Свято надихнуло: у головній запорізькій бібліотеці відкрили надзвичайно яскраву виставку

Переглядів: 491

10 січня 2024 21:00

Свято надихнуло: у головній запорізькій бібліотеці відкрили надзвичайно яскраву виставку фото

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відкрилася виставка робіт переможців обласного конкурсу образотворчого мистецтва серед учнів мистецьких шкіл за темою «Різдвяні візерунки».

- Дуже гарна, яскрава виставка, - зазначила під час відкриття головний бібліотекар відділу мистецтв ЗОУНБ Олена Савкіна. - Дитячі роботи завжди радують, бо вони щирі, написані від чистого серця. Особливо приємно, що зараз, в цей нелегкий час, діти знаходять позитивні моменти у житті. Такий святковий настрій, мені здається, у нас буде увесь місяць, що триватиме виставка.

Як розповіла завідувачка навчально-методичним кабінетом закладів спеціалізованої мистецької освіти КУ "Обласний методичний центр культури і мистецтва" ЗОР Світлана Сметаніна, на обласний конкурс було надано 230 робіт учнів з 11–ти мистецьких шкіл Запоріжжя та Запорізького району, а також Бердянської ДХШ.

Зокрема, у конкурсі взяли участь учні художньої школи, шкіл мистецтв № 1,2,3,4, музичних шкіл №1 і 8, Вільнянської, Михайлівської та Матвіївської художніх шкіл, у віці від 6 до 16 років включно.

Конкурс проводився дистанційно по фотографіям робіт, які надсилались на електронну адресу журі, у тому числі і з-за кордону, де зараз перебувають з батьками юні художники - з Німеччини, Польщі.

Роботи розглядались у трьох номінаціях – «Живопис», «Графіка», «Декоративно-прикладне мистецтво». Найбагаточисельніша з них – «Живопис», в якій представлено біля 140 творчих робіт.

- У роботах бачимо, що наші діти завжди мріють про свято, про диво чи несподівані, але дуже приємні моменти, - підкреслила Світлана Сметаніна. - Роботи учнів сповнені Різдвяного настрою, любові до рідного краю, національних українських традицій, родинних свят в очікуванні різдвяних та новорічних подарунків. Члени журі були дуже вражені яскравими роботами конкурсантів.

Серед наданих на конкурс робіт були достатньо глибокі за змістом. Наприклад, юна художниця з Вільнянська Євгенія Бузова у роботі "Різдвяна молитва" зобразила ангела-охоронця наших ЗСУ і біля вікна  -  дитину з мамою, які сподіваються на перемогу і гарну долю нашої України.  Робота відзначена  Гран прі.

Дипломи за 1-4 місця отримали близько 140 учасників цього обласного творчого конкурсу. На виставці можна побачити 72 - ті, які вдалося зібрати у авторів, які мешкають у Запоріжжі.

Серед переможців є і учні викладачки  Запорізької школи мистецтв №4 Надії Катирєвої. Так, робота її вихованки 9-річної Ксенії Верьовкіної "Святочні ворожіння" відзначена Гран прі.

- Дуже гарні роботи, - підкреслила Надія Костянтинівна. - Діти надихнулися святами! Їх малюнки наповнені радістю, вони заряджають щастям, надією на краще майбутнє. Боятися вже набридло. Ми сподіваємося на перемогу!

Третя володарка Гран прі - 15-річна Марія Маковська, авторка графіки "Святкова ротація".

Маленьких авторів на відкриття виставки організатори вирішилши не запрошувати з міркувань безпеки - останніми днями у Запоріжжі почастішали повітряні тривоги і навіть ракетні обстріли.

Але 7-річна учениця ЗДШМ №1 Софійка Комаріна разом з мамою Інною Василівною на виставку прийшли. Малюнок Софійки з зображенням колядників на цьому конкурсі зайняв 1 місце. До речі, на ІІІ Всеукраїнському двотуровому фестивалі-конкурсі мистецтв “Новорічні дива” (другий тур) три роботи маленької запоріжанки - “Колядники”, “Чарівна квітка” і “Лисичка” -  були відмічені Гран прі.

Як розповіла мама юної художниці, Софійка починала з розмальовок. А коли пішла до школи, то почала відвідувати і заняття у школі мистецтв. Інна Василівна дуже вдячна викладачу Карині Миколаївні Бойко, яка дуже подобається Софійці. Карина Миколаївна і запропонувала взяти участь у виставці малюнків на різдвяну тематику.

- Я люблю малювати квіти, - розповіла дівчинка. - До свята Різдва намалювала маленьких колядників із зірками. У конкурсі взяла участь перший раз, мені сподобалося, буду готуватися і до наступного.

Виставка учнів-переможців обласного конкурсу образотворчого мистецтва серед учнів мистецьких шкіл за темою «Різдвяні візерунки» проводиться за підтримки департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації.  Організатори – КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» ЗОР, КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека» ЗОР.

Виставка робіт переможців обласного конкурсу образотворчого мистецтва серед учнів мистецьких шкіл за темою «Різдвяні візерунки», який відбувся 26 грудня 2023 року, у фоє на першому поверсі бібліотеки працюватиме приблизно місяць. Приходьте за святковим настроєм!

Фото автора

 




Схожі новини: