У Києві покажуть сучасний балет "Д.І.М." про вимушену міграцію

Переглядів: 380

12 грудня 2023 15:15

У Києві покажуть сучасний балет Д.І.М. про вимушену міграцію фото

Це нова прониклива танцювальна вистава від INSHA DANCE COMPANY про незламних українців. У спектаклі звучатиме жива музика від струнного квінтету

«Дорога додому починається в той момент, коли ми з нього їдемо…»

30 січня 2024 року на сцені Міжнародного Центру Культури та Мистецтв (МЦКМ, колишній Жовтневий палац) відбудеться премʼєра сучасного балету «Д.І.М.» від театру INSHA Dance Company.

Сучасний балет на дві дії «Д.І.М.» на музику Віктора Рекало у виконанні артистів Insha Dance Company — це робота, створена танцівником, хореографом, суперфіналістом шоу «Танцюють всі! 8 сезон», артистом балету Іллею Мірошніченком, а також Катериною Кузнецовою і виключно українськими митцями за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Стабілізаційного фонду культури від Goethe-Institut.

Вистава використовує матеріал та європейський досвід творчих резиденцій, які дали можливість для масштабування ідеї до повноцінної великої вистави.

Проєкт «Д.І.М.» виріс з вистави «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах» (2022, проєкт реалізовано в рамках програми резиденцій для митців з України за підтримки TanzHaus «TanzFaktur» та Kunststiftung NRW, Кельн, Німеччина).

«Д.І.М.» фокусується на тілесній рефлексії про дім, його фізичне та духовне значення, що він має для людей, вимушених покинути свою землю. А масштабна декорація дозволяє якомога предметніше осягнути весь символізм, яким насичена дія на сцені.

«Це історія про дорогу. Про тих, хто вимушено опинився в одному вагоні евакуаційного поїзда і, прийнявши нові правила життя, залишився нескореним. Це присвята кожному з нас, кожному, хто пережив біль втрати і тому, що було втрачено. Дім — це процес, шлях, а отже ми всі на шляху додому… І поки стукіт залізниці невпинно супроводжує цю подорож, дозвольте їм поділитися своїми історіями», — коментують творці сучасного балету «Д.І.М».

Виставу створено людьми, які особисто пережили евакуацію з рідних домівок у воєнний час і вирішили втілити власний досвід на сцені так, як вміють це найкраще — танцем...

Композитор і віолончеліст Віктор Рекало на межі академічності та урбанізму створив ексклюзивний музичний твір для струнного квінтету у виставі. Музика гратиметься наживо!

Тож у глядачів є можливість відкрити для себе нові сторони сучасного театрального мистецтва, де все зрозуміло без слів.

ДОВІДКА 

Хореограф-постановник — Ілля МірошніченкоКомпозитор — Віктор РекалоХудожник-сценограф — Богдан ПоліщукХудожник з костюмів — Богдан ПоліщукХудожниця з освітлення — Світлана ЗмєєваАсистентка хореографа-постановника — Катерина Кузнецова

Insha Dance Company розпочала своє існування у 2019 році (Київ, Україна) як молодий творчий дует двох українських танцівників — Іллі Мірошніченка та Катерини Кузнецової. У 2022 році дует трансформувався в Insha Dance Company, метою якої є розвиток та популяризація танцювального театру в Україні через призму європейського досвіду. Глобально метою є створення умов для повернення професійних танцівників з-за кордону на українську сцену та створення конкурентоспроможного осередку для розвитку та роботи українських танцівників та хореографів вдома.

Зараз репертуар Insha Dance Company складається з чотирьох різних за формою хореографічних вистав: «Дерево не Може Втекти»  (2018), «1984. ІНША» (2020), «СТІНА» (2021, проєкт реалізовано за підтримки Українського Культурного Фонду, партнер — «Київ-Модерн Балет»), «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах» (2022, проєкт реалізовано в рамках програми резиденцій для митців з України за підтримки TanzHaus «TanzFaktur» та Kunststiftung NRW, Кельн, Німеччина).

Джерело: Таблоїд




Схожі новини: