Місце мрій: чому книгарня нині більше, ніж просто магазин

Переглядів: 273

15 грудня 2023 09:30

Місце мрій: чому книгарня нині більше, ніж просто магазин фото

Сьогодні серед численних інфоприводів доволі мало позитивних новин і гарних історій. Медіа атакують крикливими заголовками, реклама – вигідними пропозиціями, а соціальні мережі накручують лайки та перегляди, транслюючи зраду, зневіру та сум. 

У пошуках спокою, добрих історій та необхідних знань, ми звертаємося до книжок.  

"Книги здатні втримати на плаву нашу психіку, не лише коли ми гортаємо їхні сторінки, але навіть коли мріємо про них", – пише літературознавець Ростислав Семків у своїй книзі "Пригоди української літератури", яку мені пощастило прочитати минулого тижня.

До повномасштабного вторгнення, за моїми відчуттями, понад 75% книжкового ринку займали книжки російською, а консультантів Сенсу запитували про них декілька разів на день. Після того, як купувати і читати російське і російською стало неприйнятним, українська книжка нарешті може розвиватися без конкуренції та колосального тиску з боку сусідів. 

Фактично, вперше в історії ми отримали можливість заповнити ринок виданнями українською. Історичні та культурні процеси сучасної України перетворюють книжки на важливий націєтворчий інструмент, адже повернення українців до рідної мови супроводжується зростанням інтересу до читання. Зростання кількості читачів, зі свого боку, пожвавлює розвиток книжкового ринку загалом. 

За останній рік в Україні відкрилось багато нових книгарень: незалежних і мережевих, великих і маленьких, головне – різних. Нині книгарня в Україні – це більше, ніж магазин з книжками. Це простір знайомства з літературою, куди читачі приходять для того, щоб зануритись у безпечний і затишний світ уже написаних книжок та самостійно обрати, який досвід вони хочуть отримати наступним. 

Але також – це місце, де можна зустріти однодумців і майбутніх друзів. За два роки існування з книгарні на районі Сенс перетворився на місце, де люди з усього Києва зустрічаються, знайомляться та разом втілюють свої ідеї і проєкти. Книгарня стала місцем зустрічі спільноти, яка розвиває українську культуру та суспільство. 

З початком повномасштабного вторгнення Сенс став осередком волонтерського руху. Сусіди зустрілись в Сенсі і створили волонтерську групу "Печерські котики", учасники якої сплели та передали військовим 1430 кікімор та 419 сіток загальною площею більше 15 тисяч м.кв.

Ми провели понад 80 презентацій книжок з авторами, збираючи від 50 до рекордних 200 людей на презентації книжки Віри Агеєвої "Марсіани на Хрещатику". В Сенсі народились ініціатива "Книжки з дому", яка направила більше 4000 книжок українським спільнотам по всій Європі. Ми започаткували книжковий клуб, який зараз налічує близько 500 учасників, запустили серію інтервʼю на YouTube з діячами культури "Розмови з Сенсом", допомогли організувати "Книжковий Арсенал" та запустили медіа "Сенсор", що поставило собі за мету донести всьому українському суспільству, що культура – на часі.

На цих вихідних у Києві відбудеться вже третій книжковий фестиваль за півроку. Зростають наклади книжкових новинок. Українські автори бачать перспективу у своїй роботі, та й самих авторів стає дедалі більше. Книжкові клуби, які раніше були рідкістю, сьогодні множаться й розвиваються, а до читання приходить все більше українців як всередині країни, так і за кордоном.

Я впевнений, що всім видавцям, авторам і власникам книгарень варто зрозуміти важливість і масштаб цих тенденцій та об’єднати наші зусилля, концентруючись на якісному виконанні своєї роботи та підтримці одне одного. Щоб наздогнати будь-який європейський мінімум, видавцям необхідно щороку видавати вдвічі більше тайтлів, ніж у попередній, а підприємцям – відкривати все більше книгарень у всіх містах України протягом наступних п’яти років: і весь цей час між учасниками книжкової сфери не буде існувати конкуренції. Бо не може бути конкуренції там, де ринок незаповнений. 

Читання сьогодні допомагає підготуватися до викликів, які чекають на нас уже завтра. Тож знаходьте книжки, які навчають, відкривайте твори, що надихають, історії, що пришвидшують серцебиття, оповіді про сильних особистостей та людські слабкості, художку, науково-популярні тексти, біографії – будь-що, що припадає до душі. Або ж чого потребує розум. 

Вчора в Україні стартував Національний тиждень читання, і це можливість почати для всіх, хто досі не належить до кола читачів й читачок!

Читайте!

Олексій Ерінчак засновник книгарні "Сенс"

Джерело: Українська правда. 




Схожі новини: