Яка компенсація передбачена власникам житла у межах проєкту «Прихисток»

Переглядів: 430

29 січня 2024 13:28

Яка компенсація передбачена власникам житла у межах проєкту «Прихисток» фото

Продовжуємо надавати відповіді на питання від наших читачів, які отримуємо на “Гарячу лінію”

До нас надійшло питання від Ганни:

- Хотіла запитати, чи можна наразі отримувати компенсаційні виплати від держави, якщо безоплатно надаєш житло внутрішньо переміщеній родині?

За інформацією Міністерства соціальної політики кількість переселенців в межах України сягає 4,8 мільйона осіб. З пошуком житла ВПО допомагає проєкт «Прихисток». Це державний проєкт, що поєднує тих, хто шукає з тими, хто готовий надати свою квартиру чи будинок для проживання переселенців. До цього процесу залучені також органи місцевого самоврядування в громадах. Кожен, хто розміщує ВПО має право на грошову компенсацію від держави.

19 грудня 2023 року між Мінреінтеграції та Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) було підписано угоду щодо реалізації програми «Прихисток».

Згідно з цим документом УВКБ ООН виділить близько 10 мільйонів доларів для надання грошової підтримки власникам житла, які безоплатно розміщують у себе внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомляє Мінреінтеграції України, за програмою «Прихисток» передбачена компенсація витрат власникам житла у розмірі близько 450 гривень на місяць (14,77 гривні на день) за розміщення одного ВПО.

Компенсації надаються за безоплатне розміщення ВПО. Стягнення орендної плати з переселенців за житло, власник якого отримує компенсацію у межах проєкту «Прихисток», є порушенням.

Також слід зазначити, що відшкодування не надається за розміщення осіб, з якими власники житла пов’язані родинними відносинами (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

У разі виявлення таких випадків порушень просимо повідомляти до органів місцевої влади, відповідних військових адміністрацій або на гарячу лінію Мінреінтеграції за коротким номером 15-48.

Для того, щоб отримати компенсацію за розміщення ВПО власникам житла необхідно:

Зайти на сайт «Прихисток», що доступний за посиланням: https://prykhystok.gov.ua/;

Натиснути «Запропонувати житло» та запустити процедуру реєстрації на ресурсі;

Створити акаунт: вводиться адреса електронної пошти та підтверджується пароль;

Підтверджується номер телефону (для публікації пропозицій потрібно підтвердити, що ви є власником номеру телефону за допомогою СМС- коду);

Вказати дані про адресу будинку: країна, область, населений пункт, вулиця, будинок.

Обрати яку кількість людей власник спроможний прихистити (від 1 до 500 осіб).

Публікувати оголошення варто лише тоді, коли власник справді готовий безкоштовно прийняти переселенців.

Позначити кого власник готовий розмістити: будь-кого; сім’ї з дітьми (чоловік, дружина, діти); сім’ї без дітей (подружжя, пари); жінки; діти; особи старше шістдесяти років; чоловіки; з тваринами (коти, собаки); особи з інвалідністю/хронічним захворюванням; одинокі батьки/опікуни чи їх представники; багатодітна сім’я; дитина без супроводу дорослих (під наглядом); представники етнічних меншин.

Вказати тип розміщення: спальні місця; окрема кімната; житло повністю; приміщення.

Зазначити термін, на який період готові надати прихисток: 1-2 ночі; кілька днів; кілька тижнів; до перемоги або на будь-який термін.

Розказати детальніше про помешкання. Що це за об’єкт: будинок/квартира/ приміщення? Коли готові надати житло? На який термін? Які умови в помешканні?

Вказати чи наявні вже гості у вашому домогосподарстві та натиснути «Опублікувати оголошення».

Вказану інформацію можна також подати до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації.

Для консультацій щодо отримання компенсацій працює урядова "гаряча лінія" працює цілодобово +38 (066) 813-62-39.

Нагадаємо, зі своїми питаннями, ви зможете звертатися на нашу “гарячу лінію” у Telegram - https://t.me/MVzaput

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.




Схожі новини: