У Греції відкрили 2400-річний палац, де коронували Олександра Македонського

Переглядів: 282

9 січня 2024 19:20

У Греції відкрили 2400-річний палац, де коронували Олександра Македонського фото

У Греції знову відкрили стародавній палац, де близько 2400 років тому полководець Александр Великий став царем Македонії, повідомляє CNN.

Палац Егей, офіційно відомий як Королівська митрополія Македонян, був побудований батьком Александра Македонського Філіпом II Македонським у IV столітті до нашої ери. Він мав площу близько 15 000 квадратних метрів і був найбільшою будівлею у класичній Греції. На території розміщувалися великі банкетні зали, місця для поклоніння богам та внутрішні дворики.

Палац розташований неподалік північного портового міста Салоніки. Він був зруйнований римлянами у 148 році до нашої ери. Його руїни виявили під час розкопок у XIX столітті.

Часткова реконструкція палацу, що проводилася за сприяння ЄС, коштувала понад 20 мільйонів євро і тривала 16 років. Реставраційні роботи складалися з розкопок місця, документування та консервації виявлених артефактів. Уряд Греції відновив 1400 квадратних метрів мозаїки, мармурову підлогу та деякі колони, зберігаючи загальний вигляд руїн.

"Це місце, де Александр Македонський був коронований через деякий час після того, як вбили його батька, перш ніж розпочати свій славний похід. Це відкриття є подією глобального значення та міжнародного масштабу ", — сказав прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на церемонії відкриття.

Александр Македонський завоював величезну територію, що простягалася від сучасної Греції до Єгипту, Ірану і до Північної Індії та Центральної Азії. Його імперія, небачена на той час у західній історії, започаткувала те, що історики називають елліністичним періодом. Походи Александра сприяли поширенню античної грецької науки й культури та заклали основу для грецького впливу в східній частині Середземного моря на наступну тисячу років.

Фото: EPA

 

 




Схожі новини: