Обійми мене: у Запоріжжі відкрилася виставка художниці, яка малює дуже яскраві картини

Переглядів: 364

14 грудня 2023 23:15

Обійми мене: у Запоріжжі відкрилася виставка художниці, яка малює дуже яскраві картини фото

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відкрилася виставка живопису  ART MIX запорізької художниці Світлани Жаховської.

У експозиції представлено 10 робіт членкині міського творчого об’єднання митців “Колорит”  - різної тематики і у різних техніках. Тут можна побачити зимовий пейзаж, пейзажі українського Криму, зокрема лавандове поле і краєвид міста Гурзуф, роботи з серії “City”, море і балерину на морі, концептуальні роботи “Обійми мене” і “Соняшник - символ України” тощо.

Це своєрідна міні-презентація творчості художниці, перша персональна виставка якої відбулася ще у 1990 році - в приміщенні «Колориту» на площі Фестивальній.

- Світлана Жаховська — добрий друг нашого відділу і нашої бібліотеки, - розповіла, відкриваючи виставку, головний бібліотекар відділу мистецтв ЗОУНБ Олена Савкіна. - Першу її виставку ми відкривали у себе ще на початку 2000-х. Вирішили і зараз зробити виставку робіт Світлани, адже у неї дуже оптимістичний, яскравий, приємний живопис. Хочемо у такий важкий час хоч трохи підняти настрій собі та усім відвідувачам бібліотеки.

Світлана народилась в Одесі. Фахову освіту отримала в Орловському  вищому художньому училищі (1988) – художник-викладач. У 2003 році закінчила курси запорізького освітнього центру «Магнат» і отримала ще один фах - дизайнер інтер’єрів.

За словами Олени Савкіної, у 1988 році Світлана вступила до творчого об’єднання «Колорит», з цього ж року художниця бере участь у всіх знакових виставках «Колориту», які останнім часом щорічно проходять у приміщенні Запорізького фотоклубу.

«Світлана брала участь у багатьох всеукраїнських і закордонних пленерах: в українському Криму – Ялта, Гурзуф (2013), Болгарії - Несебр (2015), у Чорногорії – Будва, Котор (2018), Іспанії – Барселоні (2019). Роботи художниці були представлені на виставці запорізьких художників у німецькому місті-побратимі Запоріжжя Оберхаузен (1999), болгарському місті Несебр (2015), - зазначила Олена Савкіна.

З 2012 року  Світлана Жаховська  є засновником і творчим керівником  арт-студії «Гармонія», викладає і в художній школі. За цей час підготувала понад 200 учнів, які отримали або продовжують отримувати подальшу фахову освіту.

«Це міні-презентація мене, - так охарактеризувала виставку в бібліотеці авторка робіт Світлана Жаховська. - З моєю творчістю можна ознайомитися в інстаграмі — там можна побачити весь мій шлях як художниці, як викладачки, як організаторки арт-проєктів.

Багато картин знаходяться в арт-студії “Гармонія”, в моїй творчій майстерні. Працюю в різних стилях — це і сучасний, і абстракціонізм, і імпресіонізм, і реалізм.

Я думала, які роботи відібрати для цієї виставки. Зупинилася на цих, які тут представлені. Дуже люблю Крим, наш Крим. Дуже любила їздити в Крим на свої творчі канікули — писати на полотнах, олією. Це один етап моєї творчості.

Дуже люблю абстракцію, подобається техніка “рідкий акрил” - можна виконати дуже яскраві, незвичайні роботи. У цій техніці виконана робота “Зимова казка”, з якої починається виставка.

Художниця, за її словами, дуже любить море, океан. Поїздка в Одесу, де вона відвідала театр опери та балету і, звичайно, побувала на узбережжі Чорного моря, надихнула Світлану і після повернення до Запоріжжя вона створила кілька картин - про море, а також балерину на морі. “Творчу хвилю”, до речі, Світлана Жаховська написала для арт-проєкту “Мистецька хвиля”, який проходив у Запоріжжі.

На виставці можна також побачити і дві роботи з серії “City”. Це не якесь конкретне місто, це такі “картини настрою”.

Найціннішими ж на виставці для авторки є дві картини - “Обійми мене” і “Соняшник - символ України”.

- “Обійми мене” написала у 2022 році, - ділиться художниця. - Вона не про війну, вона про підтримку один одного. Для мене це дуже цінна картина. Це про те, що ми, жінки, незахищені, і ми хочемо спиратися на міцне чоловіче плече. На написання картини надихнула пісня Святослава Вакарчука “Обійми мене”. Потім робили кліп на цю пісню. У ньому можна побачити представлені на цій виставці картини “Обійми мене” та “Соняшник - символ України”, а також  ще кілька моїх робіт. Кліп можна подивитися на ютубі.

Ці дві картини - “Обійми мене” та “Соняшник - символ України”, написані на оливковому фоні, кольорі війни, для мене є символом цього часу.

...Скільки написала картин за понад три десятиліття Світлана Жаховська ніколи не рахувала. Каже, що дуже багато. До речі, картина запоріжанки, присвячена Малевичу, знаходиться у Токіо. А “Свята Марія” зараз експонується в музеї Оберхаузена — німецького побратима Запоріжжя.

А от свою першу картину художниця чудово пам’ятає.

- Першу картину я написала, коли була десятикласницею, - згадує художниця. - Троянди в дуже тендітній індійській вазочці. Вона експонувалася на виставці “Колориту” у фотоклубі і я була дуже горда тим, що моя робота висіла поруч з картинами відомих майстрів Запоріжжя.

- Світлано, зараз багато людей зазнають емоційного вигорання. Якщо ви також з цим стикалися, то чи є у вас рецепт, як з цим боротися?

- Цікаве запитання. В наш час, вважаю, треба знаходити щось позитивне, яскраві емоції, якось себе гармонізувати. Моя студія, арт-школа називається “Гармонія”, там я і гармонізую себе. Дуже люблю природу, бачити навкруги листя, траву, сонце... Це надихає!

- Яка ваша заповітна мрія?

- Я думаю, для всіх зараз одна мрія — це мир. Мир в Україні!

Фото автора




Схожі новини: