У Запоріжжі працівники СБУ припинили діяльність злочинної групи, яка допомагала ухилянтам виїжджати закордон

Переглядів: 289

17 січня 2024 12:20

У Запоріжжі працівники СБУ припинили діяльність злочинної групи, яка допомагала ухилянтам виїжджати закордон  фото

Протиправну схему організували місцеві мешканці, які мали зв’язки з працівниками лікувальних закладів м. Запоріжжя. 

Співробітники Служби безпеки України у Запоріжжі викрили та припинили діяльність злочинної групи, учасники якої обіцяли військовозобов’язаним уникнення мобілізації та безперешкодний виїзд за межі України. Про це повідомляє СБУ.

Протиправну схему організували місцеві мешканці, які мали зв’язки з працівниками лікувальних закладів м. Запоріжжя.  За гроші вони пропонували особам призовного віку виготовлення фіктивних документів щодо наявності в «замовників» інвалідності першої, другої чи третьої групи. На підставі отриманих документів особи, придатні до військової служби, уникали мобілізації та мали право на виїзд за кордон.Вартість «послуги» становила від 5 до 7 тисяч доларів США в залежності від встановлення групи інвалідності та терміновості «вирішення питання».

Встановлено, що організатори схеми підшукували клієнтів через особисті зв’язки та через мережу Інтернет.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти втечі за кордон більше 40 «ухилянтів».Оперативники спецслужби задокументували злочинну діяльність фігурантів та затримали «на гарячому» одного з організаторів злочинної групи, під час отримання 6,5 тисяч доларів США від чергового «клієнта». 

В ході проведення більш ніж 20 одночасних обшуків у помешканні організаторів та декількох лікарнях міста Запоріжжя,  правоохоронці вилучили грошові кошти, банківські картки, медичні довідки, копії особистих документів замовників, печатки та бланки висновків ЛКК з ознаками підробки, комп’ютерну техніку та чорнові записи. 

 Наразі одному з фігурантів повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 332 (замах на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 369-2 (одержанні неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У межах досудового розслідування тривають заходи, щодо притягнення до відповідальності усіх осіб причетних до злочинної діяльності.

Заходи з викриття незаконної схеми здійснювали співробітники СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Шевченківської окружної  прокуратури м. Запоріжжя.

 




Схожі новини: