У Литві в українських біженців буде ще рік вивчення мови

Переглядів: 265

5 лютого 2024 10:39

У Литві в українських біженців буде ще рік вивчення мови фото

Міністерство освіти, науки та спорту Литви запропонувало продовжити на рік термін, протягом якого українським біженцям, які влаштувалися тут на роботу, не треба буде володіти литовською мовою. Цю пропозицію повністю підтримує Департамент національних меншин Литви.

Про це  повідомляє  національний мовник LRT.

«Щоб забезпечити якомога більшу кількість громадян України, яким надано тимчасовий захист, можливість працювати, утримувати себе та свої сім'ї, сплачувати податки до моменту повернення в Україну, ми пропонуємо продовжити звільнення від вимог володіння державною мовою для цієї категорії», — сказала заступник міністра освіти, науки та спорту Агне Кудараускене.

Вона наголосила, що зазначений пункт поширюється і на тих осіб, яким надано тимчасовий захист, і на тих, кому він був наданий, але вони вже набули нового статусу, наприклад, дозвіл на роботу у Литві. .

Кудараускене також нагадує, що з першого дня повномасштабної війни Росії проти України Литва «твердо підтримує Україну» та прагне створити сприятливі умови для проживання українців, які втекли від війни та отримали тимчасовий притулок у Литві.

Таким чином, Міністерство пропонує змінити відповідну постанову уряду та встановити, що «для іноземців, яким надано тимчасовий захист у Литовській Республіці, категорія володіння державною мовою не застосовується при прийомі на роботу протягом 3 років з моменту надання тимчасового захисту в Литві». У чинній постанові передбачається дворічний термін.

«І далі докладатимуться зусилля щодо створення сприятливих можливостей для вивчення литовської мови українцями за рахунок коштів, що фінансуються Службою зайнятості або через систему індивідуальних профілів навчання, щоб полегшити їхню інтеграцію на ринку праці та можливості працювати на більш висококваліфікованій роботі», — йдеться у зверненні міністерства.

Наголошується, що в даний час іноземцям з тимчасовим захистом надається лише дуже обмежений обсяг соціальної підтримки, тому створення умов для роботи забезпечить задоволення їхніх потреб та кращий емоційний стан.

У середині березня минулого року литовська Інспекція з державної мови інформувала політиків, що з березня 2024 року почне перевіряти, наскільки військові біженці з України, які працюють у країні, знають литовську мову.

У листі Інспекції говорилося, що якщо роботодавці не нададуть довідку про зданий мову іспит, зданий працівником, то «Мовна інспекція та муніципальні органи, які відповідають за збереження мови, будуть змушені вжити примусових заходів».

Ці плани Державної інспекції литовської мови обурили чиновників. Прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте назвала таку поведінку інспекції неповажною, речник Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен назвала його відірваною від реальності. Такі плани також критикували міністр культури Симонас Кайріс і міністр соціального захисту і праці Моніка Навіцкене. Міністр економіки та інновацій Аушріне Армонайте звинуватила Інспекцію у відсутності співчуття і пообіцяла припинити «переслідування військових біженців і компаній, що їх найняли».

Представник Департаменту Сергій Добряков заявив:

Слід розуміти, що ситуація цих людей особлива. Вони були змушені тікати від війни, покинути свої будинки. Це був великий стрес, і цим людям потрібний більш тривалий термін для адаптації у Литві ”.

Однак він вважає, що варто взяти до уваги той факт, що українці справді дуже намагаються інтегруватися до литовського суспільства. Вони також виявляють величезний інтерес до культури Литви і прагнуть вивчати литовську мову.

«Але, на жаль, поки що задовольнити потребу всіх бажаючих вивчати литовську мову ми не можемо. Місця на курси з вивчення мови, у тому числі й фінансовані Департаментом, заповнюються миттєво, і далеко не всі охочі потрапляють на них  », – додав чиновник.

Він розповів, що зараз курси литовської мови у Будинку національних громад відвідують 620 людей. З них переважна кількість це українці.

Нині серед основних труднощів українських біженців у Литві – доступ до мовних курсів та медичної допомоги.

Зазначається, що у листопаді потік біженців до Литви зріс. У країні зазначають рекордний рівень працевлаштування українців майже 30 тисяч.




Схожі новини: