Поховання заживо та імітація розстрілів: ексочільник донецької катівні за гратами пробуде довго

Переглядів: 319

5 січня 2024 09:45

Поховання заживо та імітація розстрілів: ексочільник донецької катівні за гратами пробуде довго фото

Шевченківський райсуд Києва оголосив вирок Денису Куликовському, колишньому коменданту донецької в’язниці "Ізоляція", де незаконно утримували та катували українських цивільних та військових полонених.

Ексочільник російської катівні «Ізоляція» отримав реальний термін — 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна завдяки доказовій базі Служби безпеки.

«За даними слідства, зловмисник організовував та особисто брав участь у численних вбивствах і катуваннях викрадених українців на сході нашої держави.

Серед потерпілих – місцеві учасники руху опору російським загарбникам.

Контррозвідники СБУ затримали фігуранта на початку листопада 2021 року у результаті спецоперації у Києві, де він переховувався від правосуддя в орендованих квартирах.

Як встановило розслідування, зловмисник мав позивний «Палич». З жовтня 2014 року до лютого 2018 року він організував незаконне ув’язнення понад 20 потерпілих.

Перед цим людей викрадали прямо посеред вулиці або з власних помешкань представники окупаційного «мдб», яке координує російська фсб.

У застінках ув’язнених піддавали жорстоким тортурам, у тому числі імітували розстріли, застосовували струм, а також тривалий час утримували без їжі та води.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав Куликовського винним за декількома статтями Кримінального кодексу України:

•⁠ ⁠ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації);

•⁠ ⁠ч. 1 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);

•⁠ ⁠ч. 1 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);

ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Розслідування проводили за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури та Офісу Генерального прокурора України», - повідомляє СБУ.

Суддя Євген Мартинов, що розглядав цю справу, визнав Куликовського винним у чотирьох злочинах: жорстокому поводженні з військовополоненими, участі у терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Однак, виправдав його за недоведеністю обвинувачення у торгівлі людьми.

Справу слухали у закритому режимі. Проти Куликовського дали свідчення колишні полонені "Ізоляції" - 22 людини, визнані у справі потерпілими. Серед них - письменник та журналіст Станіслав Асєєв. Він пробув у полоні бойовиків "ДНР" два з половиною роки і був повернутий в Україну в рамках обміну. Зазначимо, що книжку Асєєва про концтабір "Ізоляція" видали англійською мовою.

Підсудний свою провину не визнав. Як повідомляв адвокат Олег Горбачов, який представляв у суді інтереси Станіслава Асєєва, 22 грудня Куликовський на судовому засіданні мав сказати своє останнє слово перед оголошенням вироку. Він не сказав нічого, відмовився. Після цього суд пішов у нарадчу кімнату для ухвалення вироку.

Його винесли 3 січня 2024 року. Окрім покарання - 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, Суд також задовільнив два цивільних позови. Куликовський має виплатити 400 тисяч та 95 тисяч двом потерпілим.

«Я дивлюсь на ці фото (із залу суду. - МВ) очима людини, яка восени 2017-го стояла вночі на колінах з закинутими за голову руками, - поки людина на фото - Палич, комендант донецької катівні "Ізоляція" - розвалився навпроти на моїх нарах, в хлам п'яний, та віддавав накази бити мене та інших в'язнів камери.

Тоді, з тієї підлоги, не те що не можна було подумати про правосуддя для нього в українському суді - навіть припустити, що його просто зіб'є автівка і він здохне хоч так - було за межею фантазій.

Сьогодні ж, через шість років від тієї ночі, він отримав свій вирок - 15 років. Так, це збіг величезної купи обставин та вже свідомої роботи таких людей, як Христо Грозєв та Роман Червінський. Але нереальне стало фактом, і це бодай якась сатисфакція для сотен людей, яких Куліковський закатував.

Щиро вдячний Олег Горбачов за професійний супровід справи в суді та величезну роботу за весь час процесу», - написав Станіслав Асєєв на своїй фейсбук-сторінці.

Трохи раніше Станіслав написав таке: "Я приехал, вышел, меня встретили, не арестовывали" - слова Палича, або коротке резюме службового злочину СБУ, яка дійсно не спромоглася заарештувати ґвалтівника, ката та вбивцю навіть тоді, коли вийшли "плівки" на "Обозревателе" і оперативне значення Палича звелося до нуля.

До речі, сам Палич в процесі суду просив викликати на допит одного зі співробітників СБУ, який і вів його в Києві. Служба просто вирішила не помічати факт того, що садист-психопат мешкав у столиці України з весни 2019-го по 9 листопада 2021 року - і ніхто його не збирався заарештовувати, поки я, Рома Червінський та Христо Грозєв не розкопали цю історію. Тепер Червінський десь у сусідній "хаті" з Паличем, а той розказує про нєвиновность".

Хто такий Денис Куликовський

  • Уродженець Донецької області, який після подій 2014 року долучився лав терористів "ДНР." Орієнтовно у 2015-2018 роках "Палич" керував в'язницею "Ізоляція" – колишньої мистецькою платформою міста Донецьк, яку бойовики переобладнали у концтабір.
  • Контррозвідники СБУ затримали його в Києві в листопаді 2021 року. Слідчими спецслужби йому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 149, 258-3,260, 438 Кримінального кодексу. А суд у Маріуполі заарештував його без права застави.
  • Куликовський розповів, що останні кілька років проживав у Києві, а винаймати житло йому допомагали знайомі. Багато колишніх в'язнів "Ізоляції" із жахом згадують Куликовського як головного ката в'язниці. Садист прирікав людей на тортури та іноді особисто катував полонених і простих громадян, яких звинувачували у діяльності проти так званої "ДНР"
  • За словами його жертв, під керівництвом "Палича" в'язнів били, різали, душили, топили, катували електричним струмом та ґвалтували. Окрім цього, Куликовський практикував такі методи психологічного впливу як поховання заживо та інсценування розстрілів.



Схожі новини: