Чи дійсно Україна не має плану війни на 2024 рік?

Переглядів: 367

18 грудня 2023 19:00

Чи дійсно Україна не має плану війни на 2024 рік? фото

Як саме Збройні сили України планують вести бойові дії наступного року і на які ресурси сподіваються? Дивним чином виявилося, що на це питання немає однозначної відповіді.

Деякі провладні політики кажуть, що такого плану немає, але джерела ВВС Україна в Генштабі наголошують - документ, про який йде мова, існує, але в нього постійно вносяться зміни з урахуванням ситуації на фронті.

Наприкінці листопада про нібито відсутність у Генштабу "плану війни" на наступний рік заявив очільник фракції "Слуга народу", представник комітету з нацбезпеки і оборони Давід Арахамія.

"Ми, до речі, чекаємо його на комітеті вже багато часу… Такого плану ніхто не має", – сказав він в інтерв'ю Наталі Мосейчук.

Тезу про відсутність "плану" активно підхопила колега Арахамії по комітету і фракції Мар'яна Безугла. Депутатка останніми місяцями активно критикує головкома Валерія Залужного і виступає за його заміну.

В її інтерпретації цей документ називається "план задуму" і його начебто мав розробити і представити головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Так, Головнокомандувач ЗС України не зміг надати план задуму на 2024. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний, ні симетричний, – зазначила депутатка. – Військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тис громадян на місяць. Ця проблема наростала влітку, як на Ставці, так і в парламенті при плануванні бюджету на 2024".

Інформацію про відсутність в генштабу "плану","задуму" чи "візії" на наступний рік представниця комітету з нацбезпеки неодноразово повторила в своїх соцмережах.

Безугла закликала військове керівництво піти з посад.

Автор фото, Facebook Мар'яна Безугла

Підпис до фото,

Депутатка від провладної фракції "Слуга народу" Мар'яна Безугла критикує головкома Залужного за "відсутність плану війни" на 2024 рік. В офісі президента Зеленського від її заяв відмежовуються.

В Офісі президента заявили, що депутати не мають повноважень ініціювати зміну військового керівництва. Це повноваження Верховного головнокомандувача Володимира Зеленського.

"Депутати не можуть ініціювати чи не ініціювати відставки тих чи інших військових... Безумовно, пані Безугла займає відповідну посаду в Комітеті з національної оборони і безпеки, вона робить відповідні заяви. Але ще раз підкреслю – це не є офіційними заявами Офісу президента чи президента особисто, і тому треба чекати на офіційні заяви", – заявив радник голови ОП Михайло Подоляк в ефірі "Радіо НВ".

Він також наголосив, що внутрішні конфлікти між військовим і політичним керівництвом вигідні Росії.

Чи повинен бути план

Водночас інші члени комітету Ради з нацбезпеки і оборони не такі категоричні.

Секретар комітету Роман Костенко заявив, що плани дій в генштабу на наступний рік є, але вони секретні і можуть оголошуватися лише на Ставці Верховного головнокомандувача.

Представниця фракції "Голос" Соломія Бобровська зауважила, що документу під назвою "план війни" взагалі не існує в законодавстві, а тому неможливо вимагати його представлення.

Ще один член комітету з нацбезпеки Сергій Рахманін зауважив, що всі необхідні стратегічні документи щодо ведення оборонних операцій обговорюються на Ставці верховного головнокомандувача, яка має повноваження їх корегувати.

"У ставки є повноваження, а також такі функції, як планування кампаній, планування стратегічних операцій, завдання угрупованням військ, розпорядження ресурсами", – сказав депутат ВВС Україна.

Автор фото, Facebook Сергій Рахманін

Підпис до фото,

Депутати від "Голосу" і члени оборонного комітету Сергій Рахманін (ліворуч) та Роман Костенко. Вони заперечують тезу про "відсутність плану війни на 2024 рік" і наголошують, що комітет Ради взагалі не має доступу до документів такого рівня секретності.

Згідно із законодавством, зауважив він, робочим інструментом ставки є генштаб ЗСУ, який своєю чергою є "ключовим органом" стратегічного планування. Відповідно генштаб саме на вимогу ставки Верховного головнокомандувача може і має вносити зміни в стратегічний план застосування Сил оборони.

Рахманін наголосив, що комітет Ради з нацбезпеки і оборони ніколи не мав доступу до стратегічних планів військового командування.

"Він (комітет, – Ред.) не має жодного відношення до цього. Це не його компетенція, нам ніхто не зобов'язаний і не має цей план надавати, навіть якщо у нас виникне таке бажання".

ВВС Україна звернулась до очільника безпекового комітету парламенту Олександра Завітневича за роз'ясненням ситуації, але на момент виходу статті відповіді не отримала.

Колишній головнокомандувач – начальник генштабу ЗСУ Віктор Муженко в інтерв'ю ВВС Україна підтвердив, що згідно із законодавством існує лише "план оборони", а не "план війни".

"Є план оборони України. Це комплексний документ, який стосується практично всіх міністерств – і закордонних справ, і внутрішніх справ, і економіки, і фінансів, інших державних структур. І це все зводиться міністерством оборони в єдиний документ, який називається план оборони України, який розглядається на засіданні Ради національної безпеки і оборони України і затверджується президентом".

Однак є ще один документ, який під певним кутом можна вважати планом дій ЗСУ. Мова про "стратегічний замисел застосування Збройних сил".

Він розробляється генеральним штабом, підписується головнокомандувачем, погоджується з міністром оборони і представляється на затвердження президенту.

Відповідно, інші чиновники, окрім зазначених, не мають доступу до інформації з цього документа.

"То який документ повинен бути представлений Верховній Раді чи на комітеті з питань національної безпеки і оборони? Те, що зараз заявляють, ну це просто навіть не непрофесіоналізм, це повне нерозуміння ситуації і питань стратегічного, оборонного планування. Тому всі ці наїзди – це теж елемент якоїсь інформаційної операції", – вважає Муженко.

Що каже закон

Автор фото, EPA

За законодавством, генштаб має розробляти "проєкт стратегічного замислу", але також і "стратегічний план" застосування Збройних Сил України з відсічі збройній агресії.

Такі зміни в положення про генштаб вніс президент Зеленський своїм указом в березні 2020 року.

Згідно із законом "Про національну безпеку", який набув чинності в червні 2018 року, є також поняття "Замисел застосування об’єднаних сил", який затверджується Верховним головнокомандувачем ЗСУ. Однак, вочевидь, він є неактуальним, враховуючи, що операція Об'єднаних сил припинилась з початком повномасштабної війни.

Найважливіший документ – це "План оборони України", який президент увів у дію в день повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Керівник департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони Олег Меліхов в інтерв'ю "АрміяІнформ" в червні 2023 року зазначав, що цей план розробили саме фахівці міністерства.

"Департамент воєнної політики та стратегічного планування МО України організовував розроблення плану та координував роботу усіх міністерств та відомств", – сказав він.

Керівник департаменту також зауважив, що Зеленський доручив "уточнити план оборони" з урахуванням досвіду, набутого під час війни.

Над цим "уточненням", за його словами, також працюють фахівці міноборони.

Колишній полковник Генштабу, а нині експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк вказує на ще один важливий документ – Задум стратегічної оборонної операції.

Його розробляє начальник генштабу на підставі Плану оборони України з урахуванням Зведеного плану територіальної оборони. Однак, за словами експерта, цей документ також уже був розроблений і введений в дію з початку війни.

"Рано-вранці (24 лютого, – Ред.) наша авіація вже була в повітрі, а наша ППО спритно ухилялася від ворожих атак, паралельно збиваючи все, що могла дістати, тобто Генштаб Задум стратегічної оборонної операції не лише розробив, але й задачі військам поставив", – зазначає Кевлюк у своїй статті для видання "Лівий берег".

То чи є план?

За даними ВВС, головком Валерій Залужний ще восени представив на ставці Верховного головнокомандувача пропозиції для коригування стратегічного плану застосування ЗСУ та інших складових сил оборони. Вони періодично розробляються і вносяться з урахуванням зміни ситуації на фронті. Як такого “плану війни на 2024 рік” не існує, пояснюють нам у Генштабі, - це вигадки політиків.

При цьому, під час розробки цих пропозицій виникли проблеми, адже неможливо зробити правильні розрахунки без розуміння, скільки точно зброї та снарядів Україна отримає у наступному році.

“В країнах НАТО планування воєнних операцій відбувається, виходячи з ресурсів. А у нас намагаються планувати, виходячи з цілей”, - пояснює наш співбесідник.

За оцінками експертів, з вересня Захід суттєво знизив рівень надання військової допомоги Україні. До ЗСУ їде значно менше зброї та техніки і є ризик того, що в наступному році ця допомога і далі зменшиться та уповільниться.

Захід відвертається від України? Як налаштовані партнери і чи справді допомога під загрозою

Наші джерела у Генштабі стверджують, що з огляду на такий розвиток подій складно робити точні розрахунки щодо воєнних операцій - і "це розуміють і у військовому, і мали б розуміти в політичному керівництві України".

Автор фото, Facebook Рустем Умеров

Підпис до фото,

Міністр оборони Рустем Умеров і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Тобто всі плани у військових є, але те, чи будуть вони реалізовані, залежатиме від багатьох факторів - від міжнародної допомоги до мобілізації. З останнім теж великі проблеми - мобілізаційні плани не виконуються, війську бракує підготовлених бійців.

Втім, член оборонного комітету Сергій Рахманін не погоджується з цією тезою. На його думку, формування і корегування стратегічних планів ЗСУ має відбуватися навіть попри невизначеність з обсягами західної військової допомоги на майбутній рік:

"Планування має відбуватися завжди, планування має відбуватися постійно… Якщо ви не плануєте, ви не можете не просто виграти війну, ви не можете її вести".

6 грудня міністр оборони Рустем Умєров в інтерв'ю американському телеканалу Fox News заявив, що "Україна має план війни на 2024 рік".

"У нас є план. Ми деокупували 50% нашої території, ми перемагаємо Росію на нашій землі, ми повернули території, звільнили їх. І зараз у нас є план на 2024 рік", - заявив він.

А президент Володимир Зеленський, своєю чергою, доволі обтічно сказав про плани на наступний рік. Він розкрив лише одну деталь - досягти домінування в повітрі.

"Ми сильні на землі та на морі, але ми також хочемо виграти битву в небі, розтрощити перевагу росіян у повітрі. Хто контролює небо, той контролює і тривалість війни. І ми зміцнимо ці наші позиції у 2024 році".

Інших деталей ніхто не розкриває.

З іншого боку - всі ці пропозиції українська сторона ще буде обговорювати та узгоджувати з партнерами.

Західна преса днями написала, що Україна й США готують нову стратегію війни на наступний рік. Через повільний наступ Вашингтон вирішив посилити особисті консультації з українськими військовими і відправив до Києва генерала Антоніо Агуто.

За даними ВВС, він вже в Києві і почав консультації з українським командуванням щодо коригування стратегії на 2024 рік.




Схожі новини: