Сунак і Зеленський підписали у Києві "історичну угоду". Про що вона

Переглядів: 259

13 січня 2024 10:34

Сунак і Зеленський підписали у Києві історичну угоду. Про що вона фото

Ріші Сунак біля будинку у Києві, що постраждав від російських обстрілів 2 січняУкраїна та Британія уклали безпекову угоду. Президент Володимир Зеленський на зустрічі з Ріші Сунаком у Києві назвав її безпрецедентною та історичною.

За словами Зеленського, ця угода доводить, що в "нашу державу вірять".

Допомогу надаватимуть автоматично?

Україна та Велика Британія домовилися про співпрацю у сфері ВПК. Лондон даватиме Україні щорічну фінансову підтримку протягом 10 років і розвиватиме ЗСУ, щоб українська армія швидше "перейшла на стандарти НАТО".

2,5 млрд фунтів стерлінгів нададуть уже в цьому році.

"Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки їй буде потрібно, щоб Україна могла ефективно захищатися", - йдеться в тексті.

"Ми домовилися з Британією про безпеку в усіх сферах – на землі, у повітрі, на морі, у кіберпросторі, у широкій політичній взаємодії. Детально в угоді – щодо зброї. Абсолютно чітко – щодо нашого державного кордону", – повідомив Зеленський.

В офісі президента заявили, що відтепер "Україна більше не має просити допомогу і зброю, а отримуватиме її автоматично".

Так прокоментував підписання угоди Ігор Жовква, заступник голови офісу президента. За його словами, допомогу мають надавати, як у разі нової агресії, так і під час загострення поточної.

Гарантії безпеки

Україні обіцяють допомагати "забезпечити здатність ЗСУ повністю відновити територіальну цілісність".

Зеленський заявив, що таким чином країні надали гарантії безпеки, які діятимуть на час до вступу в НАТО.

Угода передбачає розвиток оборонного сектору та шлях до майбутнього в НАТО, йдеться у документі. Так, партнери обіцяють продовжувати навчання українських військових, допомагати вирішувати проблеми з поставками озброєння, обмінюватися інформацією про оборонні розробки.

Завдяки цій угоді, за словами Зеленського, Україна вийде на такий безпековий рівень, який "самим фактом свого існування буде слугувати для стримування агресії Росії".

Строк дії – десять років із можливістю продовження.

Прем’єр Британії неочікувано приїхав до Києві зранку 12 січня. Хоча, напередодні ще сам Володимир Зеленський, до якого він їхав, був за кордоном.

У столиці Сунак відвідав житловий будинок, зруйнований внаслідок російських обстрілів 2 січня. Тоді загинули чотири людини, 50 постраждали, сотні людей залишилися без житла.

"Шкода, що ви і ваша країна переживаєте такі страждання. Я хочу запевнити вас, що Велика Британія буде робити все, щоб підтримати вас. Щоб ваша країна та ваш народ були у безпеці", - сказав Сунак біля обстріляного будинку представникам ДСНС, які рятували людей 2 січня.

В інтерв’ю ВВС Сунак розповів, що зустрівся з мешканцями будинку, які розповіли йому жахливі історії про те, що вони пережили, як втратили рідних і житло.

Довготривала безпекова угода з Україною, за словами британського прем’єра, демонструє зобов'язання партнерів допомагати країні.

"Ми перші з союзників, хто підписав цю угоду. Ми посилюємо нашу безпекову співпрацю з Україною у багатьох сферах - від навчання військових до допомоги у розмінуванні. Ось про що цей документ, підписаний сьогодні. Це сигнал Путіну, що ми тут надовго", - розповів Ріші Сунак в інтерв’ю ВВС.

На питання журналіста ВВС про те, якою є ціль угоди – допомогти Україні перемогти Росії, чи вижити, Сунак відповів так: "Ціль цієї угоди – переконатися, що люди в Україні будуть у безпеці і зможуть відновити свою свободу і суверенітет... Інвестиції у безпеку України є інвестиціями у нашу безпеку також".

Військовий пакет - на наступний фінансовий рік, який почнеться у квітні - приведе до найбільших поставок безпілотників в Україну серед усіх країн.

Показово, що прем’єр вирішив не брати фінансових зобов’язань на кілька років.

Це не перший візит Сунака до Києва як прем’єра. Він був тут у листопаді 2022 року.

Зеленський дякував Ріші Сунаку та народу Британії за поставку ракет Storm Shadow, комплексів NLAW та танків. Він нагородив його також орденом Свободи.




Схожі новини: