Об“єднуюча краса: у Запоріжжі показують унікальну мапу України з ляльками-мотанками

Переглядів: 596

1 лютого 2024 23:35

Об“єднуюча краса: у Запоріжжі показують унікальну мапу України з ляльками-мотанками фото

 У Запорізькій обласній бібліотеці для юнацтва до 25 лютого можна побачити мапу з дерев’яних пазлів, на якій 71 лялька-мотанка представляє усі регіони України.

Одещину легко впізнати по колоритній тьоті Соні, Запоріжчину — по бравому козаку, Сумщину — по конотопській відьмі, Херсонщину — по яскравому кавуну.

Волонтерський проєкт “Мапа України “Обійми”  ініціювала у минулому році голова "Українського розмовного клубу "Файно" Оксана Муравльова. Разом з чоловіком Олексою вони стали організаторами цього проєкту.

Оригінальна мапа увійшла до Книги рекордів України. У День Незалежності України її презентували у Бережанах на Тернопільщині, де знайшло прихисток під час повномасштабної війни подружжя переселенців з Ясинуватої.

Потім мапа поїхала подорожувати країною, у регіонах вона “гостює” по місяцю. Першим містом, куди вона завітала, стало Бровари.

"Цей проєкт про той стан, в якому ми всі зараз перебуваємо. Багато переселенців, які опинились на нових місцях, намагаються знайти себе, нове коло спілкування. Як би не казали, що ми всі однакові, але ми всі різні у регіонах, у нас є свої характери. І саме через назву "Обійми" (тут можна гратися з наголосом) - тобто взяти в обійми тих, хто поруч, та разом іти до перемоги, - цією картою ми ніби обіймаємо всю Україну, щоб ніякий ворог не зміг нас подолати", - розповіла майстриня Суспільному Донбас.

Дерев’яну основу для мапи розміром 2 на 3 метри для проєкту зробили підприємці з Костянтинівки Наталя та Дмитро Поколенки. А ляльок-мотанок надсилали майстрині з усієї України, які дізналися про цей проєкт з оголошення у соцмережі. Дві майстрині-переселенки надіслали їх з Польщі і Болгарії.

Серед ляльок-мотанок - жінки, чоловіки, є навіть немовлята. Майстрині зробили для мапи також птахів і тварин - коників, овечок тощо.

Дуже активно долучились учасниці групи у фейсбуці "Авторська лялька-мотанка". Найактивнішою була засновниця німецько-української спілки "KOLOS" Тетяна Золочевська, яка зараз у Німеччині - вона почала залучати майстринь.

58 учасниць надіслали для проєкту 160 ляльок.Організатори відібрали для прикріплення на мапу тільки ті, які, за словами Оксани Муравльової, несуть «якусь автентику, традиції та сенси". До кожної ляльки створили опис — про її походження, значення символів та майстриню, яка її робила.

"У нас є бажання провезти цю мапу Україною, а потім передати у музей Донеччини", - зазначала Оксана Муравльова.

У Запоріжжя мапа з мотанками приїхала з Чернігова, для відвідувачів вона стала доступна 25 січня. Виставка авторських ляльок пробуде в обласній бібліотеці для юнацтва місяць, а потім відправиться до Дніпра. Модераторкою участі запорізької бібліотеки в проєкті стала Олена Ольшанська, яка проводить для бажаючих екскурсії.

- Виставка називається “Обійми”, тому що вона символізує об’єднання України, - розповідає в.о. директорки КУ ”Запорізька обласна бібліотека для юнацтва” ЗОР Вікторія Писанець. - Як на мене, у неї дуже багато сенсів. По-перше, вона патріотично-об’єднуюча. По-друге, інформаційно-просвітницька, тому що спонукає почитати про ляльки-мотанки. Зрештою, вона мистецька і емоційна.

Коли я підходжу до мапи, у мене виникає позитивна аура, хочеться роздивлятися кожну ляльку.

Вікторія Писанець підкреслила, що коли збирали пазли Криму, Запорізької, Херсонської, а особливо — Донецької і Луганської областей, то мотанки на мапу лягли “просто ідеально”.

- Для нас це дуже символічно! Ми віримо в Перемогу, в те, що повернемо деокуповані території, - зазначила керівниця бібліотеки.

Запорізьку область на мапі представляють три ляльки - “Козачка”, “Козак” і “Вільняночка”. Цікаво, що створювали їх три майстрині.

- Наша запорізька майстриня Вікторія Дев’ятько зробила запорізьку козачку, майстриня з Харкова Юлія Соловйова - запорізького козака. Ляльку “Вільняночка” виготовила запоріжанка Ганна Некрилова, яка також створила для мапи полтавчаночку - у стилі решетилівської ляльки.

Що найголовніше? Три різні майстрині, не змовляючись, не спілкуючись між собою створили ляльку Запорізького регіону в одному стилі. І в одній кольоровій гамі - бордо і темно-малиновому кольорах, які характерні для нашого регіону. Здається, що один майстер створив трьох ляльок, хоча насправді це робота трьох різних майстринь. Як на мене, це унікально і дуже оригінально!

Увагу відвідувачів привертає і велика жовто-блакитна лялька перед мапою.

- Це Україна, яка тримає в руках і обіймає усіх своїх 25 дітей, усі регіони.  Це дуже символічно! Її створила майстриня з Кіровоградщини. У 2022 році, коли розпочалася повномасштабна війна, вона так емоційно зреагувала. І заклала певний символічний зміст у свою ляльку - Україна обіймає і нікуди не відпустить своїх дітей.

Як підкреслила Вікторія Писанець, у проєкті представлені не обрядові ляльки-мотанки, а авторські. Тобто майстрині вкладали у свої творіння власне бачення історії, сучасності, якісь свої сенси. Тому тут, зокрема, можна побачити і  козака, і сучасних захисників країни, і легендарного військового з минулого - Івана Богуна.

У бібліотеці можна також побачити виставку ляльок-мотанок Вікторії Дев'ятько.

Приходьте!

Адреса: пр. Соборний, 210 (зупинка громадського транспорту “Бульвар Шевченка”). Час роботи: понеділок-п’ятниця: 8.00 – 16.00; неділя: 10.00 – 16.00 (субота – вихідний день). Телефон: 068 708 12 65.

Фото авторки




Схожі новини: