У Запорізькій області протягом року від ботулізму померли троє людей

Переглядів: 339

12 грудня 2023 14:30

У Запорізькій області протягом року від ботулізму померли троє людей  фото

В цьому році у Запорізькій області ботулізм діагностували у шістьох людей. 

На території Запорізької області було зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм з шістьма постраждалими, троє з яких померли. Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

Постраждалі вживали копчену рибу власного виготовлення та консервовані гриби домашнього приготування. Основною причиною ботулізму, що є характерною для Запорізької області – є вживання в їжу річкової копченої, в’яленої та соленої риби і рибопродуктів домашнього приготування. Причинами виникнення цих випадків ботулізму було порушення технології приготування, зберігання та недотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування в домашніх умовах.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини та може призвести до тяжких наслідків. 

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені чи копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у разі дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

– м’ясних та грибних консервів;

– консервів домашнього виробництва;

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. Симптоми можуть виникнути і раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4-х діб). Чим важче захворювання, тим коротший період інкубації.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого непокоїть “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, тяжкість читання, що пов’язане з паралічем м’язів очей). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на почуття грудки в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі – всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У тяжких випадках пацієнтів непокоїть відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим.

Пам’ятайте, за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста або викликайте швидку допомогу.

 




Схожі новини: