Ідентифікація пенсіонерів: що треба знати отримувачам виплат

Переглядів: 355

6 грудня 2023 10:30

Ідентифікація пенсіонерів: що треба знати отримувачам виплат  фото

На сьогодні фізична ідентифікація проводиться для тих українських пенсіонерів, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022 та отримують виплати через АТ “Ощадбанк”, і триватиме вона до кінця 2023 року.

Про це повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

"Необхідність проведення ідентифікації інших одержувачів пенсії може виникати в окремих випадках. Зокрема, у разі отримання територіальними органами Пенсійного фонду України від уповноваженого банку, у якому відкрито поточний рахунок одержувача, повідомлення, передбаченого пунктом 17 Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596. А саме про те, що отримувач пенсії на банківську картку більше року не проводив по ній видаткові операції, а банком протягом року не проводилася фізична ідентифікація особи.

Є такі варіанти проходження ідентифікації:

  •  безпосереднє відвідування будь-якого сервісного центру ПФУ з наявними документами, що посвідчують особу (паспорт та ІПН);
  • здійснення авторизації в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  •  ідентифікація та верифікація особи в Пенсійному фонді України за допомогою відеоконференцзв’язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг; під час сеансу відеоконференцзв’язку надаються документи, що посвідчують особу, відповідно до порядку, визначеного правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Міністерством соціальної політики та Міністерством цифрової трансформації (порядок на затвердженні).

У випадках, коли пенсіонерам, які тимчасово перебувають за кордоном, необхідно пройти ідентифікацію в органах Пенсійного фонду України, можна скористатися як способами, зазначеними вище, так і через звернення до закордонної дипломатичної установи України для отримання посвідчення, що фізична особа є живою.

Видане посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) треба направити до територіального органу Пенсійного фонду. Оригінал посвідчення разом із заявою можна направити засобами поштового зв'язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Наразі записатися на проходження відеоконференцзв’язку можна скориставшись онлайн-сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) – кнопка «Заява на проходження відеоконференцзв’язку» - говориться у повідомленні.

Зверніть увагу

У грудні Головне управління ПФУ в Запорізькій області проведе тематичні "прямі лінії" з таких питань:

7 грудня, з 13-00 до 16-00 - Електронна трудова книжка, порядок подання документів (т. 702-32-85).

14 грудня, з 13-00 до 16-00 - Актуальні питання  отримання, нарахування та перерахунку сум пільг (т. 702-32-25).

 




Схожі новини: