Дістали з архіву: у Запоріжжі можна побачити унікальні креслення історичних будівель

Переглядів: 365

8 грудня 2023 10:00

Дістали з архіву: у Запоріжжі  можна побачити унікальні креслення історичних будівель  фото

У Запоріжжі представили унікальні креслення історичних будівель та обговорили долю архітектурної спадщини.

Презентація креслень відбулась в рамках виставки «Повоєнний розвиток Запоріжжя», яку відкрили сьогодні в стінах Туристичного інформаційного центру. Також на заході зібрались запорізькі експерти з історії та архітектури міста, які обговорили повоєнне відновлення Запоріжжя. Цей захід став першим з серії подій, присвячених відбудові будинку №151 по проспекту Соборному.

На виставці «Повоєнне відродження Запоріжжя» представлені унікальні креслення знакових для нашого міста житлових будинків 40 - 50-х років XX століття. Вони понад 70 років зберігалися в архівах комбінату «Запоріжсталь» і вперше демонструватимуться на широкий загал.

Серед представлених документів - креслення оригінальних рішень будинків №151, 171/214, 232, 193/234 по проспекту Соборному авторства Георгія Вєгмана, Есфірі Бельман, Володимира Погорєлова, Петра Русинова.

- Розуміємо, що в минулому столітті саме промислові підприємства відповідали за розбудовування Запоріжжя в його сучасному вигляді. Після Другої світової війни багато архівних документів, на жаль, були втрачені. А те, що залишилось, до цих часів зберігалося в архівах підприємств. Наразі деякі з ключових документів містобудування вперше виставляються на широкий загал, - розповів головний спеціаліст відділу мистецтв та навчально-просвітницької роботи управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павло Кравчук.

Як зазначають фахівці, питання промислової спадщини як історико-культурного ресурсу нагальне для багатьох країн Європи, про що свідчать численні тематичні конференції та наукові видання. Україна же перебуває в особливій ситуації, коли соціально-економічний розвиток, який увиразнює індустріальне минуле як історичне явище, накладається на проблеми, пов’язані із руйнуванням національної спадщини унаслідок російської військової агресії. В цих обставинах постає нагальне питання ролі промислових гігантів у збереженні національних історико-культурних ресурсів.

Саме цю тему учасники круглого столу обговорили  в рамках відкриття виставки. Серед спеціалістів, які приймали участь в обговоренні – представники музейної спільноти та наукових товариств.

- Важливо усвідомлювати, що містобудування території сучасного Запоріжжя відбувалось ще до приходу радянської влади. Всупереч сучасним російським наративам. Почнемо з того, що ще до Олександрівська тут було село Вознесенка. Великий внесок у розвиток територій також внесли меноніти, які тут також проживали та працювали, будували перші виробництва. Потім, коли за часів російської імперії з’явилася залізниця, це відкрило нові можливості для розвитку. Під час Першої світової війни багато промислових виробництв зі сторони сучасної Західної України переїхали сюди, у більш безпечні місця, і наявність залізничної розв’язки цьому також сприяла, - наголосив історик Павло Кравчук.

Також в просторі Туристичного інформаційного центру продовжує працювати тематична виставка, присвячена Простору Переосмислення - майбутньому культурному центру від групи Метінвест і комбінату «Запоріжсталь», який досліджуватиме роль Запоріжжя у російсько-українській війні.

Діє описова експозиція з експонатами, а також розміщені гарнітури віртуальної реальності, завдяки яким кожен охочий впродовж грудня зможе відвідати VR-тур Простором Переосмислення. Це унікальна можливість побачити в віртуальній реальності осередок, який буде втілений у життя.

Джерело: сайт Запорізької міської ради

 




Схожі новини: