З анатомічними ляльками та розмальовками: у Запоріжжі відкрили дві «зелені кімнати»

Переглядів: 364

17 січня 2024 23:30

З анатомічними ляльками та розмальовками: у Запоріжжі відкрили дві «зелені кімнати» фото

Сьогодні, 17 січня,  на базі Запорізького районного управління поліції та його структурного підрозділу - відділу поліції № 6 відкрили два простори, дружні до дитини. 

Ще одна “зелена кімната” з 26 грудня минулого року працює у приміщенні ВП №2 у Вільнянську. На тимчасово окупованій території, на жаль, залишилася перша у Запорізькій області “зелена кімната”, яку до повномасштабного вторгнення рф відкрили у Мелітополі.

“Зелена кімната” – це спеціально облаштоване приміщення, створене для ефективної взаємодії поліції з дітьми, які стали свідками чи потерпілими внаслідок скоєння злочину.

Ці приміщення дають можливість проводити інтерв’ювання дитини в умовах, що мінімізують та не допускають повторної травматизації психіки дитини, з урахуванням її індивідуально-психологічних властивостей.

Цьому сприятимуть і спеціальні методики, дружні до дитини, і комфортна атмосфера приміщення, і технічне оснащення, яке дозволить коректно вести відеозапис. У подальшому факти, надані неповнолітніми, можуть бути використані як доказ у суді. Така методика роботи передбачена Конвенцією Ради Європи.

Реалізація проєкту по створенню “зелених кімнат” стала можлива завдяки підтримці Уряду Данії та співпраці поліції з громадською правозахисною організацією «Егіда-Запоріжжя».

Урочисте відкриття «зеленої кімнати» у Запорізькому РУП проходило за участі заступника начальника ГУНП в Запорізькій області Павла Карабути, голови Запорізької обласної ради Олени Жук, начальника Запорізького районного управління поліції Сергія Бичіна, голови правління ГПО «Егіда-Запоріжжя» Антоніни Шостак, програмного менеджера EU4Recovery ПРООН в Україні Нільса Крістенсена, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайла Волкова, керівниці відділу Запорізької обласної прокуратури Олени Крючкової, представників інших структур та організацій.

«Відкриття «зелених кімнат» є доволі актуальним питанням сьогодення. Ми вдячні міжнародним партнерам, які допомогли втілити в життя цей проєкт. Саме такий простір, дружній до дитини, надасть змогу поліцейським і відповідним органам досудового розслідування проводити якісне інтерв'ювання неповнолітніх, при цьому не завдаючи шкоди їхньому моральному стану», - зазначив заступник начальника ГУНП — начальник управління превентивної діяльності Павло Карабута.

«Зелену кімнату» відкрили в напівпідвальному приміщенні Запорізького РУП, хоча, за словами начальника відділу Сергія Бичіна, були питання, чи доречно відкривати її саме в такому місці. Поліцейські облаштували вхідну зону і зробили ремонт в коридорі, це їх внесок в реалізацію проєкту.

А переможець тендера - ФОП Ірина Карнаух - відремонтував дві кімнати, в яких будуть знаходитися відділені спеціальним дзеркалом слідчий та психолог з дитиною.

- У нас були побоювання, чи зможемо втілити в життя цей проєкт, - поділився Сергій Бичін. - Але ми розподілили, хто що робить і сьогодні бачимо результат. Розташування кімнати в напівпідвальному приміщенні - це в нинішніх умовах може свідчити про певну безпеку.

Розташування вдале ще й тому, що дитина потрапляє сюди без проходження через адміністративну будівлю, тут окремий вхід з двору. Тобто, ми можемо підвезти дитину і вона може навіть не зрозуміти, що знаходиться в будівлі поліції. Це дуже важливо.

Сергій Бичін подякував усім, хто причетний до реалізації цього проєкту і в першу чергу міжнародним партнерам, яких на відкритті представляв програмний менеджер EU4Recovery ПРООН в Україні Нільс Крістенсен.

- Дуже радий знову бути в Запоріжжі, - підкреслив гість. - Кожного разу повертаюсь сюди з гарним відчуттям. Хотів би відмітити роботу поліції, з якою ми працюємо протягом багатьох років. Дуже вражає робота поліцейських, яку вони проводять у такий складний час, під час війни.

Реалізація цього проєкта дуже важлива, тому що вона спрямована на захист прав найбільш вразливої категорії — дітей. Спільні зусилля дають гарний результат. Хотів би відмітити, що він став можливим завдяки співпраці з громадськими організаціями, комунікації з громадським сектором. Для нас честь бути поруч, допомагати вам!

Свій виступ Нільс закінчив гаслом, яке з початку широкомасштабного вторгнення рф стало відомим на весь світ - «Слава Україні!».

Усім причетним дякувала і керівниця відділу Запорізької обласної прокуратури Олена Крючкова. Працівники прокуратури, як відомо, здійснюють процесуальне керівництво, у тому числі і у провадженнях, в яких діти є постраждалою стороною.

- Чому це важливо для нашого регіону? Правоохоронні органи втілювати принцип правосуддя, дружнього до дитини, почали ще до військової агресії рф. У нас була «зелена кімната» у Мелітополі. Але, на жаль, вона залишилася на тимчасово окупованій території.

І ми ці майже два роки не мали можливості допитувати дітей, які є потерпілими або свідками злочину, в умовах, дружніх до них. Ми допитували їх в різних умовах — в службових кабінетах, в лікарнях.

У нас зростає кількість дітей, які потерпіли. Це, насамперед, пов“язано з військовою агресією (за офіційними даними, у Запорізькій області внаслідок збройної агресії загинули і постраждали 100 дітей. - Авт.). У нас зростає кількість дітей, які потерпіли від сексуальних злочинів, це реалії сьогодення. І нікуди ми від цього не дінемося. Тому відкриття у нашому регіоні кімнат для допиту дітей в умовах, які дозволять мінімізувати їх травматизацію — це дуже важливо, - підкреслила Олена Крючкова.

А голова Запорізької обласної ради Олена Жук зазначила, що цей проєкт - “найнезвичайніший і найлюдяніший” з усіх, які реалізувалися у нашій області міжнародними донорами.

- Діти — наше майбутнє! Ми не боїмося будувати і відбудовувати, бо ми віримо в ЗСУ, в Перемогу, в деокупацію наших територій, - сказала Олена Жук. - Життя продовжується!

Після закінчення офіційної частини керівниця ГПО “«Егіда-Запоріжжя» Анастасія Шостак провела невеличку екскурсію для медійників.

“Зелена кімната” складається з двох кімнат. В терапевтичній під час допиту будуть знаходитися психолог і дитина. Вона відповідно обладнана — тут є м’які меблі, невеличкий столик зі стільчиком.

Іграшки для кімнати закуплялися відповідно до рекомендацій психологів. Зокрема, тут можна побачити чотири анатомічні ляльки. Це сім’я - батько, мати і двоє дітей. Для повної родини ще не вистачає бабусі і дідуся.

Ляльки, як розповіла Антоніна Шостак, виготовили у Запоріжжі, їх не змогли придбати за кордоном. Вони, звичайно, одягнуті, але якщо ляльки роздягнути, то можна побачити, що у них є статеві чоловічі і жіночі органи. Якщо, не дай боже, маленька дитина стане жертвою сексуального насилля, то вона зможе на ляльках показувати, як і що з нею трапилося.

“Це важливо, адже від дитини не треба буде вимагати, щоб вона називала ділянки тіла, досить буде того, що вона зможе показати”, - зазначила правозахисниця.

В шафці - набір дитячих меблів, за допомогою яких дитина зможе відтворити обставини злочину.

Маленька дитина також зможе відтворити подію, учасником або свідком якої вона стала, і у малюнку, який “прочитає” психолог. Щоб зменшити психологічну напругу, малечі можуть запропонувати розмальовки - антистреси або попрацювати з кінетичним піском.

У другій кімнаті буде знаходитися слідчий, якого дитина бачити не буде, оскільки їх розділятиме спеціальне дзеркало. Психолог отримуватиме запитання для дитини через блютуз-гарнітуру. Відповіді і реакції дитини буде фіксувати камера спостереження.

- Головне, що зараз з’явилися анатомічні ляльки, - зазначила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області Ольга Зінченко. - Раніше їх не було і було дуже важко працювати з дитиною. Дитина не може сказати, а ми не можемо коректно записати.

Ольга Зінченко додала, що для правоохоронців є доволі важливим, аби дитина за будь-яких обставин відчувалася в безпеці та не мала повторної травматизації психіки.

“Функціонування таких кімнат полягає в тому, аби надати дитині почуття спокою та захищеності, адже тільки в таких умовах вона зможе розказати, що з нею трапилось, що вона бачила та чула”, - розповіла Ольга.

У "зелених кімнатах" можна допитувати дітей у віці до 18 років.

***

Відкриття “зелених кімнат” у Запоріжжі відбулося в межах проєкту «Облаштування «зелених кімнат» зі створення особливого простору для допиту дітей згідно з процесуальними нормами».

Проєкт впроваджується поліцією Запорізької області разом з громадською правозахисною організацією «Егіда-Запоріжжя» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та за фінансової підтримки Уряду Данії.




Схожі новини: