Пенсія з відстроченням: у запоріжців є можливість самостійно вплинути на розмір своєї виплати

Переглядів: 271

23 січня 2024 15:45

Пенсія з відстроченням: у запоріжців є можливість самостійно вплинути на розмір своєї виплати фото

Обрати варіант виходу на заслужений відпочинок, який найбільше влаштовує, - особиста справа людини, і рішення щодо отримання пенсії за віком кожен має прийняти самостійно, враховуючи власні бажання та обставини.

В той же час у пенсіонерів є можливість самостійно вплинути на розмір своєї пенсії. Так, один із варіантів для збільшення розміру пенсії - це звернутися за її призначенням пізніше за визначений термін.

Законодавство про пенсійне забезпечення включає норми, які заохочують громадян виходити на пенсію пізніше. Тим, хто отримав право на пенсію за віком, згідно із чинним Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку бажає працювати, не оформлюючи пенсійну виплату, призначення пенсії за віком буде відбуватися із врахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням виплати.

При призначенні пенсії з відстроченням, збільшується її розмір (зараховуються лише повні місяці роботи):

  • на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому особа досягла пенсійного віку, - у випадку відтермінування до 60 місяців;
  •  на 0,75% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому особа досягла пенсійного віку, - у випадку відстрочення виходу на пенсію понад 60 місяців.

Таким чином людина, яка вирішить відкласти вихід на пенсію на період менший, ніш 60 місяців, за кожен рік такої відстрочки отримає підвищення на 6% від основного розміру пенсії (0,5 х 12). За 2 роки відповідно надбавка складе 12% (0,5 х 24) і т. д. А ось відтермінування на 6 років (а це 72 місяці) дасть збільшення пенсії на 54% (0,75 х 72).

Якщо особа продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, вважається, що вона виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Джерело: Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області




Схожі новини: