Британія успішно випробувала лазер, яким можна легко і дешево збивати "шахеди"

Переглядів: 247

20 січня 2024 20:11

Британія успішно випробувала лазер, яким можна легко і дешево збивати шахеди фото

Експерти вважають, що це випробування зможе прокласти шлях до створення недорогої альтернативи ракетам для ураження безпілотниківУ Великій Британії пройшли перші успішні випробування нової зброї: ціль у повітрі вразив потужний лазер.

Експерти вважають, що цей лазер може стати недорогою альтернативою ракетам у системі ППО: він зможе збивати, наприклад, дрони.

За словами представників Міністерства оборони Британії, точність зброї, яку назвали DragonFire, є такою, що вона здатна влучити у монету в 1 фунт з відстані в один кілометр.

Система лазерної зброї розробляється Оборонною науково-технічною лабораторією (Dstl) разом із промисловими партнерами на замовлення британського Міністерства оборони.

Міністерство оборони назвало випробування на полігоні на Гебридських островах у Шотландії важливим кроком на шляху до прийняття технології на озброєння.

Міністр оборони Грант Шаппс заявив, що ця технологія дозволить знизити залежність від дорогих боєприпасів, а також зменшити ризик супутніх збитків.

Як повідомляє Міністерство оборони, можливість використання цієї технології у своїх засобах ППО розглядають і армія, і Королівський флот.

Провідні військові держави почали розробляти лазерну зброю ще у середині минулого століття.

ВМС США вже встановили лазерні системи на кількох есмінцях. Однак, наприклад, по безпілотниках проіранського угруповання хуситів останніми тижнями в Червоному морі вони стріляли не лазером, а все ж таки ракетами.

Зенітні ракети зазвичай набагато дорожчі за безпілотники: ракети можуть коштувати сотні тисяч і навіть більше мільйона доларів, а відносно прості безпілотники-камікадзе - кілька десятків тисяч.

За даними Міністерства оборони Великої Британії, система DragonFire за 10 секунд роботи витрачає стільки ж енергії, скільки звичайний побутовий обігрівач протягом години. Загалом вартість експлуатації системи становить менше 10 фунтів (приблизно 13 доларів) за постріл.

"Ці випробування дозволили нам зробити величезний крок уперед у реалізації потенційних можливостей та розуміння загроз, пов'язаних зі зброєю спрямованої енергії", - заявив керівник Dstl Пол Холлінсхед.

Розробка лазерної зброї відбувається на тлі дедалі ширшого використання безпілотників під час воєнних дій, що особливо помітно у конфлікті між Україною та Росією.




Схожі новини: