Законопроєкт про посилення мобілізації в Україні: кого призиватимуть і як каратимуть ухилянтів

Переглядів: 1086

8 січня 2024 15:45

Законопроєкт про посилення мобілізації в Україні: кого призиватимуть і як каратимуть ухилянтів фото

В Україні готуються ухвалити новий проєкт закону про посилення мобілізації. Наразі щодо нього тривають дискусії, оскільки та є суперечливі норми. 

Про що йдеться у новому проєкті закону

Про урядовий проєкт закону, що вже назвали "жорстким" - про нові правила мобілізації і досі відомо небагато. 

На засідання комітету, який має визначитися, чи подавати цей проєкт на голосування цього тижня, особисто приходили Головнокомандувач, міністр оборони та очільник Генштабу. Про градус напруження свідчить і те, що Мар'яну Безуглу - головне джерело інформації про проєкт уже хочуть відкликати з посади заступниці голови комітету з нацбезпеки: постанова вже зареєстрована.

Саме рішення щодо законопроєкту мають ухвалити найближчими днями, повідомив секретар цього парламентського комітету Роман Костенко.

У проєкті закону передбачені штрафи для ухилянтів, блокування грошей, електронні повістки. Все це і чимало іншого із опублікованого законопроєкту викликало суспільний резонанс.

Пропонують призивати чоловіків не з 27 років, як зараз, а з 25. 

Електронний кабінет і електронна повістка, яка до нього має надійти. Або ж на ваш імейл. Але поки що не зрозумілі технічні питання: як перевірити актуальність пошти, чи не потрапила повістка в спам і що робити, якщо у вас немає електронної пошти взагалі.

Повістки матимуть чіткий строк явки, чого не було раніше.

Мобілізація з-за кордону. Це те, на що вже почали реагувати українці, що проживають за межами нашої держави  – це оформлення документів у дипломатичних установах. Поки можна, а далі – можливо лише з постановою на облік. Ця норма дискутується. Але окремо є і рядок про - "на службу призиваються військовозобов'язані незалежно від місця їхнього перебування".

А от норми, за якими каратимуть ухилянтів:

  • Обмеження кермування автомобілем;
  • Не зможуть отримати посвідчення водія;
  • Заборона на операції нерухомістю і іншим майном;
  • Відмова у кредиті

Утім є і серйозніші покарання – тюремний строк від 3 до 5 років. Це загрожуватиме і тим, хто не йде на медичний огляд. Зросте санкція для порушників правил мобілізації та військової служби. До 153-204 тисяч гривень.

Також порушників можна буде затримати на 3 доби для встановлення особи та з'ясування обставин порушення. Цю норму дискутують.

Шкода для економіки

І з цього не повного переліку ідей в проєкті закону депутати вже угледіли норми, від яких більше шкоди, ніж користі. Зокрема для економіки. Бізнес як мінімум піде в тінь, офіційно не оформлюватимуть працівників, надходження в бюджет упадуть. Та й конституційні права ніхто не відміняв.

"Поповнення війська - це десь і втрата економіки. Ми маємо розуміти, що ті засоби чи ті методи, які застосовуватимуться у цьому новому законі про мобілізацію, по-перше, не порушують Конституцію", - заявив член оборонного комітету ВР Єгор Чєрнєв. 

І такі норми, за словами депутата, не приймуть. Докладно розповісти про обговорення проєкту на комітеті нардепу забороняє держтаємниця.

Демобілізація буде лише після 3 років служби в ЗСУ

Утім журналістам стало відомо, що на комітет особисто приходили Головнокомандувач, міністр оборони та очільник Генштабу.  Зокрема Валерій Залужний проти призову засуджених і судимих. Дискутують щодо осіб із 3 групою інвалідності. Адже з 1 і 2 можуть звільнити зі служби, а з 3 поки ні. Термін "обмежено придатні" хочуть прибрати.

На комітет приходили і міністр освіти та голова Нацполіції. Аби вчителів і поліцейських не мобілізували.

Щодо демобілізації поки цифра така сама – 36 місяців. Тобто ті, хто з 24 лютого 2022 року воюють, зможуть звільнитися у  лютому 2025 року.

Нарешті звільнять строковиків, які буквально зависли – і додому їх не відпускають, і до війська не беруть.

Джерело: ТСН




Схожі новини: