Зосередьтесь на позитиві: експерти назвали 7 секретів довголіття

Переглядів: 263

7 січня 2024 21:10

Зосередьтесь на позитиві: експерти назвали 7 секретів довголіття фото

Експерти зі старіння зазначають, що практикуючи кілька простих моделей поведінки, люди можуть бути здоровішими, жити до 80, 90 і навіть 100 років та бути у хорошій фізичній формі.

Про це пише The New York Times.

"Люди шукають чарівну пігулку і вона ось", – каже науковий директор Національного інституту старіння, доктор Луїджі Ферруччі, маючи на увазі прості рекомендації.

Отже, 7 порад, як додати собі віку від  геріатрів (лікарів, які спеціалізуються на лікуванні та профілактиці захворювань у людей літнього віку):

Більше рухайтеся

Перше, що рекомендували фахівці, це фізичні навантаження. Дослідження доводять, що вправи знижують ризик передчасної смерті.

Експерти зазначають, що фізична активність підтримує здоров'я серця і кровоносної системи, а також забезпечує захист від численних хронічних захворювань, які впливають на тіло і розум. Рух також зміцнює м'язи, що може знизити ризик падінь у літніх людей.

"Якщо виділяти час на фізичні вправи, то в міру того, як тіло старітиме, людина буде більш стійкою фізично до змін у її організмі", – каже докторка Анна Чанг, професорка медицини, що спеціалізується на геріатрії в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско.

Найкраща вправа, за словами експертів, це будь-яка діяльність, яку ви любите робити, і будете її регулярно дотримуватися. Американська кардіологічна асоціація рекомендує 150 хвилин вправ помірної інтенсивності на тиждень, а це означає, що корисно просто ходити  більше ніж 20 хвилин на день.

Їжте більше фруктів і овочів

Експерти не рекомендували одну конкретну дієту, але загалом радять їсти в помірних кількостях  більше фруктів і овочів та менше оброблених продуктів.

Середземноморська дієта, в якій переважають свіжі продукти, є хорошою моделлю для здорового харчування і знижує ризик серцевих захворювань, раку, діабету та деменції.

Однак важливо дотримуватися здорового та збалансованого харчування. 

Висипайтеся

Сон іноді не береться до уваги, але він відіграє важливу роль у "здоровому" старінні.

Дослідження показали, що постійний якісний сон може додати кілька років до життя людини. Сон особливо важливий для здоров'я мозку: люди, які спали менше ніж п'ять годин на добу, мали вдвічі більший ризик розвитку деменції.

"У міру того, як люди стають старшими, їм потрібно більше сну, а не менше. Зазвичай рекомендується від семи до дев'яти годин сну на добу", – каже професорка медицини та керівниця відділу геріатрії, геронтології та паліативної допомоги в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, докторка Елісон Мур. 

Не паліть і не пийте спиртного занадто багато

Куріння підвищує ризик розвитку смертельних захворювань. 

"Не існує дози сигаретного диму, яка була б корисною для вас", – додає докторка Мур.

Він додає, що шкідливим є надмірне вживання алкоголю. Більше одного напою на день для жінок і двох для чоловіків – і, можливо, навіть менше – підвищує ризик серцевих захворювань і фібриляції передсердь, захворювань печінки та семи видів раку.

Контролюйте свої хронічні захворювання

Як стверджують експерти, майже половина дорослих американців страждають на гіпертонію, 40% мають високий рівень холестерину і більше третини мають переддіабет.  Ось чому експерти кажуть, що дуже важливо дотримуватися порад лікаря, щоб тримати ситуацію під контролем.

"Приймати ліки невесело, нецікаво перевіряти свій кров'яний тиск і перевіряти рівень цукру в крові. Але коли ми оптимізуємо всі ці дії, вони також допомагають жити довше, здоровіше та краще", – каже докторка Чанг. 

Розставте пріоритети у своїх стосунках

Психологічне здоров'я часто відходить на другий план після фізичного, але докторка Чанг наголошує, що воно не менш важливе. 

"Ізоляція та самотність так само шкодять нашому здоров'ю, як і куріння. Це піддає нас більш високому ризику деменції, серцевих захворювань, інсульту",  – зауважує вона.

Стосунки є ключем до того, щоб жити не тільки здоровіше, але й щасливіше. Згідно з Гарвардським дослідженням розвитку дорослих, міцні стосунки є найбільшою запорукою ментального добробуту.

Розвивайте позитивне мислення

За словами експертів, позитивне мислення може допомогти вам жити довше. Кілька досліджень показали, що оптимізм пов'язаний з меншим ризиком серцевих захворювань, і люди, які набрали високі бали в тестах на оптимізм, живуть на 5-15% довше, ніж люди, які налаштовані більш песимістично. 

Це може бути пов'язано з тим, що оптимісти, як правило, мають більш здорові звички і нижчий рівень деяких хронічних захворювань.

"Якщо вам потрібно вибрати одну здорову практику для довголіття, займіться якимось видом фізичної активності. Якщо ви не можете цього зробити, то зосередьтеся на позитиві", – підсумовує докторка Мур.




Схожі новини: