Перейшли за посиланням і втратили гроші: шахраї продовжують обдурювати довірливих запоріжців

Переглядів: 317

16 січня 2024 20:30

Перейшли за посиланням і втратили гроші: шахраї продовжують обдурювати довірливих запоріжців фото

Онлайн-шопінг вже багато років залишається найпопулярнішим способом придбати бажаний товар – саме тому багато громадян обирають його через зручність та простоту.

Втім, таким високим попитом на цей «тренд» активно користуються й аферисти, через дії яких десятки довірливих людей щодня втрачають великі суми грошей. 

Тільки у двох випадках шахрайства, пов’язаного з придбанням та продажем у мережі «Інтернет», жителі Запоріжжя через свою необачність втратили понад 22 тисячі гривень за добу.

Про обставини злочинів повідомляє відділ комунікацій поліції Запорізької області.

"До чергового Запорізького райуправління поліції (Дніпровський) звернулася 30-річна місцева жителька. За словами заявниці, ще восени минулого року на платформі «OLX» вона розмістила оголошення про продаж дитячого велосипеда.

Вранці 15 січня в одному з месенджерів до неї звернувся невідомий, який виявив бажання придбати товар. Для цього «покупець» запропонував скористатися послугою «OLX-доставка», а згодом надіслав фішингове посилання. Погодившись на таку угоду, потерпіла перейшла за ним, ввела свої особисті дані, а також реквізити банківської картки. Згодом вона виявила, що з її рахунка зникли понад 1500 гривень.

Того ж дня схожа ситуація сталася в іншому районі міста, втім завдані збитки – більші в декілька разів. Так, до відділу №4 (Комунарський) ЗРУП надійшло звернення від 52-річної запоріжанки. Схвильована жінка розповіла, на сайті «ОLX» вона виставила на продаж зимовий одяг. Через деякий час в один з месенджерів їй надійшло повідомлення від невідомої особи. Та заявила, що готова купити речі через «OLX-доставку», а після – відправила посилання.

За ним місцева жителька і перейшла, щоб ввести персональні та банківські відомості. А зробивши це, через деякий зрозуміла, що її ошукали: з картки було списано майже 21 тисячу гривень.

Поліція Запорізької області вкотре закликає громадян бути уважними та не переходити за сумнівними посиланнями. Ми нагадуємо базові правила, які можуть допомогти вам убезпечити себе від шахрайських схем:

  •  обговорюйте деталі купівлі-продажу лише в чаті платформи оголошень;
  •  не переходьте за підозрілими гіперпосиланнями та уважно перевіряйте URL-адресу необхідного сайту;
  •  тримайте у таємниці реквізити карти, паролі та інші дані, що надсилаються клієнту банку для підтвердження транзакції.

Але якщо ви все ж стали жертвою аферистів, не гайте часу – одразу дзвоніть на спецлінію 102, або звертайтеся до Кіберполіції", - інформує відділ комунікації ГУНП.

 




Схожі новини: