Тільки хіти! У Запоріжжі музиканти популярного оркестру в один день двічі вражали слухачів яскравою програмою

Переглядів: 423

29 січня 2024 22:20

Тільки хіти!  У Запоріжжі музиканти популярного оркестру в один день  двічі вражали слухачів яскравою програмою фото

Бажаючих послухати яскраву концертну програму «Світові хіти-2» було так багато, що у Запорізькій обласній філармонії прийняли рішення провести додатковий концерт, причому в один день з основним.

І на обох концертах був, зважаючи на вимоги до проведення заходів під час воєнного стану, аншлаг!

Звучали хіти класичної та естрадно-симфонічної, джазової та рок-музики, які пройшли випробування часом і зараз, як і десятки років тому, знаходять відгук у серцях і душах меломанів.

За диригентським пультом стояв лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Мітнік, одна поява якого викликає шквал оплесків. По-іншому не буває: харизматичний музикант став улюбленцем публіки ще коли почав виходити на сцену як соліст симфонічного оркестру, як керівник джазових колективів.

А вже коли у минулому році Дмитро Мітнік представ перед публікою у новій іпостасі — з паличкою диригента симфонічного оркестру, то любов глядачів сягнула нових висот.

У програмі “Світові хіти 2 “ прозвучали шедеври класичної музики – романс Надіра з опери «Шукачі перлів» Жоржа Бізе, арія «Літня пора» з опери «Поргі і Бесс» Джоржа Гершвіна та «Soul bossa nova» Куінсі Джонсона; саундтреки з кінофільмів «Список Шиндлера», який був присвячений пам’яті жертв Голокосту (кадри та музика у виконанні оркестру і соліста - скрипаля Андрія Мамчура просто розривали серце і душу), «Брама ночі», «Маленький купальщик» та «Пірати Карибського моря».

Романтики в концертну програму додали композиції Паоло Конте «Via con me», Ерролла Гарнера «Paris mist», Джонна Мендели «А time for love», Генрі Манчіні «Moon river». Вражаючим було виконання симфонічним оркестром творів з репертуару культової групи «Deep Purple» та співаків Робертіно Лоретті, Селін Діон, Даліди та Хуліо Іглесіаса.

Публіка, не шкодуючи долонь, аплодувала оркестрантам і солістам - лауреату міжнародних конкурсів Івану Левченку (саксофон), Андрію Мамчуру (скрипка), Сергію Новікову (най), Роману Чекаліну та Денису Васецькому (тромбон). І цілим шквалом оплесків слухачі зустрічали і проводжали заслужену артистку України Ілону Турчанінову (фортепіано), яка повернулася на сцену після хвороби.

 

Як завжди вражала своїм вокалом провідна яскрава солістка філармонії Юлія Якса. А їхнє спільне з Юлієм Гавриловим виконання відомого хіта “Parole Parole”, як на мене, стало однією з родзинок цієї чудової програми.

Ведучі Світлана Холод та Микола Петюк розповіли чимало цікавої інформації про твори, композиторів та кінофільми, саундреки з яких прозвучали у програмі. А яскравий відеосупровід допоміг розкрити в повній мірі змістовну насиченість та пульсуючу динаміку творів.

Після того як прозвучав останній акорд, слухачі довго не хотіли відпускати оркестр і солістів, дякуючи за чудовий концерт. А усі разом ми дякували титанам з Сил оборони, які дають можливість колективу філармонії готувати прем’єри і проводити мистецькі заходи, а глядачам - психологічно перезавантажуватися!

Серед багаточисленних шанувальників академічного симфонічного оркестру, до речі, були заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко та в.о.директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Владислав Мороко, а ще - ветерани журналістики, переселенці.

Говорять глядачі-журналісти

Наталія Кузьменко, голова Запорізької обласної організації НСЖУ:

"Неймовірна подія відбулася сьогодні в концертному залі! Світові хіти виконували музиканти та солісти світового рівня! Враження таке, ніби в темному небі засяяло сонце і зігрило своїми щедрими усмішками всю землю. Така майстерність, яку продемострували музиканти, потужна, яскрава, - це візитівка нашої рідної філармонії, яка завжди дарує нам радість життя і живить жагу до Перемоги!"

Валентина Манжура, відповідальна секретарка Запорізької обласної організації НСЖУ:

“Свято музики - наснага серцю. Деякі нотатки після перегляду концертної програми "Світові хіти" в Запорізькій обласній філармоніїї. Вже з'явилося чимало захоплених (і цілком заслужених!) відгуків і про прекрасні музичні хіти - кожен унікальний в своєму роді! - і про їх майстерне виконання, що не дивно. Бо хто ж ще не знає, що наш симфонічний оркестр - найкращий!

Я хочу висловити кілька думок про цю, безумовно, непересічну подію в культурному житті прифронтового Запоріжжя дещо під іншим кутом. Все, навіть найкраще, на жаль, закінчується, як і неперевершена по своїй емоційній силі і насназі концертна програма "Світові хіти-2" Запорізького симфонічного оркестру, яку презентувала землякам наша прифронтова філармонія.

- Як це було прекрасно, і як жаль, що так швидко закінчилося, - говорили між собою слухачі, спускаючись по парадних сходах у фойє. Говорили неголосно, ніби їм вчувалася музика, яка ще тихо лунала вслід, даруючи останні хвилини насолоди.

А, може, вона ще просто звучала в їхніх душах і не хотілося її злякати? Можливо, що й так. Бо в ці важкі буремні дні воєнного лихоліття нечасто вдається відчути хвилини душевного підйому і щастя, без яких людина просто не може жити. І в цьому сенсі значення таких концертів важко переоцінити.

Запорізька прифронтова філармонія, попри постійні тривоги і обстріли, мужньо і впевнено тримає свою лінію боротьби за Україну. Навряд чи саме такими словами думають її артисти про свою роботу. Вони люди скромні і вважають, що просто роблять справу, для якої призначені.

І роблять це самовіддано і талановито, - інакше не можуть. Бо ж знайти шлях до сердець і душ людей може тільки справжня музика. Я слухала музику і думала про те, що у кожного музиканта - свій біль і свій рахунок до цієї клятої війни, до рашистів. У когось зруйнували дім, у когось загинули рідні чи воюють на фронті, чи залишились на окупованій території, чи стали вимушеними пересленцями...

Але вони грали натхненно і віддано, як в кращі мирні часи, бо знали і відчували - в залі, у кожного з тих, для кого вони творили своє мистецтво - теж свій великий біль і свій рахунок до війни. І прагнули об'єднати всіх музикою, яка дарує силу і натхнення, спільними хвилинами щастя і спільною вірою, щоб потім кожен з цією вірою, з цією наснагою йшов робити свою справу задля перемоги України. Дякуємо вам за це, наші шановні митці, наша прифронтова філармоніє!”.

Алла Шамрай, радіожурналістка з Енергодара:

- У Запорізькій філармонії –  цьому славетному храмі музики - від маківки до п'ят знову занурилась в ковдру, зіткану із магічних звуків: лагідних, темпераментних, ніжних, щирих, проникливих, тривожних... Звуків, які бунтують і водночас заспокоюють, дивовижним чином проникають в гостей філармонії і самих виконавців, музикантів, в кожен куточок глядацької зали, не залишають поза увагою жодне із сердець тут присутніх! 

Завжди захоплююсь талантом артистів академічного симфонічного оркестру і особливо талантом диригента - лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка: його незвичайним даром тримати в тонусі не тільки оркестр, а й усіх присутніх в глядацькій залі. На прем'єрі «Світові хіти-2» енергетика від спілкування з музикою була неймовірна!

Цікаві факти

Джон Уільямс.  Музика з кінофільму «Список Шиндлера»

За кількістю номінацій на "Оскар" Джон Уільямс поступається тільки Уолту Діснею. У зіркового композитора  - 52 статуетки, це абсолютний рекорд!

Співпраця з ним гарантує успіх стрічки. Здається, що йому під силу створити звуковий, музичний світ для будь-якого фільму. Але він й досі згадує непросту розмову зі Стівеном Спілбергом, коли той запросив його для роботи над «Списком Шиндлера».

«Я ходив по кімнаті 5 хвилин, щоб вгамувати подих, а потім сказав Спілбергу: "Тобі потрібен інший композитор, краще ніж я". А він відповів:  "Я знаю, але вони вже всі пішли у засвіти". Так згадує композитор Джон Уільямс  важливу розмову  з культовим режисером. 

І хоч братися за тему Холокосту було складно обом, вони відтворили страшні події війни з мрією, що це не повториться ніколи... Виконавці - Запорізький симфонічний оркестр і соліст Андрій Мамчур (скрипка).

Хуліо  Іглесіас.  «Abrazame»

Минулого року іспанському співакові Хуліо Іглесіасу виповнилося 80!  Справжній серцеїд, батько дев'яти дітей, рекордсмен книги Гіннесу – випустив 80 альбомів. Він  пережив стільки всього, що «Санта-Барбарі» й не снилося.

Хто зна, як склалася б його доля, якби не щасливий випадок? Іглесіас мряів про кар’єру футболіста – був воротарем у мадридському « Реалі». Але у 20 потрапив  у автокатастрофу та був деякий час прикутий до ліжка. Одна з медсестер принесла йому гітару. Так хлопець, якого колись не взяли до шкільного хору, почав опановувати інструмент та створювати власні композиції.

Вже через кілька років -  4 місце на Євробаченні і шалений успіх. А далі – «Греммі», гастролі світом та слава найуспішнішого виконавця Іспанії – 300 мільйонів дисків за час співочої кар’єри!

Композиції, що він виконував, ставали справжніми хітами. На концерті  у виконанні оркестру прозвучала  «Абразаме».

Еррол Гарнер «Paris mist»

"Людина з 40 пальцями або людина-оркестр". Так нерідко журналісти та музичні критики називали Ерола Гарнера - видатного американського джазового піаніста та композитора. Він створив власний, дуже впізнаваний стиль.

«Здається, що він перетворює свої мелодії на коштовні краплі з перлів та діамантів. Кожен виступ - настільки щирий та емоційний, що здається ніби він грає для нас в перший або останній раз",-  писали про музиканта критики. Щирість, неймовірний політ емоцій та почуттів... Відома композиція Ерола Гарнера  «Париж – міст» прозвучала у виконанні симфонічного оркестру та неперевершеної Ілони Турчанінової.

Джанні Ферріо «Parole Parole»

«Пароле-пароле»!  Її співали так часто, шо вже мало хто пам’ятає перших виконавців.  Композицію люблять за французький шарм, флер романтики. Але ж створили її італійці. Диригент оркестру «Театро 10» Джанні Ферріо та два поети  - Лео Коссьо та Джанкарло дель Ре. Композиція прикрасила відоме в Італії телешоу 70-х років.

Дебютували з піснею співаки  Міна та Альберто Лупо. Але справжнім хітом вона стала завдяки перекладу на французьку та зірковому дуету Алена Делона та Даліди. 200 тисяч дисків тільки за один 1973 рік!

Вона – скаржиться на життя та докоряє йому. Він – намагається її заспокоїти. Історія стара як світ. Може, секрет популярності і в цьому теж?  Хіт виконали солісти філармонії Юлія Якса та Юлій Гаврілов.

Жорж Бізе. Романс Надіра  з опери «Шукачі перлів»

«Я працюю як негр. Я виснажений. Я буквально розриваюся на частини. Боюся, шо  шедевр не вийде. Однак, мені дуже потрібні гроші. Гроші, гроші, одвічна проблема», - ці слова Жорж Бізе  написав в дні, коли працював над оперою «Шукачі перлів».

Виставу показали 18 разів і зняли з репертуару на роки. На жаль, успіх не завжди приходить швидко. Деяким творам потрібен час та інша публіка.

В ХХ столітті романс Надіра з опери «Шукачі перлів»  - став прикрасою багатьох концертних програм в усьому світі.  Його виконували оркестр і  соліст   - лауреат міжнародних конкурсів Сергій Новіков.

Генрі Манчіні «Moon river»

У 1961 році  пісня Генрі Манчіні «Moon river»   була нагороджена «Оскаром» як найкраща пісня до кінострічки. Рік потому -  дві премії «Греммі»  у номінаціях «Найкращий запис та пісня» року.

Генрі Манчіні створював композицію спеціально для неперевершеної Одрі Хепберн, фільм – «Сніданок у Тіффані».

І хоч з прокатної версії стрічки пісню у виконанні акторки вирізали, попри всі її прохання та навіть  скандали,  саундтрек став настільки популярним, що чи не кожен музичний колектив має його у своєму репертуарі. Виконує його і Запорізький академічний симфонічний оркестр.  Соліст – Іван Левченко.

Інформацію підготувала  мистецтвознавиця і ведуча концерту  Світлана Холод.

Фото з фейсбук-сторінки Запорізької обласної філармонії і Сергія Лаврова




Схожі новини: