравленою, допомагаючи прискорити процес травлення та оптимізувати його здоров’я.

Доведено, що збільшення споживання клітковини допомагає у лікуванні таких захворювань травлення, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, дивертикуліт, геморой та виразка кишечника.

Вона також може сприяти регулярності випорожнень. Більше того, було доведено, що клітковина підтримує контроль рівня цукру в крові, знижує рівень холестерину, знижує кров’яний тиск і зменшує маркери запалення.

4. Може сприяти схудненню

Низькокалорійний, але багатий на клітковину, пастернак є чудовим доповненням до здорової дієти для схуднення. Клітковина повільно проходить через травний тракт, допомагаючи довше відчувати ситість, що може зменшити апетит і споживання їжі.

Збільшення щоденного споживання клітковини на 14 грамів може зменшити споживання калорій, що призведе до втрати ваги майже на 2 кг за чотири місяці.

Цей коренеплід також має високий вміст води — близько 79,5%. Дослідження показують, що вживання в їжу продуктів, багатих на воду, може бути пов’язане зі зниженням споживання калорій і збільшенням втрати ваги.

5. Підтримує імунну функцію

Пастернак багатий на вітамін С, який забезпечує близько 25% добової потреби лише в одній порції. Вітамін С — це водорозчинний вітамін, який відіграє центральну роль в імунній функції. Достатня кількість вітаміну С у раціоні може допомогти зменшити симптоми і скоротити тривалість застуди та інших інфекцій дихальних шляхів. Він також може допомогти у профілактиці та лікуванні інших захворювань, таких як пневмонія, малярія та діарея.

Крім того, пастернак містить багато антиоксидантів, що борються з хворобами, таких як кверцетин, кемпферол та апігенін, які можуть підвищити ваш імунітет і захистити від інфекцій.

6. Смачно і легко додати до раціону

Пастернак має солодкий смак, схожий на моркву, але з горіховим, землистим відтінком. Його можна їсти у вигляді пюре, запікати, пасерувати, варити, смажити на грилі або сковорідці і додавати до багатьох страв. Особливо добре він смакує в супах, тушкованому м’ясі, запіканках, гратенах і пюре.

Попри величезну користь для здоров’я, пастернак містить токсини під назвою фурокумарини. Вони зосереджені в його шкірці та зовнішньому поверхневому шарі, а також у пошкоджених ділянках, пише Healthyfood. Рівень токсинів знижується, коли коренеплід вариться. Ці токсини можуть викликати біль у шлунку та шкірні реакції. Тому при вживанні пастернаку варто пам’ятати про належну термічну обробку. Воду з-під вареного коренеплодe ні в якому разі не можна використовувати для приготування їжі.




Схожі новини: