Росіяни на околицях Авдіївки. Що відбувається у найгарячішій точці фронту

Переглядів: 276

26 січня 2024 21:45

Росіяни на околицях Авдіївки. Що відбувається у найгарячішій точці фронту  фото

Декілька різних джерел, у тому числі мешканці Авдіївки та волонтери, підтвердили BBC, що група російських військових змогла пробратися на околиці міста, де вони засіли у приватних будинках і намагаються закріпитися.

За твердженням джерел, російських військових помітили на вулицях Соборна, Чернишевського та Спортивна, повідомляє кореспондент BBC Абдуджаліл Абдурасулов із Києва.

Це південна частина міста поблизу безпосередньо лінії зіткнення, яка на цій ділянці не змінювалася з 2014 року.

Голова військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш заявив BBC, що до міста зайшла лише мала диверсійно-розвідувальна група, а не великі військові підрозділи.

"Так, дійсно вони заходили - ДРГ, але це не серйозні підрозділи, які зайшли великою кількістю. Вони мали певний успіх, але ж і вчора, і сьогодні "Царська охота" і вулиця Соборна, про яку також всі кажуть - контролюють Збройні сили України", - зазначив Барабаш.

Він додав, що ворога відтіснили і ситуація контрольована.

Україна відбиває атаки

Військовий оглядач BBC Ілля Абішев так аналізує ситуацію в одній з найгарячіших точок фронту.

Російські війська ведуть масований штурм авдіївського укріпрайону, розташованого у північному передмісті Донецька, з жовтня минулого року.

На початку операції вони зуміли просунутися на кілька кілометрів з флангів, але основне завдання щодо виходу до головної траси постачання та оточення міста виконати так і не змогли. Наступ зав'язнув, хоча атаки з різних напрямків не слабшали.

Українське командування весь цей час оцінювало ситуацію на цьому напрямку як важку, але стабільну.

На початку тижня ситуація в районі Авдіївки для ЗСУ погіршилась. Російській армії вдалося вгризтися в українську оборону з півдня, видавивши ЗСУ з опорних пунктів у районі бази відпочинку "Царське полювання" та зав'язавши бої на південній околиці міста.

Автор фото, Reuters

Підпис до фото,

Володимир Зеленський відвідав лінію фронту біля Авдіївки напередодні Нового року

Ця частина Авдіївки забудована малоповерховими приватними будинками, які під вогнем артилерії поступово перетворюються на руїни і не можуть довго бути корисними тим, хто обороняється.

Що довше продовжуються бої, то ширше стає так звана сіра зона — територія, яку впевнено не контролює ні та, ні інша сторона. Але, як правило, в результаті сіра зона переходить до рук того, хто володіє ініціативою.

За повідомленнями учасників подій, українцям вдалося провести успішні контратаки на півдні Авдіївки і відтіснити російські частини, які наступають.

Обидві сторони підтягують резерви, запеклі бої продовжуються, казати про їх результат зараз рано.

Ключове значення для оборони Авдіївки має мікрорайон "9-й квартал", куди намагаються прорватися російські штурмові підрозділи. Це комплекс 9-поверхових будинків, захоплення яких буде рівносильним зайняттю панівних висот.

"Якщо ворог захопить "9-й квартал", утримувати все місто стане тактично невигідним, — пише керівник сайту "Цензор.Нет" Юрій Бутусов. — Якщо ворог захопить будинки, на них виставлятиме антени для управління дронами та ПТРК "Корнет", дрони будуть проглядати та уражати цілі по усіх дорогах у місті. Так само сталося при захопленні ворогом Бахмута - захоплення противником панівної висоти, де була база частини ДСНС, призвело до створення вогневого та візуального контролю за основними магістралями міста. І російська авіація отримає дані для нових ударів керованими бомбами".

На флангах авдіївського укріпрайону обстановка в цілому залишається незмінною, атаки і контратаки йдуть зі змінним успіхом, а лінія боєзіткнення якщо і змінюється, то незначно.

Судячи з інформації з місць, російське командування все ж таки спробує розвинути успіх на півдні Авдіївки і, можливо, зробить нову спробу масованого штурму південних околиць. Повідомляють про перекидання на цей напрямок танкових з'єднань та великої кількості ув'язнених із підрозділів "Шторм-Z" та "Шторм V".




Схожі новини: