Російські діаманти й ювелірка потрапили під санкції Канади

Переглядів: 277

7 грудня 2023 14:35

Російські діаманти й ювелірка потрапили під санкції Канади фото

Канада оголосила про запровадження обмежень на імпорт російських діамантів ‬та супутніх ювелірних виробів з ними в координації зі своїми партнерами по "Великій сімці".

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що впровадження цієї заборони у співпраці з партнерами по G7 надсилає РФ чіткий сигнал, що вони не потерплять використання російських доходів від діамантів для фінансування війни.

Пряма мова Жолі: "Ми закликаємо президента (РФ Владіміра) Путіна негайно припинити цю невиправдану загарбницьку війну проти України, і ми будемо продовжувати підтримувати українців стільки, скільки буде потрібно".

У заяві МЗС Канади йдеться, що Оттава продовжуватиме співпрацювати з країнами G7 та іншими міжнародними партнерами з метою впровадження всеосяжних заходів контролю та перевірки для заборони російських діамантів.

Цьому передувало: 6 грудня держави "Групи семи" за підсумками віртуального саміту оголосили про наміри до 1 січня 2024 року запровадити обмеження на діаманти російського виробництва.

До 1 вересня 2024 року країни "Групи семи", які є основними імпортерами необроблених діамантів, створять механізм перевірки та сертифікації необроблених алмазів і консультуватимуться в цьому питанні з країнами-виробниками й партерами, додали лідери.

У ЄС раніше говорили, що також мають намір запровадити санкції проти діамантів російського походження, але чекають на рішення G7, яке б пояснювало механізм такої заборони.

Санкції проти російських діамантів спільно з "Групою семи" обговорювала Бельгія – член Євросоюзу, на території якої, в Антверпені, розташований один із найбільших у світі центрів торгівлі цими коштовностями. 

За оцінками, експорт алмазів та діамантів приносить Кремлю 4 мільярди євро на рік.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: