Людей повертають з Чонгара, не дають виїжджати: Енергодар стає більш закритим, туди не впускають без паспорта рф і перевірок

Переглядів: 330

7 грудня 2023 09:00

Людей повертають з Чонгара, не дають виїжджати:  Енергодар стає більш закритим, туди не впускають без паспорта рф і перевірок фото

 Наразі із 11 громад Василівського району, до якого входять Енергодар, Василівка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам'янка-Дніпровська, Мала і Велика Білозерки, повністю окуповані 9 громад, а 2 частково – там йдуть інтенсивні бойові дії. Такі населені пункти, як Кам'янське, зруйновані на 99%.

Про це проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповів голова Василівської районної військової адміністрації Богдан Староконь.

Він зазначив, що українська влада щоденно моніторить ситуацію в окупованій частині району. Життя там ускладнене примусами загарбників, зокрема тим, що без паспорта рф люди відрізані від медичних послуг.

«Їх просто не допускають до лікарів. І лікарі не надають медичну допомогу людям. До повномасштабного вторгнення у Василівському районі було 188 тисяч населення. На сьогодні ми констатуємо, що набагато менше половини залишилося на окупованій частині», – сказав Староконь.

За його словами, шляхи евакуації наразі дуже ускладнені. Людям треба близько тижня, щоб виїхати через Європу на підконтрольну Україні територію. Окуповані населені пункти кишать військовими рф, які перешкоджають пересуванню місцевому населенню.

«Людей повертають з Чонгара, не дають виїжджати. Це енергодарці і мешканці інших населених пунктів нашого району. Щоб ви розуміли, переїхати від одного населеного пункту до іншого, який там близько п'яти-семи, до десяти кілометрів, займає майже день, якщо у вас відсутній їхній паспорт. Тобто без їхнього паспорта переїхати в село до родичів чи ще кудись майже неможливо. Енергодар стає більш закритим, туди не впускають без паспорта рф, без перевірки і дуже ускладнюють цей шлях», — зазначив посадовець.

Він додав, що в Енергодарі є проблеми з опаленням, електро- і водопостачанням. Це також стосується більшості Василівського району – там відсутня електроенергія.

Крім того, відбувається «націоналізація» нерухомості, після чого окупаційна влада зламує квартири людей, які виїхали, та заселяє туди військових або інших прибулих жителів. І це стосується не тільки Енергодара, але й всіх міст і сіл, розташованих на узбережжі Каховського водосховища, - повідомляє Медіа Центр Енергодар.




Схожі новини: