Венесуела і Гаяна домовилися про зустріч при посередниках: уже призначили місце й дату

Переглядів: 274

10 грудня 2023 12:04

Венесуела і Гаяна домовилися про зустріч при посередниках: уже призначили місце й дату фото

Регіональний союз країн Латинської Америки викликався бути посередником на саміті, де обговорюватимуть територіальні претензії Венесуели до Гаяни

Лідери Венесуели й Гаяни погодилися зустрітися у четвер, 14 грудня, за посередництва Спільноти країн Латинської Америки й Карибського басейну (CELAC). Про це повідомив тимчасовий президент організації Ральф Гонсалвеш, прем’єр-міністра Сент-Вінсент і Гренадин, пише Reuters.На переговори також запросили президента Бразилії, який очолює економічний блок латиноамериканських країн МЕРКОСУР. У суботу Луїз Інасіо Лула да Сілва провів телефонну розмову з венесуельським диктатором Ніколасом Мадуро, в якому передав вимоги, ухвалені самітом МЕРКОСУР в Ріо-де-Жанейро: утриматися від односторонніх дій і невідкладно розпочати діалог.

Влада Гаяни підтвердила, що її президент Мохаммед Ірфан Алі погодився на зустріч, але наголосила: "Сухопутний кордон Гаяни не обговорюється".

6 грудня повідомлялося, що Мадуро оголосив, що за результатами проведеного у Венесуелі референдуму до складу країни включено "спірні" території сусідньої Гаяни. Мадуро закликав парламент ухвалити закон про "захист спірної території", а також доручив відомствам, які займаються видаванням ліцензій на видобуток нафти та газу, створити представництва на території Гаяни-Ессекібо. Компаніям, які вже працюють у регіоні, диктатор дав три місяці на згортання справ.

Венесуела є найбільшою за обсягами видобутку нафти країною в Латинській Америці й давнім партнером Росії. У 2008 році РФ та Венесуела підписали меморандум про співпрацю в енергетичній сфері. Ще до цього Венесуела купувала російську зброю, зокрема літаки та ракети.




Схожі новини: