Локалізація: два роки становленню економічної незалежності України

Переглядів: 276

17 грудня 2023 08:25

Локалізація: два роки становленню економічної незалежності України фото

16 грудня 2021 року сталась неперсічна подія – в Верховній Раді був ухвалений закон "Про локалізацію".


Сьогодні – річниця цього, без перебільшення – історичного голосування, яке відкрило нову сторінку і в українській економічній думці і у процесі зміни економічної моделі України з сировинної на економіку доданої вартості.

Те, що зараз, через два роки, виглядає буденністю, тоді було феноменальним проривом у який мало хто вірив, справжньою зміною світогляду української економіки.

Я міг би багато написати про нелегкий шлях цього рішення, величезну команду, яка над ним працювала, дискусії і дебати, що точились місяцями, а то й роками, медіа-кампанії з дискредитації, гнівні листи закордонних міністерств, звинувачення у популізмі і цькування, цілі іноземні посольства і члени урядів, які намагались цьому завадити.

Та краще за це про локалізацію скажуть цифри*:

- Близько 50 млрд гривень локалізованої продукції на рік проходить через державні закупівлі. Для порівняння, в перший рік роботи закону ця сума становила 20 млрд гривень, тобто ми спостерігаємо зростання у щонайменше 2,5 рази.

- Від 1 млрд гривень податків на місяць сплачують підприємства, які нарешті почали отримувати замовлення від локалізації. Зараз популярно переводити все на дрони, то ж це ~45 тисяч FPV на місяць.

Лише завдяки одному єдиному закону.

- 1054 закупівлі з вимогою локалізації відбулися у листопаді 2023-го. Це рекорд за весь час роботи закону. В середньому кількість таких закупівель перевищує 500 на місяць.

- Понад 500 шкільних автобусів, сотні одиниць комунальної та спеціальної техніки, залізничних вагонів були придбані в українських підприємств завдяки цьому закону. Це неймовірний стимул для української економіки і дуже потужний інструмент для зміцнення нашого реального сектору.

Попри війну, всі складнощі та перепони наша справа рухається. Сьогодні "локалізація" пройшла шлях від забороненого слова до державного мейнстріму – терміну, яким регулярно користуються і Президент і Уряд України.

Попереду, звісно, ще багато роботи.

Наступний рік будемо розвивати локалізацію в оборонній сфері та що є сил прикривати лазівки її обходу.

Бо іншого шляху немає.

А поки я залишу тут це відео: як два роки тому, титанічними зусиллями сотень людей, українська економіка отримала свій шанс, і не програла, всупереч скептикам та критикам.



Всіх причетних – зі святом!

Далі буде...

Дмитро Наталуха Голова Комітету ВРУ з питань економічної політики, член Постійної делегації України до ПАРЄ




Схожі новини: