"Між шахедами місто криють артилерія, міни і гради". Як Херсон переживає жахливі удари

Переглядів: 306

21 грудня 2023 11:40

Між шахедами місто криють артилерія, міни і гради. Як Херсон переживає жахливі удари фото

Внаслідок обстрілу Херсонщини напередодні ввечері, 19 грудня, постраждали майже два десятки людей, серед них - маленькі діти.

Про це повідомив очільник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, за минулу добу росіяни здійснили 82 обстріли регіону, випустивши 356 снарядів з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БПЛА та авіації. Зокрема, по Херсону випустили 36 снарядів.

"Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, об'єкт критичної інфраструктури та заклад професійно-технічної освіти у Херсонському районі, дошкільний навчальний заклад, медичну установу, поштове відділення та човнову станцію у Херсоні", - розповів посадовець.

Він додав, що внаслідок російських атак 16 людей отримали поранення, з них - 4 дитини.

Начальник міської військової адміністрації Роман Мрочко уточнив, що під час вечірніх обстрілів Херсона постраждала родина — жінка та троє доньок: 2, 4 та 9 років: "У них контузія та вибухова травма".

Сьогодні у нас багато пожеж

"Між атаками шахедів місто криють артилерією, мінами, градами. Страшнувато. Але Херсон переживає все те, що і раніше – обстріли, постійні обстріли",- розповідає ВВС Анастасія Рибальченко з Херсона.

Останні два роки вона з чоловіком залишалися у місті. Займалися волонтерством - розвозять допомогу цивільним і військовим, обшивають вибиті вікна, у сусідні села, де немає води, завозять воду.

"Сьогодні у нас було багато пожеж. Горять житлові будинки, об’єкти інфраструктури. У мікрорайоні "Острів" немає ні світла, ні тепла, ні води, нічого немає", - описує Анастасія ситуацію у місті.

За її словами, продукти є, магазини працюють, більш менш працюють комунальні служби. Ремонтують все після обстрілів. Хоча, гуманітарної допомоги, за спостереженнями волонтерки, зараз до Херсона доїжджає значно менше.

"Коли воно летить над тобою, вибухає біля тебе, то страшно. Але звикаєш до всього, я вже звикла. Ті, кому страшно, виїжджають. Але чомусь багато людей повернулися. І з дітьми, і літні люди. Мені хочеться закликати цивільних виїжджати. Тут небезпечно", - говорить волонтерка.

"Чого зараз найбільше потребують люди у Херсоні? Люди завжди чогось потребують. Але допомагати зараз, підтримувати у першу чергу треба не цивільних, а військових. Якщо не дамо те, що потрібно їм, то про решту можна забути. Треба, щоб вони трималися", - говорить волонтерка.

За даними влади, російські війська почали бити по Херсону з дронів о 22:00 19 грудня.

Ворожі БпЛА знищували мобільні бригади протиповітряної оборони. Однак уникнути влучань не вдалось.

Під удар потрапили заклад освіти, оселі та гаражі.

За даними ОВА, над деокупованою частиною Херсонщини сили ППО збили шість "Шахедів".

Правоохоронці вже почали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Під час обстрілу Херсона повністю зруйновано склад із гуманітарною допомогою обласної організації "Українського Червоного Хреста".

"Пряме влучання та пожежа, що виникла внаслідок цього, повністю знищила запаси гуманітарної допомоги для жителів Херсонщини, що зберігалися на складі", - повідомили в організації.

Там уточнили, що працівники та волонтери Червоного Хреста не постраждали.

Херсон та Херсонська область лежать на лінії фронту, якою слугує Дніпро.

Місто регулярно зазнає обстрілів із окупованої частини Херсонської області, а також атак ударних дронів росіян.

На східному березі на окупованій частині області розміщені російські війська. Восени українська армія почала створювати плацдарм на східному березі Дніпра.

Джерело: ВВС




Схожі новини: