У Запоріжжі історики знайшли унікальні архівні креслення парадної забудови головного проспекту

Переглядів: 354

22 грудня 2023 15:50

У Запоріжжі історики знайшли унікальні архівні креслення парадної забудови головного проспекту фото

Ці креслення повоєнної доби 20 століття дозволяють зрозуміти, який вигляд мав бути у будівель проспекту Соборного згідно з початковим задумом архітекторів

Відомо, що проєкти неодноразово підлягали правкам з боку радянської влади. Тепер історики впевненні – оригінальні креслення можуть допомогти сучасному Запоріжжю у відбудові та реконструкції. Нові можливості спеціалісти-дослідники обговорили під час "круглого столу", що відбувся в стінах Туристичного інформаційного центру. Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради.

Унікальні, невідомі до цього часу документи та креслення вдалося знайти в технічному архіві комбінату «Запоріжсталь», який в 50-ті роки 20 століття брав участь у забудові сучасного проспекту Соборного. Оригінальні проєкти найкращих зразків повоєнної забудови вдалось віднайти силами ініціативної групи музею архітектури та за сприяння Національної спілки архітекторів України. За словами експертів, ці знахідки мають дуже важливе значення не тільки для сучасного Запоріжжя, але й для всієї південно-східної частини України.

- Ці знахідки дозволяють прослідкувати взаємозв’язок між містами України. Зокрема, бачимо спільне в забудові Запоріжжя, Донецька, Луганська та інших міст південно-східної частини України. Наприклад, найбільш показовою тут є творча біографія архітектора Володимира Погорєлова, який, перейнявши досвід у свого вчителя Георгія Вегмана, запроєктував для Запоріжжя житловий будинок у неокласичному стилі по пр. Соборному, 151, після чого продемонстрував свій хист у сучасній архітектурі, проєктуючи нові міста Донбасу. А це вже спільний знаменник в архітектурі нашої країни, - розповів головний спеціаліст з історико-культурного надбання Павло Кравчук.

З оригінальних проєктів стало відомо також, що деякі відомі будинки проспекту Соборного могли виглядати трохи інакше. Так, за оригінальними кресленнями башта на перетині проспектів Соборного і Металургів повинна була стати першою в місті з ліфтовим господарством. Але проєкт не сподобався комісії з пожежної безпеки.

А крайні будинки проспекту Соборного біля площі Запорізької мали бути з двома вежами по обох боках, але саме тоді у політиці радянської влади розпочався період боротьби з надмірностями. Тож готові конструкції так і не були встановлені.

- Завдяки цим кресленням ми навіть можемо прочитати, що було б написано на цих двох вежах. Одна з них інформувала: «Мир переможе війну». Вважаю, що це дуже символічно, що ми віднайшли цей напис на кресленнях саме зараз, в такі переломні для нашої держави часи, - додав історик Павло Кравчук.

 




Схожі новини: