Салати зберігайте в незаправленому виді: як не отруїтися під час святкового застілля

Переглядів: 326

31 грудня 2023 20:04

Салати зберігайте в незаправленому виді: як не отруїтися під час святкового застілля фото

Новорічні свята завжди супроводжуються посиденьками за столом, але свято може бути зіпсовано, якщо не приділити достатньої уваги продуктам, які вживати під час застілля. Одним з негативних наслідків необачності може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції.

Про те, як безпечно провести новорічні свята та не отруїтися небезпечними продуктами розповіла лікарка-інтерн зі спеціальності "Епідеміологія" відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ “Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб” МОЗ України Тетяна Подакова під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Гострі кишкові інфекції можуть зіпсувати всі новорічні свята

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки й предмети побуту. Найчастіше, збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Симптоми при кишкових інфекціях характеризуються розвитком основних синдромів різного ступеня вираженості:

Інфекційно-токсичний синдром проявляється підвищенням температури й симптомами інтоксикації - слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, іноді, на тлі високої температури, може виникати блювота.

Кишковий синдром, симптоматика якого залежить від рівня ураження шлунково-кишкового тракту і відповідає, наприклад, гастриту, який проявляється болями в області шлунка, постійною нудотою, блювотою після прийому їжі або пиття води, викликати її може навіть ковток рідини.

Харчові отруєння - це теж захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, проте на відміну від гострих кишкових інфекцій вони виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються, коли були порушені правила кулінарної обробки продуктів.

Ботулізм - небезпека, про яку слід пам’ятати

Слід також пам’ятати про небезпеку ботулізму, причиною якого найчастіше стають продукти домашнього консервування, самостійно в'ялені або копчені  продукти. Страшніше за все те, що навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

Симптоми зараження з’являються не одразу, а поступово, що може створити вигляд незначущості захворювання, але з плином часу з'являється порушення зору, хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів, виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Прояви харчового отруєння

Загальні симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, але теж, як і при кишкових інфекціях, не є суто специфічними. З них можна виділити: діарею (зазвичай помірно виражена, може бути кров’янистою), нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.

Поради як уникнути неприємностей та провести свята без небажаних втручань:

  • Купуйте продукти харчування та алкогольні напої в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на терміни реалізації, умови зберігання та вигляд упаковки; 
  • відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; 
  • не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються (при сумнівній якості харчових продуктів ви маєте повне право вимагати у продавця посвідчення про якість (сертифікати якості, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи);
  • не вживайте продуктів та напоїв, термін споживання яких закінчився, та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • вживайте тільки свіжоприготовлену їжу;
  • салати зберігайте в незаправленому виді, засмачувати їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності вичерпний, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це діє тільки за умови дотримання температурних вимог;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
  • свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;
  • зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв; для їх обробки користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • ретельно готуйте їжу: старанно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; пам’ятаємо, що сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, додатково вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які ви будете використовувати.

Терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв та продуктів у холодильнику:

  • для салату «Оселедець під шубою», оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  •  для салату «Олів'є» в заправленому вигляді – 4 години;
  • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгредієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки).

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння - болю у животі, блювання, проносу, підвищеної температури тіла - необхідно терміново звернутись до лікаря. 

Не слід займатися самолікуванням, адже названі захворювання можуть викликати розвиток інтоксикації, що супроводжується сильним зневодненням організму. Зволікання можуть коштувати не тільки здоров’я, але й життя.

Бережіть себе та своїх близьких, турбуйтеся про здоров’я та оминайте сумнівні продукти харчування!

Джерело: сайт Запорізької ОДА




Схожі новини: