Легендарна і незламна: Запорізька обласна філармонія відзначила ювілей яскравою прем’єрою

Переглядів: 311

11 січня 2024 22:30

Легендарна і незламна: Запорізька обласна філармонія відзначила ювілей яскравою прем’єрою фото

Свій 85-річний ювілей Запорізька обласна філармонія відзначила прем’єрою концертної програми академічного симфонічного оркестру «Ніч новорічна».

Прекрасні твори Йогана Штрауса та хіти, які також витримали перевірку часом, можна буде послухати і 14 січня.

Нагадаємо, прем’єра святкової програми мала відбутися напередодні Нового року, 30 грудня, але через безпекову ситуацію її перенесли на початок 2024-го.

Диригенти – лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів, улюбленці публіки Василь Коваль та Дмитро Мітнік – підготували для шанувальників класичної музики неймовірно світлу програму «Ніч новорічна» та чимало сюрпризів.

Надзвичайно піднесена й яскрава музика Йогана Штрауса допомогла зануритися у час, коли жоден світський раут не обходився без романтичного вальсу чи запальної польки. Музичні композиції відомого митця нікого не залишили байдужими.

У виконанні оркестру також прозвучали беззаперечні хіти «Щедрик», «Happy new year», «Jingle Bells», «Let is snow». Віртуозною грою вразили солісти - заслужений артист України Віталій Солом’янчук (вібрафон), лауреат міжнародних конкурсів Іван Левченко (саксофон), Дмитро Княжицький, Тарас Пацернюк, Іван Гудзь (труба), Артур Остапчук (фортепіано). Разом з оркестром вони майстерно виконали музичні п’єси «Блюз для Жильберта» Марка Глентворта, «Близько опівночі» Телоніуса Монка та «Сніжинки» Олександра Цфасмана.

Неповторного шарму концертній програмі додали харизматичні ведучі Микола Петюк та Світлана Холод.

Публіка проводжала артистів зі сцени шквалом аплодисментів та дякувала за піднесений настрій, святкову атмосферу й незабутні враження від концерту.

Слухачі щиро вітали дружну і талановиту родину філармонії під керівництвом заслуженого працівника культури України Ірини Конаревої з ювілеєм, дякували за чудові проекти та бажали подальшого руху вперед і творчого натхнення на довгі роки.

За 85 років свого існування Запорізька філармонія, без сумніву, вже стала легендарною. А з початком повномасштабного вторгнення росіян - ще й незламною: вона єдина з прифронтових філармоній працює в умовах воєнного часу. Солісти й творчі колективи готують яскраві прем’єри, які збирають аншлаги.

Гордість і мистецька візитівка Запорізького краю

Запорізьку обласну філармонію було засновано 11 січня 1939 року, на наступний день після створення Запорізької області, якій учора також виповнилося 85 років.

Сьогодні це успішний провідний заклад культури, який формує культурний код Запорізького краю.

- Запорізька обласна філармонія – гордість і мистецька візитівка нашого славетного козацького краю. 85 років плеяда талановитих музикантів, співаків, хореографів з успіхом популяризує академічне вокально-музичне мистецтво, естрадну творчість, відроджує та зберігає національні традиції. Прем'єри концертних програм творчих колективів на сцені філармонії – завжди визначна подія у культурному житті регіону. Дякуємо вам за підтримку, натхнення й бажаємо нових творчих досягнень, визнання та підтримки глядацької аудиторії, - зазначила голова облради Олена Жук.

- У музичному мистецтві криється неповторна магія, яка додає особливого піднесеного настрою, створює атмосферу єдності, витонченості та чарівного шарму. Сцена - місце нашої сили, - переконана в.о. генерального директора, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

Ірина Едуардівна тепло привітала колектив філармонії з ювілеєм.

“Шановні друзі та колеги! Унікальний і талановитий колектив Запорізької обласної філармонії вже 85 років є творчим брендом нашого славетного козацького краю. Служіння українській національній культурі та її величності Музиці стало лейтмотивом життя для плеяди талановитих музикантів, вокалістів та хореографів, які протягом десятиліть з успіхом презентують свою майстерність в рідному Запоріжжі, в Україні та за кордоном.

Запорізька обласна філармонія сьогодні – це команда талановитих митців і яскравих особистостей, які завдяки самовідданій праці й творчому натхненню втілюють на сцені незабутні мистецькі проєкти та кожного разу приємно дивують глядачів.

Колектив мужньо приймав виклики у всі часи та робив усе можливе не тільки для безперебійної роботи закладу, а й подальшого розвитку. І наразі Запорізька філармонія є єдиною прифронтовою концертною організацією країни, яка міцно тримає музичний фронт, піднімає бойовий дух захисникам і дарує віру у Перемогу. Активна волонтерська діяльність, спрямована на підтримку Збройних Сил України та тимчасово переміщених осіб – окрема славна сторінка в сучасній історії філармонії.

Щиросердно дякую згуртованому колективу філармонії за відданість обраній справі, вагомий внесок у розвиток сучасного мистецтва України, відродження народних традицій та збереження національної спадщини. Шаную і ціную кожного з вас за відданість обраній справі, невичерпний потенціал, незламність, щирість та надійність.

Дорогі колеги! Зичу всім вам невпинного творчого руху, нескінчених овацій та прихильності Муз. Хай розквітає ваш талант під мирним небом, а у родинах панують любов, злагода та благополуччя!

Тримаємо музичний фронт та разом впевнено крокуємо до Перемоги!, - підкреслила Ірина Конарева.

До речі, на початку січня виповнилося 10 років, як Ірина Едуардівна очолила Запорізьку обласну філармонію. За цей час тут з’явилося чимало нових творчих колективів, прозвучало багато яскравих прем’єр, які підготували вокалісти та музиканти.

Цифри і факти

  • Творча родина філармонії становить 248 відданих обраній справі митців з великим досвідом роботи та авторитетом серед діячів культури та мистецтва країни. Про це свідчать високі нагороди та почесні звання: «Народний артист України» - 2 митця, «Заслужений артист України» - 9, «Заслужений працівник культури України» - 2, а також 33 - кавалери орденів, лауреати, дипломанти міжнародних та всеукраїнських конкурсів виконавського мистецтва.
  • У філармонії діють два іміджевих мистецьких формування зі статусом «академічний».
  • Це єдиний в області академічний симфонічний оркестр під керуванням головного диригента, лауреата всеукраїнських конкурсів Василя Коваля та лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка;
  • І єдиний в області професійний мистецький колектив з автентичним козацьким колоритом, кавалер ордену «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеню академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», художній керівник та головний хормейстер – заслужений артист України Сергій Черногор.
  • Мають своїх численних шанувальників творчі колективи: Диксиленд артистів академічного симфонічного оркестру, керівник – лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Мітнік та джаз-бенд «Music men», керівник – Юрій Крюков.
  • Попри складні воєнні умови, комунальний заклад не припиняв творчої діяльності. Лише у 2023 році проведено 134 заходи, які відвідали 30 тисяч глядачів, проведено 49 спільних культурно - мистецьких заходів.
  • Для ВПО, військовослужбовців та бійців, які знаходяться на лікуванні та реабілітації у медичних закладах міста, артисти філармонії підготували 84 благодійних концерти, у т.ч. виїзних, ведеться співпраця із 47 контактними центрами допомоги переселенцям.
  • Колективи та солісти філармонії оновлюють репертуар і у 2023 році втілено 50 прем’єр різних жанрів - від класики до джазу і найсучасніших хітів. Щонеділі філармонія запрошує юних глядачів на музично - пізнавальні програми в рамках мистецького проєкту «Філармонія - дітям» за участю академічного симфонічного оркестру, академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», джаз - бенду «Music men» та провідних солістів.
  • Майже від самого початку війни колектив філармонії веде активну волонтерську діяльність й долучився до благодійної акції Командування об’єднаних сил ЗСУ «Естафета добра», командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал – лейтенант Сергій Наєв. Двічі на тиждень передається волонтерська допомога захисникам країни.

Джерело: Запорізька обласна філармонія і Запорізька обласна рада

 




Схожі новини: