"Перемога, що додає сил". ЄС підтримав початок переговорів про членство України

Переглядів: 323

15 грудня 2023 11:12

Перемога, що додає сил. ЄС підтримав початок переговорів про членство України фото

Європейська Рада вирішила почати переговори про вступ до ЄС для України, повідомив у X (колишній Twitter) голова ради Шарль Мішель.

Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

Переговори про майбутнє членство почнуться також щодо Боснії і Герцеговини, щойно будуть виконані передумови. До цього питання керівники ЄС планують повернутися у березні наступного року.

Грузія отримала статус кандидата.

"Чіткий сигнал надії для народів (цих країн) та нашого континенту", - прокоментував ці рішення Європейської Ради Шарль Мішель.

У відповідь на цей допис український президент Володимир Зеленський назвав це "перемогою для України, перемогою для усієї Європи".

Вона, за словами Зеленського, "мотивує, надихає і додає сил".

А для ЄС, як заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, рішення щодо початку переговорів про членство України та Молдови є демонстрацією єдності та дієвості:

"Ми маємо продовжувати демонструвати єдність, лідерство та здатність до дії. Ми маємо вікно можливостей, і ми або тримаємо його відкритим, або, якщо ми його зачинимо, втратимо ці можливості".

Чинник Орбана

Ще напередодні ймовірність такого рішення джерела у Брюсселі, які спілкувалися з журналістами перед самітом ЄС, оцінювали лише у 30%.

Головною перешкодою вважали жорстку позицію угорського лідера Віктора Орбана, який заявляв, що Україна не готова до переговорів про членство, і називав себе "голосом здорового глузду у Європі".

Але у середу Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, заморожених через проблеми верховенства права в цій країні.

Крім того, минулого тижня Верховна Рада суттєво розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти. Парламент схвалив зміни до низки законів і узгодив їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не зашкодити старту переговорів про вступ України до ЄС.

А президент Зеленський заявляв, що Україна зробила усе можливе, аби рішення Брюсселя було позитивним.

"Україна зробила все, щоб не давати жодного шансу тій чи іншій державі блокувати початок перемовин. Тому тут питання тільки стійкості країн ЄС", - заявив український президент напередодні саміту в Брюсселі.

Як розповідають дипломати, які були присутні під час голосування з українського питання в Єврораді, прем'єр Угорщини залишив залу перед голосуванням, щоб потім заявити, що не брав у ньому участь.

Членство в майбутньому, а як щодо грошей зараз?

Ще одним ключовим рішенням, яке, як очікується, можуть ухвалити на цьому саміті, є затвердження 50-мільярдного допомогового пакету ЄС для України на чотири наступні роки.

За цей рік ЄС посів перше місце за обсягами фінансової допомоги Україні, половина бюджету якої нині фінансується коштом міжнародних партнерів.

Якщо минулого року від ЄС надійшло близько 8 млрд доларів, то цього року вже понад 18 млрд.

Що далі?

Переговори про вступ до ЄС - це передостанній етап перед приєднанням до Євросоюзу.

Після нього лишається ще одна сходинка - процедура підготовки формальностей для прийняття країни до спільноти. Тож офіційний початок перемовин означає, що Україна виконала низку рекомендацій, які вона одержала, ставши кандидатом у члени ЄС влітку 2022 року.

Статус кандидата на членство в ЄС Україна отримала у червні 2022 року.

Після ухвалення рішення про початок переговорів робота, фактично, переходить з політичного у цілком технічний етап. Єврокомісія одразу розпочинає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство, яку можуть затвердити вже на наступному саміті ЄС у березні 2024 року.

Вперше про бажання України стати поноправним членом ЄС заявив у 1996 році президент Леонід Кучма - у промові на засіданні Ради Європи.

Джерело: ВВС

 




Схожі новини: