Умєров: Виявили порушення на понад 10 млрд грн, співпрацюємо з правоохоронцями

Переглядів: 243

9 січня 2024 10:41

Умєров: Виявили порушення на понад 10 млрд грн, співпрацюємо з правоохоронцями фото

"Система чинить опір, однак ми його здолаємо", – написав очільник Міноборони

За останні чотири місяці у Міноборони були виявлені порушення на понад 10 млрд грн, вчинені раніше. Відомство тісно співпрацює з правоохоронцями та спеціальними службами, повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

"Новини про затримання та кримінальні справи, які ви бачите останнім часом, – це зміни. Зміни, які буде помітно все частіше. Один з пріоритетів команди Міністерства оборони — вичищення системи від недоброчесних учасників – всередині установи й зовні. Активно працюємо над цим — у тісній співпраці з правоохоронними органами викорінюємо прояви корупції. Система чинить опір, однак ми його здолаємо", – написав він.

За словами посадовця, повністю зміг запрацювати внутрішній аудит Міноборони та оновлена Генеральна інспекція відомства, котрі вже виявили багато порушень – за останні чотири місяці на понад 10 млрд грн порушень, що були вчинені раніше.

"Це те, про що можемо говорити публічно. Попереду будуть ще новини. Водночас працюємо над тим, щоб вирішити проблему системно: впроваджуємо нову архітектуру закупівель за стандартами НАТО", – повідомив міністр.

За його словами, перебудова закупівельних механізмів у міністерстві відбувається так, щоб не зашкодити безперервному постачанню зброї та тилового майна для ЗСУ.

Посадовець заявив, що відтепер Міноборони "встановлює правила гри, формує політику, контролює торги", а закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції.

Умєров нагадав про створення Державного оператора тилу та кадрове перезавантаження Агенції оборонних закупівель.

Міністр повідомив, що вже є конкретні результати: за чотири місяці вдалося зекономити за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн, що орієнтовно становить 20% від запланованої суми на закупівлі.

Також Міноборони вперше придбало 50 000 комплектів жіночої форми, 100 000 електричних грілок, 15 000 активних навушників, а з постачальником навушників були проведені переговори, що дозволило додатково заощадити державні кошти на 11,7 млн грн, зауважив посадовець.

  • 29 грудня у Києві затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, на спробі підкупу одного із керівників Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань. За даними джерел LIGA.net у правоохоронних органах, йдеться про Ігоря Гринкевича.
  • Міністерство оборони в кінці грудня вперше замовило тактичні навушники для військовослужбовців ЗСУ.
  • 8 січня експосадовцям Міноборони повідомили про підозри у розтраті майже мільярда гривень на закупівлях бронежилетів.

Джерело: Ліга

 




Схожі новини: