Знайти родича: у Запоріжжі відкрився центр з розшуку громадян, зниклих безвісти під час війни

Переглядів: 337

29 грудня 2023 23:00

Знайти родича: у Запоріжжі відкрився центр з розшуку громадян, зниклих безвісти під час війни фото

З початку повномасштабного вторгнення у Запорізькій області вважаються зниклими безвісти близько 2 тисяч громадян.

Таку цифру на відкритті першого в Україні центру з розшуку громадян, зниклих безвісти за особливих обставин, озвучив начальник Головного управління Національної поліції в Запорізькій області полковник поліції Артем Кисько.

У центрі працюють слідчі, оперативники, регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також криміналістична лабораторія для швидкісного встановлення ДНК-профіля людини.

Основна мета роботи центру - підвищення ефективності взаємодії слідчих, оперативних підрозділів та співробітників НДЕКЦ щодо розшуку безвісти зниклих осіб та надання роз’яснень про алгоритм дій, коли близька людина зникла безвісти за особливих обставин. Це ті особи, які зникли безвісти під час бойових дій та на тимчасовою окупованих територіях України.

«Наша мета – забезпечити надійну та ефективну роботу з розшуку безвісті зниклих осіб та налагодити комунікацію, щоб наші громадяни, які мають безвісти зниклого родича, володіли інформацією, мали змогу відслідкувати його долю.

Ми розуміємо, як це може бути боляче, коли ти місяцями не знаєш і очікуєш щодня, щогодини, будь-яку інформацію про близьку людину. На сьогоднішній день цифра в 2000 осіб не є остаточною, ми зараз очікуємо ще кримінальні провадження і оперативно-розшукові справи з усіх регіонів нашої країни. І є певна кількість також розшуків людей, якими ми займалися, які зникли на території Херсонської, Донецької, Луганської і Харківської областей», - зазначив Артем Кисько.

Серед почесних гостей церемонії відкриття були начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко, керівник Запорізької обласної прокуратури Сергій Спільник, операційний директор Метінвесту Олександр Мироненко і головний спеціаліст управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, МВС Ольга Орєшкіна.

Артем Кисько подякував Юрію Малашку за підтримку, завдяки чому центр був створений у дуже стислий строк. А Групі Метінвест начальник главку подякував за надання допомоги не тільки військовим, а й поліцейським. Зокрема, компанія передала поліції приміщення, у якому розмістився центр.

«Створення центру з розшуку громадян, зниклих безвісти за особливих обставин, це важлива справа. Найважливіше завдання - повернути всіх українців додому. Зі свого досвіду знаю, що це тяжка справа. Ми кооперуємо наші зусилля та активно співпрацюємо з усіма правоохоронними органами, аби зробити роботу більш ефективною.

Впевнений, що цей центр допоможе у пошуку безвісти зниклих під час бойових дій та на тимчасовою окупованих територіях України. Будемо звільняти, будемо повертати. Найголовніше — щоб сім’ї дочекалися всіх, - зазначив Юрій Малашко.

Усі кримінальні провадження щодо безвісти зниклих людей розслідуються за процесуальним керівництвом прокурорів.

- Відкриття центру — надважлива справа, - зазначив керівник Запорізькох обласної прокуратури Сергій Спільник. - Тисячі справ знаходяться у провадженні Нацполіції, до їх вивчення долучаються органи прокуратури. Створення хабу у Запоріжжі, впевнений, принесе добрий результат для прискорення роботи по пошуку безвісти зниклих людей. І кожна родина зможе отримати вкрай важливу для неї інформацію.

Операційний директор Метінвесту Олександр Мироненко зазначив, що коли до компанії з проханням надати приміщення для центру звернувся Артем Кисько, то вони відразу зреагували.

- Компанія “Метінвест” і "Запоріжсталь” системно надають допомогу Збройним Силам України, Національній гвардії і Національній поліції. Ми це будемо робити до нашої повної перемоги! Ми розуміємо важливість роботи правоохоронців по фіксації злочинів військових рф, які вони творять на нашій землі. Вони повинні за них відповісти.

Ми розуміємо, як важливо повертати наших людей, давати сім’ям визначеність, що відбувається з їхніми родичами, близькими. Тому праця поліцейських у цьому напрямку дуже важлива. І для нас честь та обов’язок — посприяти їх роботі, - підкреслив Олександр Мироненко.

Головний спеціаліст управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Міністерства внутрішніх справ Олена Орєшкіна, за її словами, у Запоріжжі працює другий рік.

«Зараз ми об’єднали свої зусилля, щоб якомога більше родичів знайшли своїх близьких. Коли є така концентрація зусиль, це, звичайно, принесе результати. Люди будуть з нами спілкуватися і це буде додатковою підтримкою для родин», - зазначила Олена Орєшкіна.

У новому центрі наразі працюють близько 40 працівників поліції - слідчі, оперативники, а також співробітники криміналістичної лабораторії встановлення ДНК-профіля людини. У цій лабораторії є сучасне обладнання, яке дозволяє швидко збирати та виводити ДНК-профіль.

Про можливості лабораторії розповіли заступник начальника ГУНП-начальник слідчого управління Руслан Усманов та заступник начальника відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління Юрій Бурсов.

Об’єктом молекулярно-генетичного дослідження є ядерна ДНК (ДНК, розташована в ядрі клітини), отримана із біологічного матеріалу людини. Найбільш простим і надійним способом отримання біологічного матеріалу для проведення дослідження є відібрання зразків букального епітелію (клітин слизової оболонки ротової порожнини) за допомогою аплікатору (ватної палички).

Для даних цілей аплікатором робиться мазок внутрішньої частини щоки особи, у якої відбираються зразки. Процедура відбору є  безболісною та неінвазивною (без застосування голок чи будь-якого медичного інструменту).

За допомогою спеціальних аплікаторів криміналісти також можуть відбирати біологічні зразки (це - кров, сперма, кістковий мозок, м’язова тканина, кістка).

«Для ДНК-дослідження поміщаємо відібраний зразок в один із видів картриджа. Так, картридж А використовується для виведення і дослідження п'яти зразків букального епітелію, а картридж І  -  для дослідження та встановлення чотирьох ДНК профілів людини з біологічних зразків.

Програмуємо дані, загружаємо картридж в прилад і запускаємо програму. Чіп А обробляється приблизно 90 хвилин, чіп І - 104 хвилин”, - розповів Юрій Бурсов.

А Руслан Усманов підкреслив журналістам, що це дуже швидке визначення і виведення ДНК-профілю.

«Особливо це важливо при роботі у польових умовах, коли є масові захоронення людей, вони досліджуються через 1,5-2 роки. Навіть з речей можна витягнути ДНК-профілі», - поділився начальник слідчого управління.

Після того, як дослідження на приладі завершено,  дані переносять до ноутбуку і за допомогою спеціального програмного забезпечення проводять паралельний аналіз - порівнюють  ДНК-профіль заявника та людини, яка зникла.

Руслан Усманов розповів, що у цьому році під час прильоту, коли загинуло багато людей, криміналісти за допомогою приладу встановлювали 10 ДНК-профілів, оскільки трупи були дуже понівечені. Відібрали букальний епітелій у родичів загиблих і провели ДНК-аналіз. Це дало можливість не затягувати з похованням загиблих в результаті ракетного удару.

У лабораторії відмічають, що якщо зразок нема з чим порівняти, то ДНК-профіль буде зберігатися у базі до моменту, поки буде ідентифікований родич. Всі дані ДНК-профілів вносять до спеціальної відомчої системи по Україні і там також можна робити звірку.

База поки що в стадії наповнення. Такі сучасні прилади є у кожному обласному управління Нацполіції України, яка отримала їх у рамках міжнародної допомоги.

Нагадаємо, у нашому місті працює Запорізький науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Він також, зокрема, надає послуги із проведення молекулярно-генетичних (ДНК) експертиз і досліджень на замовлення юридичних і фізичних осіб.

Основним завданням даного виду досліджень є встановлення методом ДНК-аналізу біологічної спорідненості різних осіб, зокрема встановлення біологічного батьківства, встановлення родинності декількох осіб. Для цього експерти досліджують біологічні зразки отримані від осіб, спорідненість яких слід встановити, виділяють ДНК-профілі кожної з таких осіб та порівнюють їх між собою.

  - Ми як займалися проведенням ДНК-експертиз, так і продовжуємо займатися, - зазначив директор центру Іван Каркоцький. - Основну увагу приділяєм якраз безвісти зниклим в ході збройної агресії рф. Завдяки відкриттю цієї лабораторії на нашу навантаження трохи зменшиться. І ми будемо швидше закривати питання по встановленню ДНК-профіля.

За словами Івана Олексійовича, у їхньому центрі проводяться також загальнокримінальні експеризи. Усього у 2023 році спеціалісти НДКЕЦ МВС України провели приблизно 1800 експертиз.

 




Схожі новини: